MOGLO BI BITI GOTOVO DO JESENI

Detalji prodaje Fortenove: Rusi konačno izlaze iz vlasništva

Zagreb: Zgrada Fortenova grupe u ulici Marijana Čavića
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/4
26.04.2023.
u 19:23

Kompanija time konačno rješava problem međunarodno sankcioniranih suvlasnika, koji zajedno drže 49,9 posto suvlasništva te su za dugoročnu kapitalnu stabilnost kompanije trenutno nepremostiv problem

Fortenova grupa započela je proces prodaje kompanije Fortenova Group MidCo B.V., tvrtke registrirane u Nizozemskoj, koja je formalno nositelj njihovih vlasničkih udjela i vlasnik svih operativnih kompanija poput Konzuma, Belja i PIK-a Vrbovec. Kako je objavljeno, u srijedu je otvoren međunarodni proces ispitivanja interesa potencijalnih investitora za kupnju udjela u Fortenovi, za što je kao savjetnik angažirana međunarodna investicijska banka Lazard. U Fortenovi očekuju da bi se čitav proces mogao završiti do listopada ove godine.

Drugim riječima, ako ponude budu zadovoljavajuće, do jeseni bi najveća domaća kompanija trebala imati novu vlasničku strukturu iz koje bi ispale trenutno dominantne, a sankcionirane ruske banke Sberbank i VTB. Naravno, ukoliko transakcija dobije odobrenje nadležnih regulatornih tijela za provedbu sankcija nad ruskim poslovnim i privatnim subjektima.

Kapitalna stabilnost

Pretpostavka je da kompanija time konačno rješava problem međunarodno sankcioniranih suvlasnika, koji zajedno drže 49,9 posto suvlasništva u Fortenova grupi, te za dugoročnu kapitalnu stabilnost kompanije trenutno predstavljaju nepremostivi problem. "Iako sama Fortenova nije pod sankcijama, sankcionirano suvlasništvo znatno otežava poslovanje i negativno utječe na vrijednost kompanije za sve dionike i onemogućuje postizanje održive i efikasne kapitalne strukture", ističu u Fortenovi.

Valja podsjetiti da je prošle godine Sberbank, kao dominantni suvlasnik s 42,5 posto udjela, pokušao u dogovorenom legalnom roku prodati svoj suvlasnički paket, parkiran u tvrtki SBK Art, privatnoj osobi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, što nije prošlo ni hrvatsku ni europsku pravnu barijeru. Pokazalo se, naime, da postoje opravdane sumnje da iza te kupoprodaje stoje osobe iz ruskog establišmenta s razgranatim poslovima u Hrvatskoj te da je transakcija obavljena fiktivno, mimo propisanog roka. U Fortenovi ističu da su nakon neuspjelih pokušaja Sberbanka da proda svoje udjele istekle pravne osnove koje su postojale za dobivanje licence za provedbu izlaska sankcioniranih imatelja depozitarnih potvrda iz vlasničke strukture. Time je iščezla mogućnost za prodaju samo udjela Sberbanka ili VTB-a, što pak znači da će na prodaju biti ponuđen i udio grupe hrvatskih investitora predvođenih kompanijom Open Pass u vlasništvu Pavla Vujnovca, koji zajedno imaju oko 28 posto udjela. Preostalih 22 posto suvlasništva u rukama je niza manjih institucionalnih i privatnih investitora.

U Fortenovi ističu da su potencijalnim investitorima već distribuirani ključni poslovni i financijski podaci. U tim materijalima navedeni su i nerevidirani, prognozirani financijski pokazatelji za prošlu godinu, prema kojima je kompanija ostvarila ukupne prihode veće od 5,2 milijarde eura, dobit iz operativnog poslovanja veću od 470 milijuna eura i prilagođenu dobit iz operativnog poslovanja veću od 300 milijuna eura, neto dug od 1,1 milijardu eura, omjer neto duga i prilagođene dobiti iz operativnog poslovanja od 3,5 puta te likvidnost na računu veću od 280 milijuna eura.

Isti materijal investitore podsjeća da je Fortenova grupa najveći maloprodajni lanac i proizvođač hrane u kategorijama pića, proizvodnje ulja, proizvodnje i prerade mesa i poljoprivredne proizvodnje, a deseci milijuna kupaca kompaniju znaju kroz portfelj s više od 100 renomiranih brandova. Osim toga, Fortenova je daleko najveći regionalni privatni poslodavac, s više od 45 tisuća zaposlenih i oko 30 tisuća partnera i dobavljača, od kojih su velika većina lokalni proizvođači tržišta regije.

Uteg im i obveznica

Osim sankcioniranog kapitala, koji odlukom međunarodnih tijela i suda u Nizozemskoj ne utječe na poslovno upravljanje kompanijom, Fortenovi je svojevrsni uteg oko vrata i aktualna obveznica od 1,05 milijardi eura, koja je trebala biti refinancirana do kraja ove godine. U Fortenovi kažu da će taj problem kratkoročno biti riješen najvjerojatnije kroz produljenje postojeće obveznice na rok koji neće biti dulji od kraja 2024. godine, uz uvjete slične sadašnjima, ali i uz značajan dodatan jednokratni trošak. "Sadašnji kreditor, HPS, za takav je aranžman poslao neobvezujuću ponudu, koja će morati biti prihvaćena kako bi bio premošćen period u kojem se namjerava riješiti situacija sa sankcioniranim dioničarima, uz namirenje u skladu sa sankcijama.

Ako kompanija i tada bude imala trenutnu strukturu vlasništva, vjerojatno je da će svako sljedeće refinanciranje pod ovakvim uvjetima samo smanjivati vrijednost kompanije za sve dionike, uključujući i suvlasnike, a posebno nesankcionirane suvlasnike", tvrde u Fortenovi. Kako nam je potvrđeno u Fortenovi, nakon zaključenja kupoprodajne transakcije, namjera je najprije isplatiti tzv. granični dug, odnosno potraživanja dobavljača u iznosu od 78 milijuna eura, koja su dogovorena u nagodbi vjerovnika Agrokora i reinstalirana na Fortenova Group TopCo.

>> VIDEO Hrvatski sabor tužio tajnicu, pa izgubio na sudu

Komentara 7

BP
Besposlen pop
07:05 27.04.2023.

Dok bjelosvjetski trovači ne preuzmu Jamnicu ne bu mira! Onu njihovu Roemerquelle nemreš pit

BP
Besposlen pop
07:02 27.04.2023.

Sve je od samog početka i rađeno s ciljem da se izbace Rusi

DU
Deleted user
06:48 27.04.2023.

Ruski proracun zdere sve veca i veca rupa i sad prodaju sve sto im nije nuzno da bi se barem malo pokrili i usporili deficit i pad Rublje. Fortenova je kap u moru. Dobro je da smo se rijesili ruske kriminalne sape u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije