Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O ODNOSIMA DVIJU ZEMALJA

Ugledni crnogorski profesor nakon rezolucije o Jasenovcu poslao emotivnu poruku Hrvatskoj: 'Zagrebe, oprosti!'

Kameni cvijet, spomenik svih žrtvama koje su stradale u logoru Jasenovac
Sandra Krunic/PIXSELL
Autori: vecernji.hr, Hina
29.06.2024.
u 11:44

Sada je trenutak da poručimo novim generacijama hrvatskih političara, da pri donošenju odluka o eventualnom sprječavanju Crne Gore na putu ka Europskoj uniji, konzultiraju umirovljene kolege koji bi im, sasvim izvjesno, mogle objasniti zašto se ne bi smjelo nasjesti na provokacije Vučićevih marioneta, koje su trenutno instalirane na nekim od najznačajnijih državnih funkcija u Crnoj Gori, poručio je Vojinović

Zastupnici u crnogorskom parlamentu usvojili su u petak Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen, glasovima 41 zastupnika vladajuće koalicije. Jedan zastupnik vladajućih bio je protiv dok oporba i nekoliko zastupnika vlasti nisu prisustvovali glasanju jer smatraju da na ovaj način službeni Beograd zloupotrebljava svoj utjecaj u Crnoj Gori.

Rezolucija je sredinom svibnja predana u parlamentarnu proceduru kao odgovor prosrpske desnice na podršku Spajićeve vlade Rezoluciji o Srebrenici u Ujedinjenim narodima. Primarno se odnosila na logor Jasenovac, ali su uoči zasjedanja dodani i logori Dachau i Mauthausen. Jedini politički predstavnik Hrvata u crnogorskom parlamentu  HGI-ev Adrijan Vuksanović je zahvalio Hrvatskoj i njenom državnom vrhu za podršku prilikom crnogorskom dobijanja IBAR-a, te je konstatirao da “ono što Vučić nije uspio, želi da podmetne preko Crne Gore".

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova sinoć je nakon vijesti iz Crne Gore poslalo priopćenje u kojemu upozorava Crnu Goru da povlači poteze koji bi se mogli negativno odraziti na bilateralne odnose s Hrvatskom kao i na put CG prema Europskoj uniji. O svemu se oglasio i Vladimir Vojinović, autor četiri romana i knjige pripovjedaka, doktor književnosti i profesor na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost na Cetinju te predsjednik Društva crnogorskih izdavača i glavni urednik časopisa Fokalizator, a njegovu poruku Hrvatskoj naslovljenu "Zagrebe, oprosti" u nastavku prenosimo u cijelosti.

…dok su padale granate po Dubrovniku, 1991, dva su crnogorska pjesnika – jedan koji je u Hrvatskoj pronašao spas, drugi koji je u Titogradu strijepio za Gospara – napisala i objavila pjesme „Noć sa Dubrovnikom“ i „Dubrovniče, oprosti!“ Vitomir Vito Nikolić je te godine ostao bez posla i gole egzistencije, Brković je bio prinuđen da glavu sačuva u Hrvatskoj. Oni su simboli antiratnog pokreta devedesetih godina prošloga vijeka i otpora ratnoj povijesti i vojno-obavještajnoj strukturi Slobodana Miloševića, koja je kao anakonda bezuspješno davila Crnu Goru maltene sve do referenduma o crnogorskoj nezavisnosti u svibnju 2006. godine.

Od Đukanovićeve isprike Republici Hrvatskoj do pojave novih političkih vjetrova u Crnoj Gori odnosi dviju zemalja išli su uzlaznom linijom – naročito je bila plodna suradnja na poljima kulture i znanosti. Ponešeni osobnim iskustvima u borbi za očuvanje vlastita identiteta, hrvatski znanstvenici i kulturni radnici sve vrijeme pružali su nesebičnu podršku montenegristima. Zašto to kriti, zahvaljujući i hrvatskim stručnjacima, crnogorski jezik danas je jezik s međunarodnim kodom, a pod krovovima hrvatskih znanstvenih institucija stasala je cijela jedna generacija montenegrista, kojima je u vlastitoj zemlji bilo onemogućeno da se profesionalno uzdižu. Danas je to čvrsta spona dvije kulture koju ne mogu pokidati ni tenkovske gusjenice, a kamoli politički projektirane rezolucije.

POVEZANI ČLANCI:

No, nakon smjene vlasti 30. kolovoza 2020, postalo je jasno, a na to smo upozoravali, da će nove političke „elite“ u Crnoj Gori pokušati pokvariti novouspostavljene odnose s bratskim hrvatskim narodom, što im, evo, nažalost, polazi za rukom. Zato je trenutak da poručimo novim generacijama hrvatskih političara, da pri donošenju odluka o eventualnom sprječavanju Crne Gore na putu ka Europskoj uniji, konzultiraju umirovljene kolege koji bi im, sasvim izvjesno, mogle objasniti zašto se ne bi smjelo nasjesti na provokacije Vučićevih marioneta, koje su trenutno instalirane na nekim od najznačajnijih državnih funkcija u Crnoj Gori. Naime, nama u Crnoj Gori je jasno da je Rezolucija o Jasenovcu politička trgovina koja ima dva cilja. Prvi cilj je – izazvati gnijev Crnoj Gori najbližih europskih susjeda, kojima još nisu zaliječene rane od domovinskoga rata. A drugi cilj je – isprovocirati Republiku Hrvatsku u toj mjeri da ona ne dozvoli Crnoj Gori da iskoristi povijesnu šansu i postane dio EU.

I što ako Hrvatska ne blokira Crnu Goru? Vrlo jednostavno – za tri - četiri godine nestat će granice s Debeloga Brijega, a bit će postavljena na sjevernoj granici Crne Gore, na Brodarevu i Jabuci. Tada će oni koji su naručili raspravu o Rezoluciji o Jasenovcu morati našem zajedničkom, europskom prostoru pristupati kroz rampe namijenjene za putnike koji nisu državljani EU. To će biti pobjeda diplomacije cijela Zapada, kome većina crnogorskih građana teži. Možemo li skupa biti mudriji od Vučićevih mentora iz Moskve? Možemo li zajedničkim snagama izbjeći to da na Balkanu dozvolimo još jedan „ukrajinski scenarij“?

Neovisno od daljih reakcija hrvatske politike, dužni smo da ukažemo da se večeras svaki montenegrista, i svaki dobronamjerni Crnogorac i Crnogorka, osjećaju jednako posramljeno kao oni naši najstariji koji su nemoćno gledali granatiranje Dubrovnika, pohare Konavala i torpediranja Splita. Zato večeras, jednoj naciji koja dostojanstveno njeguje kulturu sjećanja na tamne epizode naše zajedničke prošlosti, upućujemo riječi izvinjenja: Zagrebe, oprosti!

GALERIJA Svjetski vladari na jednoj fotografiji

Kameni cvijet, spomenik svih žrtvama koje su stradale u logoru Jasenovac
1/38

Komentara 59

RA
Raptor
12:15 29.06.2024.

Ovo lijepo zvuči ali radi se o zamjeni teza. Nema ovaj autor što savjetovati Hrvatskoj što bi ili ne bi trebala napraviti. Govori o poštenim montenegristima koji se srame. Zašto se srame, pa oni su ove likove doveli na vlast i održavaju ih na vlast? Kad se narodi bore za slobodu, demokraciju, pravdu, onda se to radi na drugi način. Postoje brojni primjeri o tome. Autor govo teksta treba se obratiti svojim političarima i objasniti im što trebaju raditi u interesu montenegrista. Dosta je prodavanja demagogije. Procesuirajte ratne zločine i zločince poput Drage Ramova, platite ratnu odštetu, obilježite koncentracijske logire u kojima ste mučili hrvatske građane i branitelje i platite im odštetu, vratite oteti brod Jadran, vratite zračnoj luci Dubrovnik opremu koju ste oteli, ali novu i ispričajte se hrvatskoj i svjetskoj kulturnoj javnosti za bombardiranje Dubrovnika jer to je svjetski spomenik kulture pod zaštiti UNESCO-a. I učite svoje mlade generacije gdje ste i zašto napravili povijesne pogreške. Jer, ponavljate ih.

Avatar mile123
mile123
13:25 29.06.2024.

Postoje svjedoci koji negiraju bilo kakve zločine vezane uz istrebljenje pojedinog naroda u Jasenovcu. Postoje službeni dokumenti čijom se analizom može rekonstrurati dobar dio postojanja tog radnog Logora. Predlažem da Maja Sever i Aleksandar Stanković sada pozovu Igora Vukića u Nedjeljom u 2 da se tema aktualizira i da se, rasvijetli taj lažan mit. Hrvatska se ne treba nikome ispričavati niti hoće.

BI
billynik
15:48 29.06.2024.

Tobože bratski narod a kad god vam se pruzi prilika udri i pljuj po Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije