Dmitro Kuleba

'Čistka' u vladi: Ostavku podnio i ukrajinski šef diplomacije

FILE PHOTO: U.S. Secretary of State Blinken visits Kyiv
Foto: ALINA SMUTKO/REUTERS
1/2
04.09.2024.
u 08:41

Kuleba, koji je od 2020. predvodio ukrajinsku diplomaciju, igrao je ključnu ulogu u jačanju međunarodnih veza i osiguravanju podrške zapadnih saveznika nakon izbijanja rata protiv Rusije

Ministar vanjskih poslova Ukrajine, Dmitro Kuleba, podnio je ostavku 4. rujna, potvrdio je predsjednik ukrajinskog parlamenta, Ruslan Stefančuk. Ovaj potez dolazi nakon što su prošlog mjeseca kružile glasine o njegovoj mogućoj smjeni, ali sam Kuleba tada je izjavio da ga te glasine ne zabrinjavaju.

Kuleba, koji je od 2020. predvodio ukrajinsku diplomaciju, igrao je ključnu ulogu u jačanju međunarodnih veza i osiguravanju podrške zapadnih saveznika nakon izbijanja rata protiv Rusije. Predsjednik parlamenta Stefančuk izjavio je da će Kulebina ostavka biti razmotrena na jednom od nadolazećih plenarnih sastanaka, ali nije naveo točan datum kada će se to dogoditi. Iako još uvijek nije poznato tko će preuzeti njegovu funkciju, prema neimenovanim izvorima, najvjerojatniji kandidat je trenutni zamjenik ministra vanjskih poslova Andrij Sibiha.

Vijest o Kulebinoj ostavci dolazi nakon vala drugih ostavki unutar ukrajinske vlade. Samo dan ranije nekoliko visokopozicioniranih ministara također je napustilo svoje funkcije, uključujući ministra strateške industrije Aleksandera Kamišina, ministra pravosuđa Denisa Maliusku i ministra ekologije Ruslana Striletsa. Među njima su i potpredsjednica vlade za europske i euroatlantske integracije Olga Stefanišina te zamjenica premijera i ministrica reintegracije Irina Vereščuk. Također, Vitalij Koval, šef Državnog imovinskog fonda Ukrajine, podnio je ostavku samo devet mjeseci nakon što je preuzeo dužnost.

Razlozi za ove masovne ostavke nisu službeno navedeni, ali analitičari spekuliraju da bi mogli biti povezani s internim restrukturiranjem Vlade i pokušajem predsjednika Volodimira Zelenskog da očisti svoju administraciju te se suoči s izazovima upravljanja u ratnim uvjetima. Kuleba je ranije izjavio da bi podnio ostavku samo pod dvije okolnosti: ako to od njega zatraži predsjednik ili ako bi se našao u temeljnom sukobu s vanjskom politikom Ukrajine. 

VEZANI ČLANCI:

FOTO Otkrivene ruševine grčkog sela: Desetljećima je bilo potopljeno

FILE PHOTO: U.S. Secretary of State Blinken visits Kyiv
1/15
Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Danke Deutschland
Danke Deutschland
12:22 04.09.2024.

Izgleda da brod definitivno i nepovratno tone jer misevi bjeze. Poraz je na vidiku, ali i kraj rata

SE
Serengeti
10:33 05.09.2024.

Mali diktator gura svoj rat i nitko mu ne smije stati na put.

KI
ki14
12:27 04.09.2024.

dolari i Euro su vec na Kajmanskim otocima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije