VLADIN PRIJEDLOG SABORU

Civilna služba ipak osam mjeseci

05.12.2002.
u 00:00

* Ministar unutarnjih poslova Lučin kaže: Ja sam za ukidanje vojnog roka i profesionalizaciju vojske

Prijedlog da se civilno služenje vojnog roka izjednači s rokom redovitog vojnog roka koji traje šest mjeseci, ipak će pričekati neka druga vremena. Nakon rasprava u Vladinim koordinacijama, taj je prijedlog Ministarstva pravosuđa preinačen, pa će Vlada prema Saboru ići s prijedlogom Zakona o civilnoj službi u kojem će stajati - da civilni vojni rok traje osam mjeseci kao i dosad.

Zašto je Ministarstvo pravosuđa ponudilo izjednačavanje civilnog i redovitog vojnog roka? Jednostavno zato što su takve bile preporuke međunarodne zajednice, a i sudionika saborske rasprave. Ministarstvo obrane tome se usprotivilo, u okolnostima dok vojska nije profesionalizirana. Činjenica je da se iz godine u godinu povećava broj onih koji se pozivaju na prigovor savjesti, pa će ih ove godine već biti od osam do devet tisuća, što je dvostruko više nego lani.

Šest ili osam mjeseci civilnog služenja vojne obveze zaintrigiralo je i dobar dio javnosti. S obzirom na to da vojnik mora biti u uniformi 24 sata, a osoba na civilnom služenju provede samo osam sati, civilni rok trebao bi biti, matematički gledano, tri puta dulji, kaže jedan čitatelj Večernjaka. A vojnim bi obveznicima trebalo ostaviti da sami izaberu hoće li u vojarnu na dulji rok ili pak na ispomoć u socijalne i zdravstvene ustanove. Nije svatko za pušku.

Neke je čitatelje ova tema potaknula da podsjete na mjesecima neriješen status osoba ograničeno sposobnih za vojnu obvezu. Od travnja ove godine, zakon više ne priznaje taj status, nego vojne obveznike dijeli samo u dvije kategorije, na one sposobne i nesposobne za vojsku. Međukategorija je ostavljena na čekanju, dok ne budu doneseni provedbeni akti, a to traje već više od pola godine.

Na Vladinim koordinacijama oko prijedloga Ministarstva pravosuđa i protustava Ministarstva obrane, bilo je dosta rasprave. Ministar unutarnjih poslova Šime Lučin tome dodaje treći stav:

- Po meni, pravo je pitanje treba li nam služenje vojnog roka, bilo u vojarni ili kroz civilnu službu. Osobno zastupam koncept ukidanja vojnog roka, odnosno profesionalizacije vojske i mislim da je to najbolji izbor za Hrvatsku - kaže ministar Lučin.

Deana Knežević

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije