koprivnički bedemi

Čimin: Prepoznali smo položaj uške bastiona, jasnija je gradnja

'17.10.2013., Koprivnica - Djelatnici Muzeja grada Koprivnice i radnici gradske tvrtke Koming nakon godinu dana nastavljaju s iskapanjem nekadasnjeg mosta i okolnih bedema kod nekadasnje gradske oruza
'Marijan Susenj/PIXSELL'
28.10.2013.
u 10:05

Nakon provedenih radova, sve se dokumentiralo i sonda se zatrpala. Grad ima u planu revitalizirati bedeme.

Nakon što su napravljeni dokumentacijski radovi, odnosno foto-dokumentacija, zračna fotografija, geodetska izmjera, prikupljanje prostornih podataka za izradu 3D modela, na koprivničkim bedemima započelo se i sa zatrpavanjem istražne sonde.

Vrijeme bilo saveznik

Arheološka iskopavanja započela su prije dva tjedna. Cilj radova bio je prikupljanje podataka potrebnih za izvedbu glavnog projekta revitalizacije zgrade gradskih vratiju s drvenim mostom i istovremenog tzv. đurđevačkog bastiona iz starije faze koprivničke tvrđave podignutih između 1579. i 1584. godine.

- Na površini od oko 1000 kvadratnih metara tlocrtno je prepoznat položaj uške tzv. đurđevačkog bastiona, a dobiveni su i brojni novi podaci o načinu gradnje. Dubina drvenih oblica, stupanj pokosa drveno-zemljanog nasipa, razina opkopa i stajaće vode... Pronašli smo tri para nosača drvenog mosta putem čijih će se ostataka pokušati rekonstruirati njegov izvorni izgled. Pretpostavljena dužina mosta iznosi oko 60 metara, a ove smo godine istražili desetak metara - otkrio je kustos arheolog Robert Čimin.

Palir Maderno

Dodao je kako je starija faza koprivničke tvrđave s drvenim mostom i bedemima građena pod vodstvom palira Andrea Maderne, a koja ponajprije zbog nefunkcionalnosti traje svega 30-ak godina kada je kompletna tvrđava preoblikovana u tzv. staronizozemsku fortifikaciju s produbljivanjem jarka (opkopa), stvaranjem predbedema, podizanjem glavnog bedema i dogradnjom revelina.

Gradska pročelnica Maja Ištvan Krapinec istaknula je da je vrijednost ugovorenih radova 360.000 kuna, od čega bi Ministarstvo kulture trebalo sudjelovati s 270.000 kuna. Izvođač radova je Koming, a podizvoditelj Muzej grada Koprivnice.

Istraživanja na bedemima vršila su se i prošle godine, a sve to radi se kako bi se u budućnosti rekonstruirali i postali novi otvoreni prostor za gradska zbivanja i centralno mjesto okupljanja. U investicijama se očekuje i pomoć EU fondova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije