Neizvjesnost

Daruvarska pivovara sedmi put na dražbi - napokon će biti prodana?

'Podravina-bilogora, 27.4.2010. Daruvar I radnici jedva cekaju da se razrijesi trakavica oko prodaje Daruvarske pivovare Michael Palijan / VLM'
'Michael Palijan / VLM'
27.04.2010.
u 16:25

Ozbiljnost je pokazala grupa ulagača otkupivši paket od 17 milijuna kuna potraživanja Hypo banke.

Kako se bliži 3. svibnja, među njezinim zaposlenicima, ali i u cijelom Daruvaru sve više raste uzbuđenje zbog prodaje Daruvarske pivovare u stečaju. Ona će se tada sedmi put naći na prodaji na bjelovarskom Trgovačkom sudu.

Čeka se novi gazda

Od posljednje javne prodaje početkom travnja, koja je, unatoč poprilično niskoj početnoj cijeni od 18,5 milijuna kuna, kao i sve prije nje prošla bez zainteresiranih kupaca, sve su glasnije špekulacije kako će nova javna dražba, kada će početna cijena pivovare biti oko 15 milijuna kuna, ipak donijeti novoga vlasnika. Iako ne može decidirano tvrditi, u to je gotovo u potpunosti siguran i prvi čovjek Daruvara, gradonačelnik Dalibor Rohlik, kroz čiji su ured proteklih mjeseci prodefilirali mnogi potencijalni ulagači raspitujući se za gradski zaštitni znak tradicije duge 170 godina, početna cijena kojemu je na prvoj javnoj prodaji bila čak 86 milijuna kuna.

- Osim onih iz Austrije, velik je interes pokazala grupacija domaćih ulagača iz okruženja, koji su dokazali da imaju ozbiljne namjere otkupivši dio potraživanja - kaže Rohlik.

Pojašnjava kako je ta grupacija, čije ime ne spominje, otkupila paket dugovanja od 17 milijuna kuna koliko od Daruvarske pivovare potražuje Hypo banka. Ta je banka, naime, kao jedan od većih vjerovnika bila protiv ideje da se potraživanja pivovare pretvore u vlasničke udjele.

- S obzirom na to da je Daruvarska pivovara jedina u hrvatskom vlasništvu, ne bi bilo loše da tako i ostane, posebice zbog tradicije - kaže Rohlik. U posljednje vrijeme pojačani su i kontakti s pivarskim poduzetnicima iz Češke, čije će se znanje i iskustvo primijeniti u proširivanju kapaciteta i nastavku proizvodnje.

Zarada u novoj sezoni

Osim što se dolaskom novoga vlasnika nadaju izlasku iz krize, u kojoj su od početka godine, iako redovito dobivaju minimalac, radnici sa sindikalnim povjerenikom Zvonkom Krivskim na čelu ističu kako je važno da na predstojećoj javnoj prodaji zaista netko i kupi pivovaru kako sezona proizvodnje piva, koja je na pragu, a time i dobra zarada, ne bi došla u pitanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije