UMJESTO DA BUDU ZAROBLJENI...

CNN objavio uznemirujuću snimku: Rusi nemilosrdno pogubljuju ukrajinske vojnike koji su se predali

Pogubljenje ukrajinskih vojnika
screenshot/CNN
06.09.2024.
u 08:42

Snimke drona iz istočne Ukrajine prošlog mjeseca zabilježile su trenutak kada trojica ukrajinskih vojnika teturaju prema prašnjavoj stazi i kleknu, stavljajući ruke na glavu, pokušavajući se predati. Međutim, umjesto da budu zarobljeni, video prikazuje kako sva tri muškarca padaju na zemlju, nakon što ih ruske snage ubiju

Vojnici izlaze i teturaju prema sredini prašnjave staze, zatim padaju na koljena, stavljajući ruke na glavu. Nekoliko sekundi kasnije, kako prikazuju snimke ukrajinskog drona, leže licem prema dolje, nepomični, dok se u blizini diže prašina. Video, koji je ekskluzivno pribavio CNN, snimljen tijekom borbi krajem kolovoza u blizini opkoljenog grada Pokrovska u istočnoj Ukrajini, prikazuje navodno pogubljenje trojice ukrajinskih vojnika koji su se predali nakon što su njihov rov zauzele ruske snage. 

Incident, koji je opisao ukrajinski dužnosnik, a koji je tražio da se neki detalji ne otkriju kako bi se zaštitio identitet postrojbe, dio je obrasca navodnih pogubljenja, čija se učestalost, čini se, ove godine povećava. Ukrajinski obavještajni izvori dostavili su CNN-u popis od 15 slučajeva od studenog, većinom potkrijepljenih snimkama drona ili presretnutim audioporukama, u kojima tvrde da su ruske snage ubile ukrajinske vojnike koji su se predali na liniji fronte, umjesto da ih zarobe.

Ukrajinski glavni tužitelj rekao je CNN-u da njegova kancelarija istražuje 28 takvih incidenata od početka rata, u kojima su poginula ukupno 62 ukrajinska vojnika. Snimke iz regije Pokrovsk izgledaju kao odraz nemilosrdne brutalne taktike ruske vojske dok nastavljaju napredovanje u istočnoj Ukrajini. Naime, napredak Moskve prema ukrajinskom strateškom vojnom središtu Pokrovsk nastavlja se, unatoč nedavnim ukrajinskim uspjesima u ruskoj pograničnoj regiji Kursk, što je potaknulo nade da će Kremlj biti prisiljen preusmjeriti trupe kako bi obranio vlastite granice.

Ukrajinski tužitelji rekli su CNN-u kako vjeruju da su ova navodna ubojstva ratni zločini i dio organizirane politike Kremlja. "Ako se ratni zarobljenici predaju, ako pokažu da se predaju, ako nemaju oružje u rukama, tada je pogubljenje bez suđenja ratni zločin", rekao je Andrij Kostin, glavni tužitelj Ukrajine za CNN. Rusko Ministarstvo obrane još uvijek nije odgovorilo na CNN-ov zahtjev za komentarom o optužbama.

VEZANI ČLANCI:

Ukrajinski dužnosnik koji je dostavio snimke drona iz Pokrovska rekao je da je njihova jedinica svjesna nekoliko sličnih slučajeva na linijama fronte koji nisu javno obznanjeni ili istraženi. Neki nedavni slučajevi objavljeni su javnosti, pri čemu je jedna jedinica u Toretsku tvrdila na Telegramu da posjeduje snimku drona, koju su objavili u utorak, na kojoj tri ukrajinska vojnika izlaze iz podruma s podignutim rukama u znak predaje, a zatim ih ruske snage pogubljuju. Tužitelji u regiji Donjeck rekli su da su otvorili istragu o "kršenju zakona i običaja rata, zajedno s namjernim ubojstvom."

Nekoliko ruskih vojnika bilo je optuženo za takva ubojstva, uključujući jednog u južnoj ukrajinskoj regiji Zaporižji. Ukrajinski tužitelji tvrde da je Rus bio osuđenik, pušten iz zatvora zbog krađe u studenom kako bi služio u ruskoj vojsci. Tužitelji su objavili snimke drona koje podupiru tvrdnju da je Rus ustrijelio ukrajinskog vojnika u siječnju dok je izlazio iz rova s podignutim rukama u blizini mjesta Prijutnoje, a zatim kleknuo.

CNN je pribavio još jedan video snimljen dronom, također iz regije Zaporižje, koji prikazuje kako su u svibnju ove godine, u blizini sela Robotine, ruske snage naredile trojici ukrajinskih vojnika da legnu licem prema dolje nakon što je njihov zaklon zauzet. Ukrajinska obrambena obavještajna služba dostavila je CNN-u prijepise presretnutih poruka za koje tvrdi da su naredbe ruskog zapovjednika, poznatog kao "Turk", njegovom podređenom "Maloy" da pogubi zarobljenike.

TURK:⁠ "Ubij ih, ubij ih sve, pobrini se da nema preživjelih."

MALOY: ⁠"Razumijem, potvrđujem."

TURK:⁠ "Kada to obaviš, javi mi."

Snimka drona prikazuje kako, nakon što su sva tri Ukrajinca izašla iz rova i legla licem prema dolje, Rusi otvaraju vatru.

Dok je ruski predsjednik Vladimir Putin pod međunarodnim nalogom za uhićenje zbog uloge u navodnoj prisilnoj deportaciji ukrajinske djece u Rusiju, Kijev podiže optužbe za genocid protiv Moskve. Ukrajinski glavni tužitelj, Andrij Kostin, naglasio je da, zbog ponavljajućih i organiziranih pogubljenja ukrajinskih vojnika na bojištu, ti zločini mogu postati važan dokaz u širem slučaju protiv Rusije, koji uključuje optužbe za genocid.

FOTO Rusiju 25 godina vodi ovaj čovjek: Zovu ga diktatorom i ratnim zločincem, a privatni život krije kao zmija noge

Pogubljenje ukrajinskih vojnika
1/29
Ključne riječi

Komentara 98

AS
Asus
09:47 06.09.2024.

To nije brutalna taktika, to je sustavni zločin već viđen u Hrvatskoj i BH (Ovčara, Srebrenica itd)

PA
Pametanumoruludih
15:55 06.09.2024.

CNN (Communist News Network)

Avatar kozorog
kozorog
11:43 06.09.2024.

jel cnn istražuje ratne zločine američkih, britanskih, australskih, vojnika, u afganistanu, iraku..? ne? kako to? u australiji je problem nastao kad je snimka kako vojnici pišaju po afganistancima, ubijaju ih, objavljena, nije problem što su oni radili, već da se o tome saznalo. krivci nisu kažnjeni. postupak traje, i trajat će. ovo rusi i ukrajinci, jedni drugima to rade non stop.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije