bliže se izbori

VIDEO Trump vrijeđao Harris pa 'demonstrirao' inflaciju pomoću Tic Taca

Republican presidential nominee and former U.S. President Donald Trump attends a campaign event in Asheville, North Carolina
Foto: JONATHAN DRAKE/REUTERS
1/7
15.08.2024.
u 08:47

Kampanja Kamale Harris obratit će posebnu pozornost na ono što se sviđa biračima u državama koje će biti odlučujuće za izbor novog predsjednika

Gospodarski program demokratske predsjedničke kandidatkinje Kamale Harris usredotočit će se na snižavanje troškova namirnica, stanovanja i zdravstvene zaštite, kao i jačanje poreznih olakšica za djecu, rekli su njezini suradnici i savjetnici, prenosi Reuters. Harris, aktualna potpredsjednica SAD-a, planira iznijeti neke detalje svog gospodarskog plana u govoru u Sjevernoj Karolini u petak. Očekuje se da će se posebno  dotaknuti snižavanja troškova, s obzirom na to koliko su potrošačke cijene važne američkim biračima koji će 5. studenoga glasati na predsjedničkim izborima.

Inflacija je u srpnju po prvi put u gotovo tri i pol godine pala ispod tri posto, priopćilo je u srijedu Ministarstvo rada, no visoke cijene namirnica i robe široke potrošnje ostaju znatno iznad razine prije pandemije. Ekonomija je i dalje glavna briga američkih birača, koji republikance općenito vide kao bolje gospodarstvenike.

Gospodarska platforma Kamale Harris blisko odražava onu predsjednika Joea Bidena a cilj joj je privući srednju klasu. Njezina će kampanja obratiti posebnu pozornost na ono što se sviđa biračima u državama koje će biti odlučujuće za izbor novog predsjednika, u trenutku kada je ostalo manje od 90 dana do predsjedničkih izbora, rekli su savjetnici.

VIDEO Trump vrijeđao Harris

"Iste vrijednosti, drugačija vizija", rekao je jedan suradnik, opisujući koliko će se njezina ekonomska agenda razlikovati od Bidenove. "Ne udaljava se daleko od njega po pitanju sadržaja, no ona će istaknuti pitanja koja su joj najvažnija." Progresivne ekonomske ideje često dobro prolaze kod birača, ali se pokazalo da ih je teško zakonski provesti. Većina ekonomskih prioriteta, koje predlažu i Harris i Trump, treba proći Kongres. Primjerice, prijedlog zakona o daljnjem proširenju poreznih olakšica za djecu prošao je u Zastupničkom domu, ali je nedavno zastao u Senatu.

POVEZANI ČLANCI:

Harris će inzistirati na smanjenju troškova najma stanova, odnosno financiranju pristupačnijeg stanovanja, a u središtu pozornosti bit će i dosadašnji njezin rad vezan uz pitanje klime i okoliša. Nastojat će također istaknuti koliko se razlikuje od Trumpa u poreznoj politici i carinama te održati Bidenovo obećanje da neće povećavati poreze ljudima koji zarađuju 400.000 dolara ili manje godišnje, rekli su savjetnici. Trump je srezao stopu poreza na dobit s 35 posto na 21 posto i uveo druge porezne olakšice koje će isteći sljedeće godine.

Democratic presidential candidate and U.S. Vice President Kamala Harris attends a campaign event at UNLV (University of Nevada, Las Vegas) campus, in Las Vegas, Nevada, U.S., August 10, 2024. REUTERS/Kevin Mohatt Photo: KEVIN MOHATT/REUTERS
Foto: KEVIN MOHATT/REUTERS

Trump je obećao da će smanjenje poreza učiniti trajnim i predložio nove sveobuhvatne carine na uvoz, no Harris odbija paušalno povećanje carina.  Na Nacionalnoj konvenciji republikanaca 18. srpnja, povodom prihvaćanja nominacije, Trump je iznio svoju viziju budućnosti. Uz ostalo, predložio je opću carinsku stopu od 10 posto na sve uvozne proizvode i vrlo agresivnu carinu od 60 posto na sve kineske proizvode.

"Amerika si ne može priuštiti još četiri godine Kamaline neuspješne ekonomske politike. Predsjednik Trump dokazao je da je ovu zemlju učinio prosperitetnom i pristupačnom, a Amerikanci mu mogu vjerovati da će ponovno vratiti više novca u njihove džepove", rekla je Trumpova glasnogovornica Karoline Leavitt. 

Republican presidential nominee and former U.S. President Donald Trump gestures as he speaks at a campaign event in Asheville, North Carolina, U.S. August 14, 2024. REUTERS/Jonathan Drake Photo: JONATHAN DRAKE/REUTERS
Foto: JONATHAN DRAKE/REUTERS

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump vrijeđao je demokratsku suparnicu Kamalu Harris i kritizirao njezinu politiku u govoru u srijedu, dok se njegovi saveznici zalažu za promjenu retorike u nadi da će se oporaviti od teškog razdoblja tijekom kojeg je njegovo vodstvo u anketama gotovo nestalo. Neki saveznici, donatori i savjetnici izrazili su zabrinutost zbog Trumpovih napada na mentalne sposobnosti američke potpredsjednice i sugerirali da se umjesto toga usredotoči na ono za što tvrde da je propala politika koju je Harris promovirala na dužnosti.

Obraćajući se pristašama u Ashevilleu u Sjevernoj Karolini Trump se klonio riječi koje dovode u pitanje rasni identitet Kamale Harris i govorio je o njezinoj politici detaljnije nego na drugim nedavnim događajima. No nastavio ju je osobno vrijeđati, u jednom ju je trenutku nazvao "glupom", a njezin smijeh okarakterizirao kao kikotanje rekavši: "To je smijeh osobe koja ima velikih problema".

Otkako je postala predsjednička kandidatkinja Demokratske stranke, nakon što je predsjednik Joe Biden prošlog mjeseca odustao od vlastite kandidature za reizbor, Harris je dramatično promijenila izbornu utrku.  Ankete dosljedno pokazuju da smanjuje razliku u odnosu na Trumpa, a prema nekima je sada u vodstvu za predsjedničke izbore 5. studenog.

Taj val uzdrmao je Trumpovu kampanju, a on je odgovorio uvredama. Implicirao je da se Harris, čija je majka rođena u Indiji, a otac na Jamajci, tek nedavno priklonila svom crnačkom identitetu. Neki republikanci su je ocrnili rasističkim i seksističkim napadima. Neki Trumpovi saveznici kažu da je takav pristup naštetio njegovoj kampanji. "Meni osobno nije važno s čime se Kamala želi identificirati", rekao je Bill Bean, glavni republikanski donator koji je ugostio Trumpova potpredsjedničkog kandidata JD Vancea, na prikupljanju sredstava u Indiani krajem srpnja. Bean je rekao da je razgovarao s Vanceom i predsjednikom republikanskog nacionalnog odbora Michaelom Whatleyem o tome da treba napadati Harris zbog njezine politike, a ne njezin identitet.

Trump je posljednji dio svog govora u Sjevernoj Karolini proveo čineći upravo to: napadajući njezinu politiku dok je oslikavao svoju. Rekao je da će prepoloviti cijene energije u roku od 12 do 18 mjeseci nakon preuzimanja dužnosti.

>> FOTO Pogledajte impresivne akrobacije skakača na Golubovim stijenama

Republican presidential nominee and former U.S. President Donald Trump attends a campaign event in Asheville, North Carolina
1/17

Komentara 31

RI
Rizlman
14:22 15.08.2024.

Pa Harris je abnormalno neinteligentna osoba. I to je dovoljno. Ona nikad ne može pobijediti na izborima, Amerikanci je ne mogu vidjeti nacrtanu. Tu nikakva propaganda ne pomaže. Trump to gazi kao plitak potok.

DU
Duupin
10:16 15.08.2024.

Čim vidim da je autor članka Iz HINE odmah znaš da je na strani ljevičara

Avatar MrM
MrM
20:40 15.08.2024.

Znaći, ako Trump govori istinu o Kamali, onda ju vrijeđa?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije