Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MVEP reagirao na potez Crne Gore:

'Ovaj postupak ne može se smatrati dobronamjernim. Donošenje rezolucije o Jasenovcu je neprihvatljivo'

Zagreb: Izjava za medije ministra Gordana Grlića Radmana
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
28.06.2024.
u 20:53

Uzimajući u obzir stvarnu svrhu ovog čina Skupštine Crne Gore, kojim se Crna Gora stavila u položaj koji Republika Hrvatska ne može tumačiti dobrosusjedskim i suprotan je namjerama razvoja prijateljskih odnosa, Republika Hrvatska zadržava pravo reagirati na odgovarajući način - zaključili su u MVEP-u

Nakon objave vijesti da je Skupština Crne Gore jednoglasno prihvatila da se dnevni red sjednice parlamenta u petak dopuni prijedlogom rezolucije o genocidu u Jasenovcu, oglasilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, a njihovo priopćenje prenosimo u nastavku:

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova žali što je Crna Gora odlučila zanemariti pozive Republike Hrvatske da ne politizira žrtve Jasenovca i ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na naše bilateralne odnose i europski put Crne Gore. Republika Hrvatska smatra neprihvatljivim, neprimjerenim i nepotrebnim donošenje rezolucije čija namjera nije izgradnja kulture sjećanja i pomirbe, već instrumentalizacija sjećanja na žrtve Jasenovca radi kratkoročnih političkih ciljeva inicijatora ove rezolucije.

Nedvojbeno je kako je motiv za njezino donošenje sadržan u činjenici da je u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda inicirana rezolucija o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici, koja je usvojena 23. svibnja 2024. Iz navedenog jasno proizlazi da se rezolucija o Jasenovcu donijela kako bi se obezvrijedila i relativizirala UN-ova rezolucija o genocidu u Srebrenici, koji je utvrđen nizom presuda Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i u presudi Međunarodnog suda od 26. veljače 2007. Ovaj postupak Crne Gore ne može se smatrati dobronamjernim i dobrosusjedskim u odnosu na Republiku Hrvatsku niti je u skladu s deklariranim ciljem članstva Crne Gore u Europskoj uniji. 

Dobrosusjedski odnosi su jedan od ključnih elemenata procesa proširenja kao i procesa stabilizacije i pridruživanja te jedan od ključnih kriterija za ocjenjivanje napretka u pristupnom procesu Crne Gore, sukladno Pregovaračkom okviru Europske unije za Crnu Goru. Nastavno na nedavan pozitivan Izvještaj o ispunjenju privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR), Republika Hrvatska očekivala je da će se Crna Gora suzdržati od svake aktivnosti koja bi mogla voditi k narušavanju ili pogoršavanju dobrosusjedskih odnosa te da će svoje napore usmjeriti na ispunjavanje uvjeta i mjerila u pristupnom procesu od kojih su neka posebno važna za Republiku Hrvatsku.

POVEZANI ČLANCI:

Podsjećamo, sukladno Zajedničkom stajalištu EU za poglavlje 23, predstavljenom na Međuvladinoj konferenciji 26. lipnja 2024., Crna Gora mora pokazati napredak i rezultate vezano za procesuiranje ratnih zločina, uključujući utvrđivanje odgovornosti na visokim razinama, rješavanje slučajeva nestalih osoba kao i pitanje odšteta za žrtve te zaštitu nacionalnih manjina i njihovih prava. Republika Hrvatska očekuje da će Crna Gora prioritetno pristupiti rješavanju pitanja utvrđivanja odgovornosti za zločine koje su državljani Crne Gore izvršili tijekom agresije na Republiku Hrvatsku devedesetih godina. To osobito uključuje i one počinjene prilikom napada na Dubrovnik koji je započeo 1. listopada 1991. i opsade grada koja je trajala do svibnja 1992., kao i zločine počinjene nad hrvatskim državljanima u Crnoj Gori, uključujući u logoru Morinj u kojem je bilo zatočeno više od 350 hrvatskih državljana od rujna 1991. do kolovoza 1992., te pitanje pravednih naknada za sve bivše logoraše.

Uzimajući u obzir stvarnu svrhu ovog čina Skupštine Crne Gore, kojim se Crna Gora stavila u položaj koji Republika Hrvatska ne može tumačiti dobrosusjedskim i suprotan je namjerama razvoja prijateljskih odnosa, Republika Hrvatska zadržava pravo reagirati na odgovarajući način.

GALERIJA Komemoracija u znak sjećanja na 79. godišnjicu proboja posljednjih zatočenika iz Jasenovca

Zagreb: Izjava za medije ministra Gordana Grlića Radmana
1/38

Komentara 11

SP
Spezzi
21:15 28.06.2024.

Ovo je zapravo za Hrvatsku sjajna vijest. Sada će hrbatski strašljivci napokon imati povod istražiti Jasenovac i razotkriti srpske laži te staviti to mjesto u istinske okvire, kao trostruki logor koji je radio do 47. godine.

Avatar Iblis Ginjo I.
Iblis Ginjo I.
22:01 28.06.2024.

Nadajmo se da će odgovarajući način zaista i biti ODGOVARAJUĆI! Pazite što radite! Nama Crna Gora NIŠTA ne znači, par srba protiv nas više manje. "Pila naopako" po kojoj bi mi trebali biti blagi i "ne gurnuti ih u naručje Srbiji", ne drži vodu. Oni su birali i izabrali. Neka se sa svojim odlukama nose. Ostalo prepuštamo NATO-u, nek odluče koliko im je ruski igrač važan.

SL
SlavaAP
22:50 28.06.2024.

Ne znam sto Radman misli da postize ovakvim nebitnim izjavama. Zasto drzava ne pokrene istrazivanje Jasenovca i zasto zadrzavanjem statusa quo omogucava ovakve performanse?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije