Hrvatica svojim izumom izazvala pozornost na dodjeli nagrada na Harvardu

Dimne bombe i pješčane oluje dočekajte u grudnjaku-maski

Sandra Marijan
03.11.2009.
u 21:59

Izum Sandre Marijan i dvoje kolega izazvao je pozornosti na dodjeli nagrada na Harvardu kad su demonstrirali kako funkcionira.

Otoci Veli iž i Unije sljedećeg bi ljeta mogli organizirati slavlje kad iz SAD-a na odmor stigne Sandra Marijan. Kći iseljenika rođena prije 35 godina u New Yorku – je nobelovka. Doduše, S. Marijan nije dobila “pravog” Nobela, već vrlo popularnu, alternativnu varijantu – IgNobela u području javnog zdravstva za grudnjak koji se pretvara u zaštitnu masku.

Izum Sandre Marijan i dvoje kolega izazvao je pozornosti na dodjeli nagrada na Harvardu kad su demonstrirali kako funkcionira – pred okupljenima su izvadili svilene grudnjake, rastavili ih i “pravim” nobelovcima, među njima i Orhanu Pamuku, preko usta naturili košarice.

Smijeh pa žaruljica

IgNobel osmislio je satirički znanstveni časopis Anali nevjerojatnog istraživanja kao duhovit odmak od Nobela. Nije baš riječ o bezveznim istraživanjima i izumima: čovjek se, doduše, prvo nasmije, no onda mu se upali žaruljica: “Pa, da, nije to ni tako ludo”. Tako nekako je tekao proces osmišljavanja grudnjaka-maske.

– Radila sam kao asistentica Raphaelu Leeju kad smo 2005. za Svjetsku zdravstvenu organizaciju analizirali ulogu javnog zdravstva na katastrofu u Černobilju – kaže S. Marijan. Još radi kao Leejeva asistentica na Sveučilištu u Chicagu, gdje i živi, udana za Hrvata podrijetlom s – Velog iža.

Potreba, ne paranoja

– S nama je bila i Ukrajinka Elena Bogner. Zanimljivo, zaključili smo da pojava karcinoma u radnika koji su nakon incidenta čistili pogone nije nimalo veća od kontrolne skupine. Jedno od zaštitnih sredstava koje su koristili radnici bila je obična maska – objašnjava S. Marijan. Tijekom istraživanja pregledavali su fotografije posljedica karcinoma. Na nekima je bio grudnjak koji se koristi nakon rekonstrukcije dojke. – Izgleda kao zaštitna maska – opazila je S. Marijan.

– Zapravo, kao dvije maske – nadovezao se Lee. Smijeh je naglo utihnuo. Odjednom su shvatili da ideja i nije tako smiješna ni neizvediva.

– Dizajn je manje-više bio tu, trebalo je osmisliti filtre, a to je preuzeo Lee. Dok je prototip bio neudoban i glomazan, sljedeći su bili sofisticiraniji i ženstveniji. Konačni model, patentiran 2007., ne razlikuje se od običnog grudnjaka, samo u košaricama ima skrivene filtre – objašnjava S. Marijan, ali priznaje da ga ne nosi.

Na pitanje je li ideja da je svijet postao tako opasno mjesto da uza sebe uvijek treba imati zaštitne maske paranoična, odgovara da nije.

– U Hrvatskoj na sreću nema terorizma, ali je nama WTC otvorio oči. Nakon toga, bombe u podzemnoj željeznici u Londonu, pješčana oluja u Sydneyu... – nabraja nepogode koje obične prolaznike mogu snaći. IGNobel donio je iznimnu popularnost njihovu izumu i sada traže proizvođača koji bi ih podupro. Tako bi, ako ništa drugo, ostvarila san svojih roditelja. Jer – cijelo djetinjstvo slušala je vapaj tipičan za useljeničke obitelji: –Ah, kad bismo barem nešto izumili.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije