Demokršćanstvo u politici

Stier: Podržavam zaštitu nedjelje kao neradnog dana

Davor Ivo Stier
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/2
30.11.2017.
u 19:38

Politički tajnik HDZ -a o demokršćanstvu kao političkoj platformi

Ima li mjesta za kršćanske vrijednosti u političkoj areni? Kakva je uloga demokršćanskih stranaka u Europi? Ima li mjesta za kršćane u strankama ljevice i bježi li HSS od kršćanske tradicije? Pitanja su to o kojima će danas na Kaptolu u Tribini grada Zagreba govoriti Davor Ivo Stier, politički tajnik HDZ-a, SDP-ovac Mirko Lukić, Nenad Matić, bivši HSS-ovac, sad čelnik Zelene liste, profesor Danijel Labaš, Anton Kliman, bivši ministar turizma, te karlovački župan Damir Jelić.

Vjera nije privatna stvar

– Demokršćanstvo kao politička platforma, inspirirana univerzalnim vrijednostima kršćanskog humanizma nije isto što i klerikalizam, naprotiv, izričito je protiv klerikalnog pristupa. Neće se koalicije koje vladaju slagati u dogovoru sa svećenicima, biskupima... i na njihov naputak jer to bi bio klerikalizam. No demokršćanstvo traži da se u pluralnom društvu javno zastupaju i kršćanske vrijednosti i razvijaju politike za rješavanje konkretnih problema, za razliku od ekstremnog sekularizma koji traži da se vjera iskazuje isključivo u privatnoj sferi – kaže Stier. Na upit zašto HDZ ne zastupa demokršćanske vrijednosti kad je riječ o radnicima i nedjelji kao neradnom danu Stier uzvraća: – Mi jesmo, što se mene tiče, za zaštitu radničkih prava, reguliranje rada nedjeljom, odnosno zaštitu nedjelje kao neradnog dana uz neke iznimke. To podržavam. Ali HDZ uz demokršćansku komponentu obuhvaća i širi prostor...

Nenad Matić drži da se HSS, odnosno čelnik Krešo Beljak udaljio od kršćanske tradicije. Da je HSS demokršćanska stranka, govori i to što je, kaže, to jedina stranka koja već 11 godina ide na hodočašće u Mariju Bistricu na kojem se skupi 10.000 ljudi.

– Većina članova HSS-a, koji u svom pozdravu ima vjeru u Boga i seljačku slogu, drži se kršćanskih vrijednosti. Današnji HSS, odnosno predsjednik Beljak otišao je u kontrasmjeru i to nema veze s temeljima HSS-a. Zloupotrebljavaju se neke Radićeve izjave u kojima se sukobljavao s crkvenim dužnosnicima da bi se reklo da je bio lijevi. Ne može se tumačiti da je Radić bio protiv vjere i kršćanstva jer se u govoru sukobio s popunjenim svećenikom koji je jeo puricu, a Radić je rekao da to nije u redu, da ljudi gladuju i jedu kruh nedjeljom, a oni u župnom dvoru puricu.

Teologija oslobođenja

Mirko Lukić, SDP-ovac i čelnik udruge Kršćanski demokrati, ističe da je i cinicima jasno da od oko 700 do 800 tisuća glasova, koliko dobije lijeva koalicija na nekim izborima, barem njih pola milijuna dolazi što od praktičnih, što od deklarativnih vjernika.

– Socijaldemokratska doktrina, počevši od početaka marksističke teorije, u sebi ima utkane niti kršćanske dogme. Početkom 70-ih u Južnoj Americi dominikanski svećenik Gustavo Gutierrez objavio je knjigu “Teologija oslobođenja” u kojoj je postavio temelje kršćanskog socijalizma. I papa Franjo dolazi iz tog podneblja. Univerzalne kršćanske vrijednosti nisu u sukobu s ljevicom – ističe Lukić.

Demokršćanstvo je, kaže Stier, u Njemačkoj bilo jako izraženo nakon 2. svjetskog rata jer su se tražile univerzalne vrijednosti koje mogu osigurati mir i prosperitet nakon strahota rata. Njemački kancelar Kohl bio je snažna demokršćanska figura koja je obilježila posljednji dio 20. stoljeća. Demokršćanska ideja prilično je jaka u Njemačkoj, govori Davor Ivo Stier, i u zemljama srednje Europe premda je, kaže, u posljednje vrijeme CDU uglavnom bio u koalicijama sa socijaldemokratima i u nekim se stavovima više pomaknuo ulijevo, zanemarujući konzervativniji bok, zbog čega je sada i imao lošije rezultate. Inače, tribinu “Demokršćanstvo i kršćanstvo – kršćanin u politici” organizira katolički zbor Mi, jedna od utjecajnijih katoličkih udruga u Hrvatskoj, koja okuplja katoličke intelektualce prisutne u javnom životu. Distancirani su podjednako od svih političkih opcija, a slove kao liberalno krilo Crkve koje uživa veliko povjerenje Vatikana.

Komentara 5

Avatar zajutrak
zajutrak
08:54 01.12.2017.

Zabraniti rad nedjeljom, samo nužne ostaviti, osnažiti obitelj i odgoj djece , inače odosmo k vragu ...

ST
stric8
22:01 30.11.2017.

...jureh77... ovo je Demokratska Neovisna Republika Hrvatska a ne antifa zemunica , svoju ideologiju provodi po šumama i gorama od kamo si ispuzao 45-e...

DU
Deleted user
10:15 01.12.2017.

VL na čiju stranu stajete u ovoj temi ? Kako je to rješeno kod vas u Austiji ili Njemačkoj ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije