Večernji TV

Dabro: Pupovcu i nekima odgovara incident u Borovu, a HDZ je 'pukao' u Županji, Otoku, Vukovaru...

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/6
03.05.2021.
u 11:49

Odlaskom Gabrijele Žalac definitivno je otvoren prostor za Marija Banožića, tvrdi Josip Dabro.

Nezavisni kandidat za vukovarsko-srijemskog župana s potporom Domovinskog pokreta Josip Dabro gostovao je u studiju Večernjeg lista. Kakve su mu šanse protiv HDZ-ova Damira Dekanića, napuštaju li HDZ i dalje članovi na istoku Hrvatske, što ima novog u "ministarskoj šumi", ali i skandal s navijačima u Borovu naselju bile su samo neke od tema o kojima je Dabro govorio. 

Idete u bitku za župana, a to bi trebala biti jedna od zanimljivijih borbi na lokalnim izborima u županijama zbog sukoba HDZ-a i Domovinskog pokreta.

– Ankete govore da bi HDZ u prvom krugu mogao dobiti 35 posto glasova, a u drugom krugu bit će novo miješanje karata i vjerujem u pobjedu. Računam na potporu DP-a, stranke Ivana Penave, HSS-a te načelnika općina koji su radom dokazali da se i izvan stranačkih okvira mogu postići dobri rezultati.

 

Većina kandidata u programima ističe da žele mlade zadržati u Slavoniji.

– Politika je majka svih projekata. Moramo imati političku snagu, treba se čuti glas iz Slavonije. Po pitanju demografije namjeravamo napraviti strategiju demografskih potpora. Zajedno s poduzetnicima radili bismo na zbrinjavanju mladih te bi oni djelomično sufinancirali kredite. Uz to, naravno, idu i nova radna mjesta. Bez pomoći države nemamo što govoriti.

Može li nacionalni plan oporavka imati pozitivne učinke?

– Nama pomoć treba odmah, a plan se odnosi na razdoblje od desetak godina.

Gubi li HDZ uporište na istoku Hrvatske?

– Od ukupno kandidiranih ljudi na izborima barem polovica bivši su članovi HDZ-a koji su nedavno napustili stranku. To je velik broj i taj odljev članstva traje, a gospoda iz HDZ-a to ne žele priznati. Oni tvrde da je stranka nikad jača, a HDZ je 'pukao' u Županji, Otoku, u Vukovaru su svi otišli. A i na prošlim izborima izgubljeno je desetak općina.

Koliko će HDZ-u štetiti nova afera u čijem su središtu Josipa Rimac i Gabrijela Žalac?

– Naravno da će štetiti, a ne znam gdje je bio Andrej Plenković koji je morao znati što se događa. Ništa me ne čudi, a javno se lobiralo za taj projekt pa je predsjednik Vlade sigurno imao sve alate da bude upućen.

03.05.2021.Zagreb - Josip Dabro gostovao je u studiju Vecernjeg lista Photo: Zeljko Hladika/Pixsell
Foto: Željko Hladika /PIXSELL

Žalac je i dalje članica predsjedništva HDZ-a. Dosta ste pričali da Tomislav Čuljak kadrovira i bira ministre. 

– Žalac nije iz te ''ministarske šume'', no definitivno njenim odlaskom otvoren je prostor za Marija Banožića. Otišao je ministar Marić, rečeno je da Vukovarsko-srijemski HDZ mora imati ministra i ona je bila inicijalna kapisla za micanje s pozicije ministra. 

Što nakon izbora, tko je potencijalan koalicijski partner. Je li to i HDZ?

– To ćemo tek vidjeti. Neću sada ''izletati'' i kazati da netko ne dolazi u obzir.

Kako gledate na incident u Borovu Selu zbog kojeg je zasjenjena obljetnica pogibije hrvatskih redarstvenika.

– Naša je županija poput poligona za političke igre. Žalosti me da nakon 30 godina nismo riješili pitanje stradavanja hrvatskih policajaca. Ne podržavam i osuđujem ispad navijačkih skupina. No mislim da ništa nije slučajno s obzirom na to da policija nije reagirala.

Slažete li se s Miloradom Pupovcem koji je kazao da je takvoj atmosferi pridonio i predsjednik Milanović?

– Ne slažem se da je tome pridonio predsjednik. Nažalost i Pupovcu i nekim političkim akterima odgovaraju ovakvi ekscesi jer se tu dižu tenzije pred izborima. Ne želim nikoga osuđivati, želim da što prije riješimo pitanja nestalih, naknade štete itd.

03.05.2021.Zagreb - Josip Dabro gostovao je u studiju Vecernjeg lista Photo: Zeljko Hladika/Pixsell
Foto: Željko Hladika /PIXSELL

Predsjednik Milanović apelirao je da se makne spomenik Vukašinu Šoškoćaninu koji se nalazi na groblju u Borovu Selu.

– Slažem se s tom inicijativom. Jer on pravi probleme i srpskoj manjini te remeti odnose tamošnjeg stanovništva. I prije sam kazao da ga treba premjestiti na adekvatno mjesto u Srbiji.

Komentara 11

FN
Fr@njo
16:24 03.05.2021.

"I prije sam kazao da ga treba premjestiti na adekvatno mjesto u Srbiji." u pm..veli adekvatno...

ER
ertor
11:48 03.05.2021.

Dabro se treba kradeze lopina pripaziti. Predali su kao više potpisa (25 561) nego što su glasova za župana prije četiri godine dobili (25 164). Lopine teren pripremile za ono što najbolje znaju.

OL
oLo
13:57 03.05.2021.

Tamo je sirotinja pa onda takvi incidenti odgovaraju političarima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije