Afera Daimler

Daimler: Godec je zakonito dobio novac dan Žabčiću i Vukoviću

vatrogasci
Ivo Čagalj/PIxsell
11.04.2011.
u 11:27

Večernjak posjeduje presudu suda u Berlinu koji je oslobodio poduzetnika od optužbi za koje ga terete hrvatski istražitelji

Ono što je hrvatskim istražiteljima, barem u ovoj fazi postupka u aferi Daimler, jedan od najjačih argumenata protiv pritvorenih Ivana Žabčića, Marka Vukovića i Tomice Godeca, za njemačko je pravosuđe već godinu dana zatvoren slučaj jer su utvrdili da u tom poslu nema nikakvih nezakonitosti! Nijemci su odustali i od podizanja optužnice protiv Hansa Petera Heira, protiv kojeg su istragu vodili zbog podmićivanja, odnosno sumnje da je novac iz Daimlera prosljeđivao tvrtkama u RH kako bi ga ove prebacile na račun podmitljivih domaćih političara. Večernji list posjeduje taj dokument, kao i presudu Zemaljskog suda u Berlinu u kojoj se navodi da je Godecova američka tvrtka MRC s Daimlerom sklopila legalan ugovor o savjetovanju, za što mu je Daimler trebao platiti oko dva milijuna eura. Do postupka pred njemačkim sudom došlo je jer Daimler tužitelju nije isplatio 390.815,76 eura – posljednju od unaprijed dogovorenih transakcija po kojoj je na račun Godecove tvrtke za savjetovanje trebalo sjesti po tri posto vrijednosti za svaku isporuku, ukupno 210 vatrogasnih vozila za MUP.

Kupio kabelsku TV

A baš taj posao između Godeca i Daimlera na meti je naših istražitelja koji tvrde da je spomenuti ugovor fiktivan i da je Godec dobio 1,6 milijuna eura (ostatak do dva milijuna nedavno mu je uplaćen po spomenutoj presudi, op.a) za nikad obavljeni posao. Kako bi se prikrio trag nezakonito stečenog novca, vjeruje naša policija koja je i podnijela kaznenu prijavu protiv osumnjičenih, Godec je za višestruko veću vrijednost od tržišne kupio Vukovićeve i Žabčićeve udjele u kabelskoj televiziji CATV-047 i tako im zapravo “prebacio” Daimlerov novac. Iako se nigdje ne navodi, valjda bi trebalo značiti da su upravo ta sredstva (Vuković i Žabčić primili su ukupno pet milijuna kuna) otišla na podmićivanje.

– Bila je riječ o fiktivnom ugovoru, a svrha je bila prikriti plaćanje novca za podmićivanje. Iz tog razloga ugovor predstavlja i povredu zakonskih zabrana – tvrdio je predstavnik Daimlera pred Zemaljskim sudom u Berlinu, ne ponudivši i dokaze za izrečeno.

Kako je došlo do ugovora o savjetovanju, Godec je objašnjavao istražnom sucu. Kada je 2002. godine poništen natječaj za nabavku vatrogasnih vozila, on se preko Zdravka Mikulića uključio u taj posao, savjetovavši da u konzorcij uključe i tvrtku iz Hrvatske koja će ujedno biti i nositelj posla, pa je MCR i angažiran da postavi koncept po kojem konzorcij treba dobiti posao s hrvatskom Vladom.

Bez razloga za sumnju

Daimler je, kaže Godec, i predložio proviziju od tri posto, nazvavši je uobičajenom za takve poslove. Da kupi udjele u CATV-047, dogovarao je sa Žabčićem, koji mu je susjed na Krku gdje obojica imaju vikendice pa su uz razgovor na kavi došli i do prodaje kabelske. Vuković kaže da je transakcija kojom su on i partner mu Žabčić dobili novac za televiziju registrirana u Narodnoj banci. Istražnom sucu on je ispričao i da nije znao da je konzorcij angažirao nekog konzultanta iz RH i da nije imao razloga posumnjati da su Žabčić i on od Godeca dobili “sumnjivi” novac. Jedini političar koji se u dosadašnjim iskazima spominje jest pokojni Ivica Račan, za kojeg se kaže da je u vrijeme kad se trebalo lobirati za posao oko vatrogasnih vozila išao u Njemačku razgovarati s tadašnjm kancelarom Gerhardom Schröderom jer je taj posao bio važan za Mercedes.

Komentara 48

OB
-obrisani-
15:32 11.04.2011.

11.04.2011. u 15:15h pkurcinu je napisao/la: 11.04.2011. u 12:54h cassini je napisao/la +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ zbogom pameti

GE
Georgij
11:46 11.04.2011.

Kakvi su to naši istražitelji da nisu znali za presudu iz Njemačke? Nekako mi djeluje da su znali a prešutili su. I kako sada da običan čovjek ne pomisli da ovo nije politički montiran proces u kojem je jedini cilj diskretitirati SDP i njegove bivše ministre (za djelo iz 2002) a nije važno što su u zatvoru ljudi koji su izvoznici najsuvremenijeg oružja i koji zapošljavaju 500 ljudi. Najvažnije je da se predsjednica vlade slikala sa njima tjedan dana prije uhićenja iako je obavještajna služba morala znati da se protiv njih vode predistražne radnje. Ma gadi mi se sve ovo. Nema u našoj Rvackoj (kako kaže predsjednik sabora) demokracije. Hoćemo izbore!!!

SV
svemeni
13:03 11.04.2011.

svoba dao mito, komunisti priznali da su dobili mito i se je bilo po zokonu, yebes i svabsko suctvo, za koje jedan zivot u prosjeku vrijedi tocno2,2 godine-bild.de

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije