Kraj agonije

Čobanković poništio odluku, obitelj Markić vratila krave kući

stado, prosvjed, obitelj markić (1)
Davor Javorović/PIXSELL
01.10.2011.
u 12:13

Krave su doveli ogorčeni zbog oduzimanja 65 hekatra zemlje koju su obrađivali 18 godina

Obitelj Markić iz Đurđanaca potjerala je danas kući 700 krava i teladi koje je, ogorčena zbog oduzimanja 65 hekatra zemlje koju su obrađivali 18 godina, dovela još u ponedjeljak ispred općine Semeljci.

Naime, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je odluku kojom se poništava dodjela zemlje drugim zakupcima s područja općine odnosno utvrđeno je da "s obzirom da je temeljem ranijih ugovora o zakupu Stipo Markić u posjedu najvećeg dijela zemljišta, a uvažavajući činjenici da isti u stvarmosti stupanja u posjed koristi predmetno poljoprivredno zemljište u tablama koje su po obliku i ukupnoj površini iste obliku i površini table koje su bile predmet ovog natječaja mišljenja smo da je Stipo Markić trebao biti izabran kao najpovoljniji ponuditelj što se nije moglo utvrditi na temelju dokumentacije dostavljene u Ministarstvo radi davanja suglasnosti. Nakon ponovnog ispitivanja svhi relevantnih činjenica Ministartvo će zajedno s DORHom u najkraćem roku zauzeti stav oko rješavanja navedene problematike".

- Bili smo jučer tata, brat Saša, predsjednik udruge Brazda Matija Brlošić i ja kod ministra Petra Čobankovića u njegovoj kući u Iloku gdje nam je i dao tu odluku. Pozvao nas je i mi smo odazvali - s olakšanjem i osmijehom na licu rekao nam je Zoran Markić. Sad, kazao nam je Zoran, ali i M. Brlošić, lako je moguće podnošenje kaznene prijave protiv načelnika i Općinskog vijeća, ali i onih u Ministarstvu koji su potpisali takvu odluku.

- Pokrenuo je ovim ministar proces i protiv samog sebe jer je njegov potpis na odluci i to nije mala stvar, iako dobro se zna tko je to potpisao. Nije tu ministar krivac - kaže Brlošić navodeći da postoji dogovor odnosno da će ministar u ponedjeljak iskoristiti mogućnost da svi sjednu za stol i da se dogovore što dalje, raspisati novi natječaj ili odmah vratiti zemlju Markićima.

- Jako nam je drago zbog te obitelji, ali to ne smije stati samo na tome. Treba pokrenuti sankcije protiv onih koji su odgovorni - kaže i Ivka Pavlović koja je sa suprugom Goranom, tvrdi, na isti način bez zemlje ostala 2003. Protiv načelnika ta je obitelj čak podnijela tužbu na međunarodnom sudu za ljudska prava u Strassburg.

Načelnika je prozvao za malverzacije pri dodjeli zemljišta i Ivica Kaptin iz Kešinaca te pozvao ministarstvo te andležne institucije da pročešljaju sve odluke o dodjeli, ali i prodaji zemljišta u toj općini. Odluka Ministarstva o poništenju natječaja za 65 hektara u čijem je posjedu bio S. Markić, kaže prozvani načelnik Grga Lončarević, u Općinu još nije stigla.

- Za nas je važeće ono što imamo, što će Ministarstvo učiniti to će oni odlučiti. Meni je drago što se ovo dogodilo, da su naši sugrađani oslobođeni jednog nereda, jedne zaista neugodne situacije, da su im pet-šest dana krave pod prozorima,a gdje je sa svih strana pokušano naći rješenje da se to izmjesti, ali očito u ovoj državi nitko nije nadležan da se to učini. Drago mi je da je stoka otišla i da smo se mi riješili tog problema koji ne priliči 21. stoljeću! - komentirao je načelnik, inače član HSS-a, odlazak krava iz sela.

Na upit o mogućoj kaznenoj prijavi te smatra li se krivim, naglasio je, da se nijednog trenutka nije smtaro krivim, niti se smatra jer on samo potpisuje ugovore, a na koje su suglasnot dali Ministarstvo i županijsko državno odvjetništvo.

Ključne riječi

Komentara 35

OG
Oger
12:33 01.10.2011.

Koja centralizacija uprave u ovoj drzavi!!! i ministar koji ne zna sto potpisuje!

VE
velikazmija
12:37 01.10.2011.

taj ili je debelo u igri ili ne gleda-čita što potpisuje da su mu dali da potpiše da zapali farmu -bili potpisao -- prijavaprotiv svih iz - cirkusa osim naravno obitelji markić -- nek pravna država radi kaže bandić --andić -- tako treba--

DU
Deleted user
12:27 01.10.2011.

Da nije izborna godina, ne bi ti dobio zemlju natrag na obradu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije