– Za ekološki uzgoj povrća u mojoj obitelji najzaslužnija je moja supruga Slavica. Na žalost, nje više nema među nama, no njezina silna energija kojom se predavala radu, ostavila je brojne tragove. Kada je ona govorila o luku, mogli ste u zraku osjetiti njegov miris i okus – kazao je Josip Sabol iz Donje Dubrave na stručnom skupu organiziranom u povodu Dana dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje.
Dio je to manifestacije u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska-Mađarska.
Luk se uzgaja već pet tisuća godina, a u Europu je prenesen iz Amerike. U Hrvatsku su ga donijeli Turci u svojim osvajačkim pohodima.
– Kad je luk jednom dospio u Donju Dubravu, zauzeo je počasno mjesto među povrćem. Nekada je dobravska polja krasila tradicionalna poljoprivredna kultura dobravski črljeni ljuk, pa je narod spjevao: "Dobravčica ljuka plela, za rit ju kuka jela" – rekao je Sabol.
Povjerenstvo manifestacije Dana dobrovskoga ljuka i ekološke proizvodnje biralo je najuredniji štand i izabralo štand Stanislava Trstenjaka iz Svetog Martina na Muri.
Posebnu nagradu za štand dobila je Učenička zadruga Pupoljak Osnovne škole Donja Dubrava. Najproizvodom proglašen je luk s krastavcima Bernarde Orehovec iz Čakovca, koja uzgaja voće i povrće po metodi Rudolfa Steinera.