Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trendovi

Četiri sata dnevno radi gotovo 30.000 umirovljenika

Zagreb: Najveće povećanje mirovina u protekle 24 godine
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
07.06.2024.
u 16:30

Najviše ljudi po završetku radnog vijeka nastavlja raditi u trgovini na veliko i malo

Poslodavci zbog nedostatka radne snage sve češće zapošljavaju umirovljenike. S obzirom na to da mladom, radno sposobnom stanovništvu nerijetko ne odgovara količina i intenzitet posla ni visina plaće, poslodavci se umjesto poboljšanja radnih uvjeta i povećanja plaća radije okreću alternativnim rješenjima.

S druge strane, gotovo trećina umirovljenika u Hrvatskoj preživljava s najnižom mirovinom i bilo kakav dodatni izvor zarade potreban im je za dostojanstven život. Stoga ne čude ovakvi trendovi. Prema najnovijim podacima HZMO-a za 30. travnja ove godine, na pola radnog vremena u Hrvatskoj radi 29.791 korisnik starosnih, prijevremenih starosnih i obiteljskih mirovina (15 posto više nego u isto vrijeme lani). Od toga broja gotovo dvije trećine, njih 19.312, su muškarci, u odnosu na 10.479 žena. Najviše radno angažiranih umirovljenika je gradu Zagrebu (8802). U Splitsko-dalmatinskoj županiji na pola radnog vremena rade 3244 osobe u mirovini, u Primorsko-goranskoj županiji 2912, a u Zagrebačkoj županiji 1761.

Najmanje umirovljenika zaposleno je u Ličko-senjskoj (207), Požeško-slavonskoj (262) i Virovitičko-podravskoj županiji (302). Prema djelatnostima, najviše umirovljenika radi u trgovini na veliko i malo te na popravcima motornih vozila i motocikala (5044). Slijede stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti (3927) te prerađivačka industrija (3903). U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane četiri sata dnevno radi 1878, a u zdravstvu i socijalnoj skrbi 1727 umirovljenika.

Najmanje umirovljenika zaposleno je u djelatnosti izvanteritorijalnih organizacija i tijela, odnosno u diplomatskim ili konzularnim predstavništvima i misijama (samo jedan). Broj umirovljenika koji rade varira iz mjeseca u mjesec, ali u vrijeme turističkih sezonskih poslova on se po tradiciji povećava pa je za očekivati da će ih ovog ljeta biti još više.

POVEZANI ČLANCI:

Ako je suditi po oglasima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, umirovljenike za rad najviše traže trgovački lanci. Očito je da uvođenje neradne nedjelje, za koju su poslodavci navodili da će značiti veći broj otkaza u djelatnosti trgovine, nije smanjilo nedostatak radne snage u ovoj branši. Veću potrebu za umirovljeničkom radnom snagom iskazuju ustanove za skrb o starima i nemoćnima, ali i zaštitarske tvrtke.

Podsjetimo, umirovljenicima je već neko vrijeme omogućen rad na pola radnog vremena (20 sati tjedno), pri čemu i dalje dobivaju puni iznos mirovine. 

>> VIDEO Navijači biciklima krenuli u Berlin na utakmicu Španjolska - Hrvatska

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije