Nevrijeme u Iloku

Dabro: Pomoći ćemo poljoprivrednicima koji su u nevremenu imali štete

Zagreb: Konferencija za medije uoči Koordinacije Domovinskog pokreta za Europske izbore 2024. 
godine
Neva Zganec/PIXSELL
04.06.2024.
u 18:28

Dodao je i kako se kao problem pojavila činjenica da je u Iloku rasformirano povjerenstvo za elementarne nepogode koje bi trebalo da napravi procjene šteta kako bi potom županija mogla proglasiti elementarnu nepogodu.

Zajedno s gradonačelnicom Iloka Marinom Budimir danas je ministar poljoprivrede u Vladi RH Josip Dabro obišao dijelove Iloka koji su stradali u jučerašnjem nevremenu. Nevrijeme, praćeno jakim vjetrom i ledom, je Ilok pogodilo oko 17 sati, a o njegovoj snazi govori i to da su stradale fasade i krovovi kuća, razbijena su stakla i roletne, polomljena stabla, uništeni nasadi vinograda, voćnjaka, vrtova…

-Upoznat sam s razmjerima štete, a i sam se uvjerio koliko je šteta zapravo velika. Najviše su stradala područja gdje je nevrijeme punom snagom udarilo. U tim dijelovima je šteta na dugogodišnjim nasadima 80-100 posto tako da u naredne dvije godine na tim prostorima nema roda, a upitno je i koliko će se oporaviti u budućnosti. Ipak, još moramo utvrditi razmjere štete – rekao je Dabro.

Dodao je i kako se kao problem pojavila činjenica da je u Iloku rasformirano povjerenstvo za elementarne nepogode koje bi trebalo da napravi procjene šteta kako bi potom županija mogla proglasiti elementarnu nepogodu.

-Ukoliko Grad Ilok to ne bude mogao odraditi sam ponudio sam pomoć Ministarstva da to napravimo. Svakako je da će Ministarstvo poljoprivrede i Vlada RH pomoći svim poljoprivrednicima koji su imali štete u ovome nevremenu – rekao je Dabro.

Tijekom njegove posjete Iloku bilo je riječi i o aktiviranju sustava protugradne obrane rekavši kako će ministarstvo učiniti sve u skladu sa zakonom da taj sustav u budućnosti bude kvalitetniji i učinkovitiji.  

-Kada je riječ o sustavu protugradne obrane u kontinentalnoj Hrvatskoj je raspoređen 301 prizemni generator koji dežuraju od 1. svibnja. Međutim, kada je riječ o protugradnim raketama njihova upotreba je zabranjena prije četiri godine jer je znanstveno dokazano da one nisu dovoljno učinkovito kao i iz sigurnosnih razloga.  Mislim i kako bi trebalo isto tako uvažiti i iskustva ljudi koji su desetljećima radili na tome poslu kako bi vidjeli kakav je bio učinak tih protugradnih raketa i koliko je to zapravo bilo dobro – rekao je Dabro.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije