'ALI, LJETU NIJE KRAJ'

DHMZ o velikoj promjeni vremena za vikend: Stižu jake grmljavine, oluja će prvo krenuti na sjeveru...

Foto: DHMZ
1/5
16.08.2024.
u 15:30

Iako će u subotu još u većini krajeva biti vruće i vrlo vruće, treba računati na razvoj oblaka i lokalne pljuskove s grmljavinom, najavljuje DHMZ

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je detaljno priopćenje vezano uz najavljeni kraj ''snažnog toplinskog vala'', kako su ga nazvali, a koji se očekuje krajem ovog tjedna. U usporedbi s drugim toplinskim valovima koje smo imali od proljeća, nije neobično da se promjene događaju nakon blagdana Velike Gospe, a DHMZ upozorava kako unatoč kiši i grmljavini koji nam stižu, ljetu još nije kraj. 

Iako će u subotu još u većini krajeva biti vruće i vrlo vruće, treba računati na razvoj oblaka i lokalne pljuskove s grmljavinom, najavljuje DHMZ. U iduća dva dana (17. i 18. kolovoza 2024.), kako će se dolina produbiti i zatvoriti u visinsku ciklonu nad Italijom i Jadranom, nad nama će kružiti zrak bogat vlagom, a nailazak hladnog zraka nad ugrijano more i kopno učinit će atmosferu nad Hrvatskom vrlo nestabilnom, uz osvježenje.

- Stoga toplinski val popušta i početkom novog tjedna prestaje. No, već u nedjelju, 18. kolovoza 2024., bit će na snazi upozorenje na opasnost od jakih grmljavinskih nevremena, najprije na sjevernom Jadranu, a obilni pljuskovi u kratkom vremenu najvjerojatniji su u ponedjeljak. Iako se dobrodošla oborina očekuje posvuda, bit će neravnomjerno raspoređena. Osim lokalno obilne kiše, moguća je i tuča te olujni udari vjetra pa se ne mogu isključiti štete. Zbog dužeg perioda visoke temperature tlo je isušeno i slabo propusno zbog čega će biti olakšano površinsko tečenje te postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava - najavljuje se.

Uz najavljenu promjenu neće izostati ni jaka i olujna bura, posebice na sjevernom Jadranu, zbog čega će se sniziti i temperatura mora, a moguće i otežavati promet na već poznatim dionicama cesta i autocesta.

POVEZANI ČLANCI:

- Ukratko, iako mnogi zasigurno željno iščekuju završetak ovog toplinskog vala, s dolaskom hladnijeg i vlažnijeg zraka već u nedjelju, 18. kolovoza 2024., jako raste vjerojatnost pojave grmljavinskih nevremena, pa se savjetuje redovito pratiti upozorenja na našoj mrežnoj stranici i postupati prema preporukama nadležnih službi, kako bi ostali sigurni. Od srijede, 21. kolovoza 2024. ponovno sunčanije, stabilnije i vruće - dakle, ljetu još nije kraj - stoji u priopćenju meteorologa DHMZ-a. 

>> FOTO Prženje na 38°c: Evo kako se danas preživljava u jednom od najtoplijih gradova u Hrvatskoj

1/20

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije