RADI SE NA OTKLANJANJU PROBLEMA

CEZIH nije u potpunosti pao. HZZO: 'Radi optimizacije sustava su moguće poteškoće u dijelu sustava'

Zagreb: CEZIH nedostupan, u ljekarnu samo sa printanim receptom
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
12.08.2024.
u 12:01

"Molimo korisnike sustava CEZIH da prijeđu na način rada koji se koristi u ovakvim okolnostima (rad u papirnatom obliku, odnosno izdavanje uputnica i recepata na papiru), kako bi se osiguralo nesmetano i kontinuirano pružanje zdravstvene zaštite našim osiguranicima" stoji u priopćenju HZZO-a

Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske (CEZIH) ponovno je pao, piše tportal.Ovaj ključni sustav, koji omogućuje izdavanje lijekova i uputnica, sve češće je nedostupan. Posljednji prekid rada zabilježen je 2. kolovoza, dok je samo nekoliko dana ranije, 30. srpnja, također došlo do pada sustava.

Između 26. i 29. srpnja, CEZIH je bio potpuno nedostupan zbog radova na migraciji sustava, pa su se recepti i uputnice morali izdavati na papiru kako bi se osiguralo neprekidno pružanje zdravstvene zaštite osiguranicima. "U ljekarni mi jutros rekli da ne radi CEZIH da nazovem kasnije radi provjere jesu li naručeni lijekovi stigli", rekla je korisnica za N1. 

Poslali smo upit Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) za komentar i pojašnjenje problema. Javili su kako trenutno postoje problemi s "korištenjem funkcionalnosti e-uputnica i e-recepata u dijelu sustava, međutim nije riječ o padu kompletnog sustava CEZIH (Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske), nego o otežanom radu navedenih funkcionalnosti."

POVEZANI ČLANCI:

Naime, radi se na otklanjanju problema, a normalizacija rada se očekuje tijekom dana, dodali su iz HZZO-a. Osim toga, navode kako su od petka 26.7.2024. do ponedjeljka 29.7.2024. trajali su opsežni radovi na modernizaciji sustava CEZIH. Dakle, radi optimizacije sustava su moguće potencijalne poteškoće u dijelu sustava. "Molimo korisnike sustava CEZIH da prijeđu na način rada koji se koristi u ovakvim okolnostima (rad u papirnatom obliku, odnosno izdavanje uputnica i recepata na papiru), kako bi se osiguralo nesmetano i kontinuirano pružanje zdravstvene zaštite našim osiguranicima" stoji u priopćenju.

 

>> FOTOGALERIJA Isplivala snimka nakon požara u Šibeniku: Skoro se sudarili brod i kanader, tragedija izbjegnuta za dlaku

Zagreb: CEZIH nedostupan, u ljekarnu samo sa printanim receptom
1/38

 

Ključne riječi

Komentara 3

JE
Jedemmaludjecu
04:45 13.08.2024.

Što očekivati od sustava kojemu je alfa Beroš a omega Vinko Kojundžić iz Cuspisa. Ništa. Samo probleme i trošak za porezne obveznike.

TI
Tinček
12:41 12.08.2024.

Pada skoro mjesečno. Vidi se da struka radi posao.

ŠI
Šime
11:05 12.08.2024.

Vratiti dr.Milinovića da nastavi svoj posao kojega je uspješno uveo i vodio.Odkad on nije ministar sustav CEZIH je počeo padati i sve češće pada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije