IZVJEŠTAJ FREEDOM HOUSEA

'Demokracija u svijetu nazaduje već 14 godina, a sad joj prijeti i Trump'

Donald Trump
Foto: MARIA ALEJANDRA CARDONA/REUTERS/PIXSELL
1/4
06.03.2020.
u 21:09

Američki predsjednik Donald Trump s liderom Mađarske Viktorom Orbánom održava dobre odnose, no prema mišljenju Freedom Housea, obojica u svojim zemljama koče slobode

Demokracija u svijetu na udaru je populista, diktatora i vođa koji ne vjeruju u vladavinu prava i kontrolu vlasti. Jedna od najpoznatijih nevladinih organizacija na svijetu Freedom House tako je u svom godišnjem izvještaju objavljenom početkom tjedna upozorila da oni u ime nacionalnih interesa suzbijaju kritike i šire svoj štetni utjecaj u nove dijelove svijeta. Još od 2006. svake godine demokracija u zemljama diljem svijeta više nazaduje nego što napreduje.

Zanimljivo, američki je NGO lidere dviju najvećih demokracija na svijetu, predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa i indijskog premijera Narendre Modija, uključio među one koji su spremni prekršiti vladavinu prava kako bi ostvarili svoje populističke ciljeve. Freedom House koristi poznatu klasifikaciju zemalja koje dijeli na slobodne, djelomično slobodne i neslobodne, a Hrvatska, koja je od 2001. među slobodnim zemljama, dijeli kopnenu granicu sa samo jednom slobodnom zemljom, Slovenijom.

Pohvalili Hong Kong

Freedom House tradicionalno se okomio na zemlje koje se na Zapadu tretira kao općenito nesklone demokraciji i vladavini prava. Prema NGO-u, Kina je u pokrajini Sinkiang provela “totalitarnu ofenzivu” i protiv tamošnje manjinske populacije muslimana Ujgura poduzela “neumornu kampanju zamjene međunarodnih normi svojom autoritarnom vizijom”. Rusiji je prigovorila zbog nepoštenih prošlogodišnjih izbora, a Iranu sijanje kaosa u svojem susjedstvu.

Foto: Freedom House

No, strelice je ta organizacija uperila i prema demokratskim državama, a više od njih 20 izgubilo je bodove demokratičnosti, što Freedom House tretira vrlo široko, a uključuje i vladavinu prava, zaštitu manjina i kvalitetu upravljanja. “Mnogi lideri izabrani na slobodnim izborima usmjeravaju svoje napore na slijepu interpretaciju nacionalnih interesa”, piše u uvodu izvješća koje eksplicitno spominje SAD i Indiju. Trumpu se spočitava pritisak na izborni sustav, neovisnost pravosuđa i institucija koje se bore protiv korupcije. Dok je za Freedom House nekada bila pozitivna američka uloga uzora za svjetske demokracije, u današnjim promijenjenim okolnostima ta organizacija smatra da to više nije slučaj. Upravo zbog pada demokratskog imidža SAD-a u svijetu izvješće za 2020. zove se “Borba bez lidera za demokraciju”. Izvješće je pohvalilo Sudance i stanovnike Hong Konga koji se bore protiv autokratske vlasti.

– Zanimanje za slobodu i demokraciju dokaz je da čak i autokrati moraju biti odgovorni prema interesima građana – smatra predsjednik Freedom Housea Michael Abramowitz. Potkraj 1980-ih, broj slobodnih zemalja naglo se povećao zbog kraha komunizma, ali svjetske politologe zabrinjava što je broj slobodnih, djelomično slobodnih i neslobodnih zemalja otprilike isti već 20 godina. Tako je 1999. udio iznosio 44 posto slobodnih, 31 posto djelomično slobodnih i 25 posto neslobodnih, a danas su te brojke 43, 32 i 25 posto, dakle gotovo iste.

Hrvatska je među slobodnim zemljama, a kako posebno ne raste niti pada na ljestvici, nije bila naglašena u tom izvješću. Prošle je godine Freedom House istaknuo da je SAD imao 86 od 100 bodova slobode, spominjući zemlje uz koje se našao istaknuvši Hrvatsku i Argentinu koje su imale po 85 bodova.

Još prošle godine Freedom House je Mađarsku označio kao prvu djelomično slobodnu zemlju Europske unije, što znači da otad Hrvatska graniči sa samo jednom slobodnom zemljom, Slovenijom. Crna Gora, Mađarska, Srbija te Bosna i Hercegovina redom su djelomično slobodne zemlje.

“To je ljevičarski NGO”

Iako Freedom House izdaje jedno od najpoznatijih izvješća o demokraciji u svijetu, organizacija se suočava i s kritikama. Liberalni dnevnik Washington Post, koji obično nije skeptičan prema rezultatima tih izvještaja, pisao je prije dvije godine da države koje slijede američku vanjsku politiku bolje prolaze u izvještajima Freedom Housea.

S druge strane, utjecajni konzervativni tjednik National Review, koji je mnogo više od svojih kolega iz Washingtona kritičan prema Freedom Houseu, piše da je ta organizacija usvojila lijevu agendu te da situaciju u SAD-u pod Trumpom ili u Poljskoj namjerno opisuje pretjerano pesimističnom.

Hrvatska bolja od okruženja

Zelena boja označava slobodne, žuta djelomično slobodne, a ljubičasta neslobodne zemlje. Hrvatska na kopnu graniči sa samo jednom slobodnom zemljom, Slovenijom, i četiri djelomično slobodne

Komentara 32

DU
Deleted user
21:20 06.03.2020.

Trump je jedan od najboljih predsjednika SAD-a u povijesti

Avatar Original_Brexit
Original_Brexit
21:47 06.03.2020.

Bog blagoslovio predsjednika Trumpa.

NE
Neonacionalist
21:38 06.03.2020.

Nezaposlenost nikad manja u Americi , ekonomija im cvate , Trump se unatoć brojnim kritikama i napadima političkih oponenata koji imaju jaku medijsku potporu pokazao kao prvo vrlo uspješnim jer tu su jasni rezultati i Amerika zapravo nakon dugo vremenana ima pravog narodskog predsjednika koji bi u svom drugom mandatu mogao učiniti i korak dalje .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije