NOVOGRADNJE GOTOVO NEMA

Cijene nekretnina u Splitu eksplodirale: 'Teško je kupiti stan ispod 3000 eura po kvadratu'

Novogradnja u Splitu
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/2
16.02.2022.
u 10:14

S obzirom na to da se pojavio i veliki broj stranaca, dakako da je i to utjecalo na povećanje cijene, kazao je Joze Tomaš

Tržište nekretnina u Splitu u posljednje je vrijeme eksplodiralo pa se cijena kvadrata gotovo da i ne spušta ispod 3000 po četvornome metru u centru Grada. Iz EU stigla su upozorenja da je do rasta cijena došlo zbog uplitanja države, APN je potvrdio da stiže novih 50 milijuna kuna subvencija. 

– Ne govorimo o novogradnji, nego o stanovima koji traže i adaptaciju, jako je teško kupiti stan ispod 3000 eura – kazao je za Dnevnik.hr Marin Biliškov. 

– Evo, danas su bila tri kupca koja su zainteresirana za stanove u ovom objektu. Imamo četiri stana, a tri kupca su danas bila. Po meni nije poseban problem u tim poticajima, nego je generalno problem u kroničnom nedostatku kvadrata, posebno u Splitu – dodao je.

Jedna splitska obitelj ipak je pristala na kompromise: kandidati su APN-ovih subvencija, no nisu čekali rezultate jer se stanovi brzo prodaju. 

– Bilo nas je i malo strah koliko će cijene i dalje rasti. Evo, sada smo kupili stan koji košta 2300 eura po kvadratu. Međutim, treba ga još adaptirati, u što će biti potrebno uložiti još bar dvadesetak tisuća eura. Vlasnik je rekao da njemu novci trebaju odmah, da ga trebamo što prije isplatiti, stoga nismo mogli čekati, pa smo kupili stan po punoj cijeni. Nismo ga htjeli izgubiti jer je ponuda jako loša – kazala je Mia. 

Joze Tomaš iz HGK Županijske komore Split smatra kako je do povećanja cijena došlo i zbog priljeva stranaca. 

– S obzirom na to da se pojavio i veliki broj stranaca, dakako da je to utjecalo na povećanje cijene. Prosječna cijena nekretnine je porasla za nekih deset posto u odnosu na 2020. godinu. Naravno da su to prouzročile i niske kamatne stope – kazao je. 

>> VIDEO Oštra poruka Ukrajincima: 'Ako počnu otvoreno ubijati ruske građane bilo gdje, mi ćemo odgovoriti'

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
10:25 16.02.2022.

Strance je daleko lakše usrećiti s posve novim luksuznim naseljima, gdje čak i više iskeširaju nego za naše primorske gradove i "mista". Crna Gora napravila nekoliko takvih naselja na mjestima vojnih baza JNA nekoć - i prodali su se "po zlato", ali tu onda lokalna zajednica osigura samo komunalije i dostupne ceste, a strani arhitekti i developer-i izgrade cijelu ostalu infrastrukturu, trgove, ulice, lučicu i dakako stamb. zgrade. Hrvatska ima na desetke takvih lokacija koje zjape već 30-godina razrušene, a ni prstom nije mrdnula u tom smjeru, bio samo jedan projekt Tri sestrice kraj Dubrovnika koji nikad nije ni blizu realizacije. Zašto? Zato jer svima odgovara da raste cijena u gradovima i da ima manjak kvadrata, a ni strani investitori ne bi punili bisage lokalnim moćnicima i zato upale crveno svjetlo i na sam pokušaj da se takvo naselje podigne. Učimo od CG! Prosurfajte pod Luštica, marina Tivat i dr.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije