LOEWE Spitzen-professur

Đikić dobio prestižnu nagradu vrijednu tri milijuna eura

storyeditor/2024-10-22/PXL_240920_30252030.jpg
Goran Kovačić/Pixsell
23.10.2024.
u 10:00

Novac je dobio od ministarstva znanosti njemačke države Hessen, a bit će uložen u razvoj novih metoda borbe protiv tumora

Još jedan sjajan uspjeh postigao je naš ugledni znanstvenik prof. dr. sc. Ivan Đikić. Dobitnik je, naime, nagrade LOEWE Spitzen-professur u visini od tri milijuna eura od ministarstva znanosti njemačke države Hessen. Ta se nagrada dodjeljuje znanstveniku za kojeg se procijeni da može ostvariti veliki uspjeh u sljedećih pet godina. Đikić radi na Sveučilištu Goethe, koje se nalazi u Frankfurtu, te je već dugi niz godina njegov fokus na istraživanju tumora i infektivnih bolesti, posljednjih godina poglavito na proteinu ubikvitinu.

Ovoga puta novac će biti uložen u razvoj novih metoda borbe protiv tumora, a radi se o metodama ciljane razgradnje proteina u našem tijelu koji uzrokuju razvoj raznih vrsta tumora. Korištenje te metode za sada pokazuje iznimne rezultate u borbi protiv pojedinih vrsta tumora poput multiplog mijeloma (tumora krvnih stanica) te se od nje očekuju i rezultati u razvoju novih lijekova i za druge vrste tumora.

Sam princip djelovanja je takav da mali kemijski sastojak (budući lijek) ima sposobnost obostranog vezanja na ciljani protein koji se treba razgraditi kao i na enzime koji taj protein markiraju s ubikvitinom i razgrađuju u proteasomu. Na taj način lijek djeluje kao molekularno ljepilo koje približi dva različita proteina s terapijskim učinkom na bolesni protein te se zato i zovu ProxiDrugs lijekovi.

VEZANI ČLANCI

To znači da možemo preko lijekova farmakološko reprogramirati ubikvitinski sustav prema ciljanoj degradaciji proteina relevantnih za bolesti. Time se otvaraju nove mogućnosti za razvoj terapija za razne bolesti; i za one za koje se prije smatralo da se ne mogu liječiti. Trenutačno je u kliničkim pokusima više od 30 novih sastojaka (budućih lijekova) čiji se terapijski učinak testira na ljudima. Najdalje su odmaknule studije za liječenje hormonski pozitivnih tumora prostate i tumora dojke, koji su već u drugoj i trećoj fazi kliničkih ispitivanja.

– Upravo zbog naših otkrića u području ubikvitinacije imamo odlične rezultate i u tom području. Ova tri milijuna eura uložit ću u daljnji razvoj tih metoda ciljane razgradnje bolesnih proteina ne bismo li u konačnici u suradnji s komercijalnim partnerima došli do razvoja novih vrsta liječenja za tumore. Naše je sveučilište u tu svrhu i osnovalo tvrtku u sklopu koje je takva komercijalizacija moguća – rekao nam je prof. Đikić, za kojeg je ministarstvo znanosti države Hessen naglasilo da je jedan od najuspješnijih znanstvenika u državi.

– Prof. Đikić i njegov multidisciplinarni tim istražuju molekularne osnove života kako bi otkrili patološke promjene koje dovode do razvoja ljudskih bolesti poput raka, neurodegeneracije i infekcija. Njegovo istraživanje o ProxiDrugs lijekovima bitno je za borbu protiv raka – rekao je prof. dr. sc. Enrico Schleiff, predsjednik Sveučilišta Goethe, u kojem radi prof. Đikić.  

Ključne riječi

Komentara 2

JO
jocoudriga
11:11 23.10.2024.

Vrsni naučnik koji je davno trebao postati član HAZU ali još to nije... hrvatska sramota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije