TEMPERATURE IDU DO 40 STUPNJEVA

Crveni meteoalarm zbog ekstremne vrućine: Stanovnici jednog grada dobili poruku upozorenja

Foto: Šime Zelić/PIXSELL
1/8
20.06.2024.
u 08:22

Na kopnu se toplinski val nastavlja do subote, a u petak u nekim regijama moguće je i crveno upozorenje

Cijela Hrvatska je pod upozorenjem zbog toplinskog vala i visokih temperatura, a za sutra je na snazi crveno upozorenje za četiri regije, karlovačku, kninsku, splitsku i dubrovačku zbog iznimno visokih temperatura koje će se penjati i do 40 stupnjeva. – Očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama – upozorava Državni hidrometeorološki zavod. 

Danas će pak najtoplije biti u kninskoj regiji gdje će se živa na termometru penjati do 37 stupnjeva. Grad Knin jutros je dobio upozorenje od civilne zaštite zbog velike opasnosti od toplinskog vala. 

"Upozorenje na opasne vremenske pojave za Hrvatsku 
Datum: 20. 06. 2024. 08:03
Događaj: Narančasto upozorenje za vrućinu
Opis: Velika opasnost od toplinskog vala u regiji Knin", ovako je glasila poruka poslana preko sustava SRUUK. 

Subota će također biti vrlo topla te je za Osijek, Zagreb, Split i Dubrovnik opasnost od toplinskog vala velika, dok bi se u nedjelju temperatura trebala ipak malo spustiti te nema opasnosti ni za jedan grad. 

– Pod utjecajem ogranka anticiklone u naše će krajeve s jugozapada postupno pritjecati sve topliji zrak, posebno u drugoj polovini tjedna. Stoga se u četvrtak očekuje umjerena opasnost od toplinskog vala u većini krajeva, a u petak, kada je izgledno najtoplije u ovom tjednu, opasnost će nerijetko biti velika. Kako se izračun za toplinski val radi svaki dan, do petka bi opasnost mogla u nekim dijelovima Hrvatske porasti i na vrlo veliku, odnosno na crvenu boju. Pritom temperatura zraka tijekom noći i jutra u unutrašnjosti neće biti niža od 20°C, a na Jadranu nerijetko oko 25°C, moguće čak i malo viša. Najviše se pak dnevne vrijednosti očekuju oko 35°C, moguće mjestimice i više. Toplinski će se val u većini područja vjerojatno nastaviti i u subotu, no s dotokom manje toplog, ali i vlažnijeg zraka porast će vjerojatnost za izražene pljuskove s grmljavinom, barem u sjevernim kopnenim predjelima – objavio je prije tri dana DHMZ. 

VEZANI ČLANCI: 

Osim vrućine, DHMZ je objavio kako topli zrak donosi i pijesak iz Sahare kojeg će najviše biti u petak, a već se jučer ujutro mogao uočiti na satelitskim snimkama. 

 

– Na kopnu se toplinski val nastavlja do subote, a u petak u nekim regijama moguće je i crveno upozorenje. No od noći s petka na subotu postat će i nestabilnije uz rast vjerojatnosti za lokalno intenzivnije pljuskove i grmljavinu, pogotovo u nedjelju kad će biti manje vruće. Jugozapadni vjetar u okretanju na sjeveroistočni. I na Jadranu u petak crveno upozorenje na srednjem i južnom dijelu, a u subotu toplinski val popušta. Na sjevernom dijelu pak malo raste vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu, osobito u nedjelju. Puhat će uglavnom jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, ujutro i bura – prognozirao je za HRT meteorolog Tomislav Kozarić. 

GALERIJA Pogledajte kako se građani i turisti nose s vrućinama

1/32

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije