POTPISAN SPORAZUM S ITALIJOM I MAĐARSKOM

Susjedi uskočili u pomoć: Hrvatski piloti neće morati prekidati svoju obuku na Rafaleima

Zagreb: Rafalei stigli u Hrvatsku
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/28
11.10.2024.
u 20:46

Do njihove aktivacije doći će samo u trenutku kada iz NATO-ovog sjedišta u španjolskoj Tarragoni stigne zahtjev za intervenciju, u slučaju primjerice neodazivanja kontroli leta nekog aviona.

Uskoro će zaživjeti sporazum ratnih zrakoplovstava triju država, Hrvatske, Italije i Mađarske, po kojemu će borbeni zrakoplovi naših susjeda "uskočiti" i preuzeti po potrebi nadzor nad hrvatskim nebom. Da je taj sporazum nedavno potpisan, potvrđeno je iz MORH-a Dnevniku Nove TV.

Već nakon dolaska prvih šest Rafalea u Hrvatsku krajem travnja ove godine bilo je rečeno kako će se naši piloti potpuno usredotočiti na nastavak obuke u Hrvatskoj, nakon što su prvi dio obuke završili u Francuskoj. Kako se znalo da će naši preostali MIG-ovi 21 letjeti još svega nekoliko mjeseci, a oni su održavali tzv. Air-policing i bili u sustavu NATO-sustava sigurnosti, trebalo je potražiti rješenje da se ne prekida obuka naših pilota na Rafaleima, a u isto vrijeme odvoji jedan dežurni par lovaca za potrebe air-policinga. Kada bi odvojili za te potrebe dva Rafalea, našim bi pilotima preostala tek 4, što bi omelo plan obuke. Tako se došlo na ideju da nam uskoče Mađari sa svojim Gripenima i Talijani s Eurofighterima.

Do njihove aktivacije doći će samo u trenutku kada iz NATO-ovog sjedišta u španjolskoj Tarragoni stigne zahtjev za intervenciju, u slučaju primjerice neodazivanja kontroli leta nekog aviona. Kako će u narednih pola godine u Hrvatsku pristizati preostalih šest Rafalea, računa se da će ta ispomoć avijacija susjeda trajati određeno kraće vrijeme, dok se naši piloti i tehničari ne "uigraju" na svih 12 Rafalea. Ta pomoć mađarske avijacije za sjever i kontinent Hrvatske i talijanske za jadranski dio Hrvatske, dogovoreno je, Hrvatska neće trebati plaćati.

FOTO Ovo su novi čuvari hrvatskog neba: Pogledajte šest Rafalea koji su stigli u Hrvatsku

Zagreb: Rafalei stigli u Hrvatsku
1/29
Ključne riječi

Komentara 5

SL
slavenZadravec
22:47 11.10.2024.

Dakle u slučaju upada u naš prostor od strane Mađarske ... - štititi će nas mađari??!?

WA
wannabenovinari
21:00 11.10.2024.

S koliko mjeseci se broji to "određeno kraće vrijeme"? 3 mjeseca, 6, 12, više od 12?

GO
Gof33
23:34 11.10.2024.

nema đabe ni u stare babe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije