PROMO

Četiri važna koraka koji vas mogu pripremiti za plaćanje u inozemstvu

Visa
Foto: Visa
1/8
16.08.2024.
u 10:30

Više od 50 posto putnika iz Hrvatske izjavljuje da će ove sezone putovati u inozemstvo čak dva ili tri puta

Na odmor odlazimo kako bismo se maknuli od svakodnevnog života i obaveza te uživali u našim omiljenim aktivnostima, a putnici iz Hrvatske posebno vole razgledavati, opuštati se i odmarati te posjećivati obitelj i prijatelje u inozemstvu. Ove godine čak 33% Hrvata putuje na odmor u inozemstvo, a pritom najčešće biraju sunčanu i prelijepu Italiju, Bosnu i Hercegovinu te Njemačku, pokazala je Studija o namjerama putovanja i plaćanja koju je objavila Visa. Zanimljivo je da više od 50 posto putnika iz Hrvatske izjavljuje da će ove sezone putovati u inozemstvo čak dva ili tri puta.

Najpopularnije destinacije za odmor Hrvata u 2024. godini.
Foto: Visa

Kako ostvariti snove o savršenom odmoru

Da bismo se kvalitetno odmorili, važno je ne brinuti o ničemu, posebno o plaćanju, i biti sigurni da uvijek možemo sigurno platiti – bilo da smo na lokalnoj tržnici u Turskoj ili na večeri u restoranu uz more u Tajlandu. Ovaj mir tijekom odmora omogućuje brzo, praktično i sigurno plaćanje putem Visa kartica – dostupno na milijunima lokacija diljem svijeta, zahvaljujući kojima ne morate brinuti o nedostatku gotovine ili o tečaju novca. Popularnost digitalnih plaćanja tijekom putovanja u inozemstvo raste među turistima iz Srednje i Istočne Europe. Također, čak 78% Hrvata želi plaćati na ovaj način kada putujemo u zemlju s drugačijom valutom, što predstavlja porast od 9% na godišnjoj razini. Budući da su Visa kartice prihvaćene na više od 100 milijuna lokacija u preko 200 zemalja i teritorija diljem svijeta, plaćanje čak i za male užitke u inozemstvu više nije problem. Sve što trebate učiniti je na inozemna putovanja ponijeti svoju fizičku platnu karticu ili pametni telefon ili sat s karticom dodanom u mobilni novčanik

Većina paket-aranžmana za inozemstvo bit će kupljena online
Foto: Visa

Mnoge prednosti digitalnih plaćanja

Hrvati koji namjeravaju plaćati karticom u inozemstvu cijene ovu metodu plaćanja zbog praktičnosti (31%), brzine (65%) i manjeg rizika od gubitka gotovine (68%). Relativno dobri tečajevi (24%) i bolji pregled potrošnje (49%) također pomažu u kontroli troškova na odmoru. Putnici iz Srednje i Istočne Europe, koji postaju sve digitalno pismeniji, posebno cijene udobnost (61%) korištenja platne kartice u inozemstvu, a jedna četvrtina koristi mobilna plaćanja putem pametnih telefona ili satova tijekom putovanja u inozemstvu. To je jednostavan način plaćanja za užitke na odmoru, a putnici najviše troše na hranu i piće (73%) i zabavu (46%).

Gotovo četiri od pet Hrvata koji putuju namjeravaju plaćati karticama ili digitalnim novčanicima
Foto: Visa

Suočite se s problemima kad do njih dođe

Kada plaćate digitalno s Visom, imate stalan pristup svom novcu na bankovnom računu i vaša su plaćanja osigurana. Za digitalno plaćanje, jednostavno prislonite svoju Visa karticu ili pametni telefon s dodanom platnom karticom na terminal u trgovini, restoranu, javnom prijevozu. Digitalna plaćanja s Visa karticama u inozemstvu su jednako brza, praktična i sigurna kao i svakodnevne domaće kupnje. Zahvaljujući Visinoj mreži, Visa kartice mogu se koristiti za plaćanje u više od 180 valuta na milijunima mjesta. Putnici također ne moraju brinuti o nošenju gotovine u lokalnoj valuti sa sobom. Ako je potrebno, možete podići sredstva na jednom od više od 2 milijuna bankomata diljem svijeta. Za osigurano plaćanje, potražite bankomat s Visa logom. Važno je napomenuti da podizanje gotovine s bankomata u inozemstvu može biti i povoljnije – kaže Renata Vujasinović, direktorica Vise u Republici Hrvatskoj.

62 posto putnika inspiraciju za putovanje dobivaju od prijatelja i obitelji
Foto: Visa

Dodatni sloj sigurnosti

Kako mobilni novčanici postaju popularni, potrebno je osigurati tehnologije koje ih podržavaju. Jedna od tih tehnologija je tokenizacija, koja pruža dodatni sloj sigurnosti i sljedeća je faza u digitalnim plaćanjima. Uskoro će pomoći zamagliti granicu između online i trgovinskih plaćanja. Zahvaljujući tokenizaciji i drugim tehnologijama, kao što su biometrija, plaćanje može biti automatizirano do te mjere da postane gotovo neprimjetno.

Morate znati da postoji još jedna prednost plaćanja online s Visa karticama od koje možete imati koristi dok još planirate svoj odmor. Kada potrošači kupuju paket-aranžmane, letove, hotele, ulaznice ili čak nove sandale koristeći Visa karticu, zaštićeni su od prijevara, gubitka kartice ili krađe.

Top 5 mjesta za plaćanje karticom i pametnim telefonom
Foto: Visa

Uz šešir ili kremu za sunčanje, sljedeći koraci mogu vas zaštititi od neugodnosti tijekom putovanja:

Obavijestite svoju banku izdavatelja da putujete

Recite izdavatelju kartice o svom putovanju prije nego što krenete, kako izdavatelj ne bi plaćanja označio kao nepoznate transakcije. Također, provjerite svoj dnevni limit za podizanje gotovine na bankomatu, datum isteka, stanje računa i raspoloživa sredstva.

Memoriranje PIN-a prije polaska

Bilo da koristite karticu s magnetskom trakom ili čipom, znajte svoj PIN prije putovanja u inozemstvo. Ako ste zaboravili svoj PIN, ponovno zatražite novi.

Prednosti plaćanja karticom
Foto: Visa

Aktiviranje mobilnih obavijesti i obavijesti

Prijavite se za besplatne SMS obavijesti kada transakcija premaši unaprijed postavljeni iznos ili kada se otkriju neobične aktivnosti kartice. Kontaktirajte izdavatelja kartice za detalje.

Plaćanje u lokalnoj valuti

Strani trgovci mogu ponuditi konverziju vašeg računa. Iako je praktično vidjeti račun u valuti vaše matične zemlje, konverzija obično uključuje dodatne troškove. Kako biste izbjegli dodatne troškove, odbijte konverziju i odaberite plaćanje u lokalnoj valuti. Ako odaberete plaćanje u lokalnoj valuti, ali trgovac naplati transakciju u drugoj valuti, kontaktirajte svoju banku kako biste osporili naplatu.

I sada – samo uživajte u putovanju!

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije