bez pružanja otpora

(De)blokada prometa: Mljekari - ostajemo do ljeta ako treba

Zagorski mljekari u potpunosti su blokirali Zagorsku magistralu (1)
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/9
23.02.2012.
u 07:42

Promet na dijelu Slavonske avenije kod Čavićeve ulice deblokiran je jutros, no i dalje je u prekidu promet na Podravskoj magistrali, na čakovečkoj obilaznici, na đakovačkoj obilaznici, u Bjelovaru kod Sirele...

Tridesetak mljekara, koji su devet dana blokirali istočni dio Zagreba na križanju Slavonske avenije i Čavićeve ulice pred ulazom u tvornicu Dukat i koje je sinoć privela zagrebačka policija kako bi uvela reda, pušteno je jutros oko 8 sati iz pritvora gdje je provelo noć. Mljekari su se nakon noći provedene u policiji vratili na prosvjednu lokaciju ispred Dukata odakle poručuju da će nastaviti izražavati svoje nezadovoljstvo.

Privedeni mljekari bit će prekršajno prijavljeni Državnom odvjetništvu zbog remećenja javnog reda i mira i održavanja prosvjeda bez uredno prijavljenog mjesta i odobrenih uvjeta. Iako su prenoćili u postaji, mljekari zapravo nisu bili u pritvoru. Prilikom uhićenja nad nekima su primijenjena sredstva prisile.

"Osjećamo se kao i naše krave"

U policijskim prostorijama zadržan je samo jedan mljekar koji je u trenutku privođenja bio pod utjecajem alkohola te će ostati u PUZ-u dok se ne otrijezni. 

– Nitko od nas ne konzumira alkohol, a pijana osoba koja je s nama privedena prosjak je iz Zagreba – kazao nam je Božo (60) iz Đakova koji je, premda je noć proveo u policiji, već danas sa svojim kolegama mljekarima na punktu ispred Dukata.

Antun Laslo poručio je hrvatskoj javnosti da će na punktovima mljekari ostati ako treba i do ljeta.

– Mi ne tražimo ništa osim da nam se zaštiti cijena mlijeka.

Policija je jutros postavila zaštitne ograde oko traktora i prosvjednika te im na taj način onemogućila pomicanje mehanizacije s pločnika na Slavonsku aveniju.

– Sada se osjećamo kao i naše krave, vezani i iza rešetaka – poručili su mljekari.

Dio građana bijesan na prosvjednike, a dio ih hrani janjetinom

Promet istočnim dijelom Zagreba, za razliku od ostalih lokacija u Hrvatskoj na kojima mljekari dežuraju i blokiraju promet, jutros se odvija bez poteškoća. U srijedu navečer predstavnik mljekara Branko Zorić zamolio je svoje kolege da ne pružaju otpor ako policija intervenira radi deblokade prometnica.

Iz policije upozoravaju građane da se mljekari s traktorima još uvijek nalaze oko Dukata u istočnom dijelu Zagreba, ali nema ometanja redovitog prometa.

Bude li se ponovno kršio zakon, policija će intervenirati sukladno zakonu, poručili su iz PUZ-a.

Dio građana Zagreba odahnuo je zbog deblokade istočnog dijela grada koji je mnogima posebice u jutarnjim prometnim špicama zadavao glavobolje,

Nastavak pregovora, ali i blokade

Policija je intervenirala je i na području općine Sveti Ivan Žabo te je i županijska cesta koju su u toj općini prosvjednici blokirali traktorima otvorena za promet.

Blokada se nastavlja na Podravskoj magistrali u Štaglincu i Kloštru Podravskom, na čakovečkoj obilaznici kod Nedelišća, na đakovačkoj obilaznici i u Velikoj Kopanici, u Bojnikovcu, u Bjelovaru kod Sirele i na bjelovarskoj obilaznici. 

Zbog blokade državne ceste Slavonski Brod – Nova Gradiška zatvoren je čvor Lužani na autocesti A3 Bregana – Lipovac, a naizmjence se vozi kroz Poljanac, Grubišno Polje, Daruvar, Veliki Grđevac i Garešnicu. Tijekom noći zagorski mljekari odblokirali su Zagorsku magistralu kod Velikog Trgovišća i svoje traktore ponovno parkirali na jednom kolničkom traku kako je to bilo i prije potpune blokade do 17 sati. Na cesti je 30-ak traktora. Uz policijsku regulaciju, promet se na tom dijelu odvija usporeno, samo jednim kolničkim trakom.

Vukovarsko-srijemski mljekari danas vjerojatno neće traktorima izaći na cestu. Kako nam je rekao Željko Mitrović, mljekar i vlasnik farme sa 300 krava muzara iz Breka, u Vukovarsko-srijemskoj županiji malo je mljekara i nisu organizirani u udrugu, već su članovi Udruge uzgajivača goveda, a jučerašnjim izlaskom sa 12 traktora na državnu cestu Vinkovci – Tovarnik, kod skretanja za Đeletovce, htjeli su samo dati potporu drugim prosvjednicima i upozoriti na probleme mljekara koji su isti u cijeloj Hrvatskoj.

Na cestu su izašli mljekari iz Berka, Đeletovaca, Negoslavaca, Svinjarevaca i Nijemaca.

– Nas nekoliko mljekara traktorima je zauzelo dio jednog kolničkog traka na prometnoj cesti pa nismo smetali odvijanju prometa, ali ipak smo zamijećeni jer su vozači morali malo usporiti i vidjeti da mi iskazujemo nekakvo nezadovoljstvo.To nam je i bila nakana jer znamo da nas ovako malo ne može bog zna što bitno promijeniti. Nemamo nikakvih informacija je li što dogovoreno u Zagrebu, ali danas vjerojatno nećemo na cestu – kaže Željko Mitrović.

Ključne riječi

Komentara 236

Avatar PEGLICA
PEGLICA
10:08 23.02.2012.

daj se tintilinic umi pa se vrati.zavidnost,na hr nacin !!

JA
ja001
10:06 23.02.2012.

pa ni ja ne mogu vjeovati da su se ljudi toliko razvodnili , zanima me samo slucaj da se policiji smanji placa 50% kako bi oni izrazili svoje nezadovoljstvo.

Avatar Stipo Li
Stipo Li
09:06 23.02.2012.

tvrda je seljačka kora kruha......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije