DEVET GODINA ZATVORA

Članica kulta prije 37 godina ubila kćer, sad je i osuđena: 'Godinama sam se budio s nadom da ću je pronaći'

Australian Missing Persons Register
21.08.2024.
u 13:37

Njeno tijelo položila je u kadu, a zatim je čekala dolazak vođe kulta Alexandera Wilona, koji se pomolio za uskrsnuće djevojčice, koju je onda i kremirao, a papeo rasuo

Članica kulta, Ellen Rachel Craig (62), osuđena je na devet godina zatvora jer je nasmrt pretukla svoju dvogodišnju kćer u Australiji, prenosi BBC. Njena kćer, Tillie Craig, nestala je s farme "Ministarstva božjeg", još 1987. godine, a njezin otac je tada pokrenuo potragu koja je trajala desetljećima. Njemu je rečeno da je ona posvojena, ali u stvarnosti je ubijena plastičnom cijevi. Posmrtne ostatke navodno je spalio vođa sekte, a zatim ih je i razbacao po Novom Južnom Walesu (NSW).

Craig je za ubojstvo optužena 2022. godine, nakon dojave policiji, a onda je i priznala krivnju za ubojstvo iz nehaja. Sutkinja Natalie Adams prihvatila je obranu Craig, koja je na suđenju tvrdila da nije imala namjere nanijeti teške ozljede svojoj kćeri.  "Umrla je od ruke nekoga čija je uloga bila da je zaštiti", rekla je Vrhovnom sudu NSW-a. Prema spisima pročitanima na sudu, u komuni su djeca morala obavljati kućanske poslove, neovisno o njihovoj dobi, a kao disciplinska mjera koristila se plastična cijev. Craig je bila nezadovoljna načinom na koji je njezina kći obavljala svoje poslove, pa ju je do smrti zatukla s cijevi. 

Njeno tijelo položila je u kadu, a zatim je čekala dolazak vođe kulta Alexandera Wilona, koji se pomolio za uskrsnuće djevojčice, koju je onda i kremirao, a papeo rasuo i zabranio članovima kulta da o tome govore. Wilon je optužen za sudjelovanje u ubojstvu, a kasnije i za seksualna zlostavljanja, koja su nepovezana s ovim slučajem. No, izbjegao je suđenje zbog terminalne bolesti.

Craig je izbačena iz kulta u studenom 1987. godine, nakon čega je otputovala na Novi Zeland, gdje je živjela pod psudonimima do svog uhićenja i izručenja 2021. godine. Njena pisma su pročitana na sudu, a u nekima se ispričala za svoj zločin tvrdeći da joj se "nešto dogodilo" kao majci na farmi. "Moji postupci su bili užasni, užasni, užasni. Nikada si neću oprostiti ono što sam učinila", napisala je u svojim pismima, te poručila kako želi pravdu za kćer i da se pomirila sa svojom kaznom.

Otac Gerard Stanhope više je puta posjetio kult, ali nije znao da mu je kćer ubijena sve do uhićenja Craig 2021. godine. "Godinama sam se budio s nadom da ću je pronaći i odlazio u krevet shrvan što to u tome nisam uspio", izjavio je. Craig će imati pravo na uvjetni otpust nakon šest godina u pritvoru, u studenom 2027. godine.

GALERIJA Kadirov priredio srdačan doček Putinu: 'Uz vašu hrabrost, Rusija je nepobjediva!'

1/22
Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Asterix
Asterix
15:05 21.08.2024.

Ovima je pravosuđe slično našemu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije