STRADALI OBJEKTI, POLJA, VINOGRADI...

Posljedice nevremena u Iloku: Traži se hitno uspostavljene sustava obrane od poplave

Olujno nevrijeme koje je jučer poharalo Ilok prouzročilo je veliku materijalnu štetu
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/23
04.06.2024.
u 13:47

Stradale su i ratarske kulture, voćnjaci kao i neki vinogradi od kojih su, kako je rekla gradonačelnica Iloka Marina Budimir, ostali samo trsovi dok je lišće otpalo od siline vjetra, leda i kiše.

U ponedjeljak, u poslije podnevnim satima, snažno nevrijeme praćeno jakim vjetrom i ledom zahvatilo je dijelove Vukovarsko – srijemske županije pri čemu su najviše stradali Ilok i Županja s okolicom. Prema riječima gradonačelnika Županje Damira Juzbašića u tom gradu nije bilo štete na objektima ali su zato stradale ratarske kulture kao i voćnjaci i vrtovi. Puno gora situacija se dogodila u Iloku gdje su od leda, nošenim jakim vjetrom, stradale fasade kuća, roletne, krovovi, stakla… Stradale su i ratarske kulture, voćnjaci kao i neki vinogradi od kojih su, kako je rekla gradonačelnica Iloka Marina Budimir, ostali samo trsovi dok je lišće otpalo od siline vjetra, leda i kiše. U Iloku je srušeno više stabala, a i vatrogasci su imali 30-ak intervencija. Ulicama kroz središte grada tekla je bujica. Poplavljen je bio i Gradski muzej u Iloku.

-Nevrijeme je trajalo nekih 15-20 minuta. Led je bio veličine lješnjaka ali mislim da je presudna u nastaloj šteti bila silina vjetra koji je nosio sve pred sobom. Na sreću instalacije su izdržale tako da nema štete na električnim vodovima i vodovodnoj mreži ali su štete svakako velike. Očekujemo kako će Vukovarsko – srijemska županija proglasiti elementarna nepogodu na područje Iloka – rekla je Budimir.  

Dodala je i kako je po malo neobično da dvije godine za redom Ilok i okolica budu teško pogođeni nevremenom te da smatra kako bi neophodno bilo uspostavljanje sustava protugradne obrane.

VEZANI ČLANCI

-Mišljenja stručnjaka su takva kako je to “skup sport” ali ja ne mislim tako. Samo na području Iloka je zabilježena šteta od 15 milijuna eura, a voljela bih znati kolika je šteta bila prošle godine kada je u srpnju nevrijeme uništilo dijelove spačvanske šume, pogodilo niz sela i gradova. Osobno bih pokušala s sustavom protugradne obrane pa ako uspijemo super, a ako ne nismo uspjeli. Ovako možemo samo čekati kada će nas novo nevrijeme pogoditi i čekati što će nam se dogoditi kada to krene. Mislim da dok su oblaci u formiranju kako se mogu polučiti nekakvi rezultati – rekla je Budimir.

Istim povodom oglasio se danas i predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček koji je zatražio od ministra poljoprivrede Josipa Dabre da hitno uspostavi sustav protugradne obrane.

-S obzirom na sve učestalije vremenske nepogode, koje su praćene tučom, a time i stradanjem poljoprivrednih kultura diljem Hrvatske, te milijunskim štetama zahtijevamo od ministra poljoprivrede Dabre da u što kraćem roku sukladno postojećem Zakonu o zaštiti od tuče ponovno aktivira sustav protugradne obrane koji je desetljećima vrlo uspješno štitio poljoprivredne kulture, od žitarica, pa sve do voća i povrća. Prethodna Vlada Andreja Plenkovića odlučila taj sustav prije četiri godine staviti izvan uporabe uz obrazloženje ''da mišljenja stručnjaka Državnog hidrometeorološkog zavoda potvrđuju kako sustav protugradne obrane ne daje željene rezultate u zaštiti od tuče''. S tom tezom ne slažu se niti poljoprivrednici, a niti raketari koji su desetljećima bili na “prvoj crti obrane od tuče” – navodi Pavliček.

Dodao je i kako suverenisti već godinama upozoravaju na ovaj problem te da očekuju da će novi ministar poljoprivrede donijeti konkretne mjere, odnosno zatražiti provođenje postojećeg Zakona čl. 8. kako bi se smanjile potencijalne štete na poljoprivrednim kulturama.

Olujno nevrijeme koje je jučer poharalo Ilok prouzročilo je veliku materijalnu štetu
1/23
Ključne riječi

Komentara 1

TM
trade_mark
15:12 04.06.2024.

sad će vaš dobro odriješiti kesu za slavonce i srijemce koji su glasali za njegov imovinski pokret, a župan dekanić kojeg su izabrali pred 3 godine će autom obići cijelu županiju. neće vozit on sam nego će ga voziti bratić, da on slučajno pijan ne izazove neki udes. sve će to oni riješiti, na zadovoljstvo naroda koji ih je izabrao!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije