Ratni zločin

Danci priznali: Nismo učinili ništa dok su ubijali hendikepirane Srbe

\'slavonija-17.03.10-slavonski brod -hrvatska -  rn:skoda--u nagorijelom automobilu na kamionskom parkiralistu autoceste zagreb lipovac kod mjesta sredanci pronadjen mrtav 47-ogodisnjak iz gundinaca (
Ivica Galović/Pixsell
25.04.2011.
u 14:37

Puhovski: Dvorom na Uni u dva dana prošle tri vojske – Srbije, Hrvatske i BiH, kaže tadašnji čelnik HHO-a Žarko Puhovski

Što se u rano poslijepodne 8. kolovoza 1995. godine dogodilo u Dvoru na Uni, nakon čega su ostala samo tijela devetero retardiranih osoba? Tim pitanjem bavile su se minulog vikenda novine u Danskoj, gdje se traži istraga protiv danskih vojnika koji su svjedočili pogubljenju devetero staraca, a da nisu učinili ništa, iako su bili naoružani, a u nedalekom kampu bilo ih je čak dvije stotine!

Istraga poslije 16 godina

Šesnaest godina nakon tog događaja koje danski novinari nazivaju najmračnijom stranicom njihove vojne povijesti, ni u Državnom odvjetništvu RH, čini se, ne znaju mnogo više nego što su znali tada. "U tijeku je kriminalističko istraživanje", sve je što se ondje može doznati. Ne otkrivaju ni koji su svjedoci do sada saslušani ni koliko je svjedoka ispitano. Žarko Puhovski, koji je tada bio na čelu HHO-a s aktivistom Petrom Mrkaljem koji je vodio detaljan popis ratnih žrtava, kaže kako sumnja pada na sve tri vojske: hrvatsku, srpsku i bošnjačku. Naime, srpske snage povukle su se iz mjesta u noći sa 7. na 8. kolovoza, hrvatske snage ušle su u Dvor uvečer oko 7 ili 8 sati, a u blizini je bio i 5. korpus Armije BiH. Zločin se dogodio u rano poslijepodne, dakle u vrijeme između povlačenja srpskih i dolaska hrvatskih snaga. Puhovski ističe kako se iz toga što je Hrvatska vojska izvijestila o ubijenim civilima može izvući zaključak da počinitelji nisu bili Hrvati. Tadašnji novinar Večernjeg lista Željko Grgurinović bio je među prvima kojemu su hrvatski zapovjednici nakon oslobađanja Dvora pokazali i ostatke ubijenih.

– Na stolicama u predvorju osnovne škole bila su mrtva tijela u sjedećem položaju, okrvavljeni. Rekli su nam da u prvi mah nisu znali jesu li žrtve bili Hrvati ili Srbi, ali su poslije ustanovili da su to Srbi te da su ih srpske snage poubijale pri povlačenju – kaže Grgurinović, koji se ne sjeća tko su hrvatski vojnici koji su to pokazivali nekolicini novinara. Kaže i da do sada nikad nije bio pozvan u policiju da ispriča o tome što je vidio. Tamo je bio i fotoreporter Večernjeg lista Patrik Macek, čiju fotografiju žrtava objavljuju danske novine. Prema onome što navode danske novine i televizija, BT i DR Forside, zločin je počinilo 12 nepoznatih počinitelja.

Čije su maskirne odore?

I spis u Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku također se vodi protiv nepoznatih počinitelja. Oko 14.25 sati, pišu danski mediji, vod od 33 danska vojnika na zapadnoj strani osnovne škole vidio je 12 ljudi u maskirnim uniformama kako su kraj škole postrojili devetero hendikepiranih i ubijaju ih jednog po jednog. Pokolj je trajao najmanje 15 minuta.

Bivši zapovjednik bojne, umirovljeni pukovnik Jorn Jensen, tvrdi – u knjizi i u intevjuima koje je dao – kako su Danci bili nemoćni.

"Nekoliko danskih vojnika imali su strašno iskustvo, vidjeli su ubojstva, a nisu mogli intervenirati", kaže Jensen. Drugi, pak, tvrde drukčije. Danski vojnik Jan Pa Dorff, koji je incident vidio s udaljenosti od 35 metara, kaže kako su danski vojnici mogli ubiti napadače bez ikakvih problema.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije