Kriza u Ukrajini

Diplomati: Srbija mora izabrati EU ili Rusija

tenk, Ukrajina
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
03.09.2014.
u 13:15

- Počelo je nadmetanje Rusije, EU i SAD-a oko širenja utjecaja u Srbiji. Jedni će nas vući lijevo, a drugi desno i ako se kriza u Ukrajini nastavi zaoštravati, nećemo moći još dugo izdržati ovako - kaže za Blic Dušan Lazić

Neimenovani diplomatski izvori tvrde kako zapadne zemlje za sada, službeno, imaju razumijevanja za odbijanje Srbije da uvede sankcije Rusiji i što njena politika nije u potpunosti suglasna s EU, a posebice za srpsku osudu ruske agresije na Ukrajinu, ali im "uši para stalno javno zaklinjanje srpskih dužnosnika kako sankcije Rusiji neće biti uvedene". Ali, slično se ponaša i Rusija, tvrdi beogradski Blic.

- Počelo je nadmetanje Rusije, EU i SAD-a oko širenja utjecaja u Srbiji. Jedni će nas vući lijevo, a drugi desno i ako se kriza u Ukrajini nastavi zaoštravati, nećemo moći još dugo izdržati ovako. Istječe vrijeme da se izlaz iz najveće krize od Hladnog rata nađe pregovorima i daljnji loš razvoj situacije značit će da se Srbija mora jasnije opredijeliti prema tom sukobu - kaže za Blic Dušan Lazić, bivši srpski veleposlanik u Ukrajini.

Dodaje kako je jučerašnja poruka iz EU da se Rusija više ne može smatrati strateškim partnerom, "veoma upozoravajuća" i unatoč najavama Putina kako će pronaći izlaz, mirno rješenje, prema srpskom diplomatu, nije ostvariva opcija. - Srbija sada ima jasan stav i osuđuje aneksiju Krima, ali ubrzo to neće biti dovoljno. Većina zemalja u svijetu ne slaže se s potezima Rusije i mi o tome moramo voditi računa. Kada dođe stani-pani, svi kanali se mogu zatvoriti. Ništa ne isključujem, ali bit će pitanje kako preživjeti - upozorava Lazić, a na pitanje što je rješenje za Srbiju, ako se bude morala opredijeliti za jednu stranu, veleposlanik kaže da je "logičan izbor EU".

>> Putin: Nećemo pustiti NATO blizu granice ni u kojem slučaju

Ključne riječi

Komentara 25

DU
Deleted user
17:58 03.09.2014.

srbija bi sa jednom guzicom na dvije stolice,naravno da to ne može tako i kako god odluči snosit će posljedice.

DU
Deleted user
14:49 03.09.2014.

Za Srbiju je jedino rješenje izabrati Rusiju jer im se inače loše piše. Ako izaberu EU ostat će i bez Rusije, ali i bez EU, a Kosovo su već odavno izgubili.

Avatar jigaboo
jigaboo
15:12 03.09.2014.

koje je ovo novinarstvo ovo svijet jos nije vidjeo. pise se o srbiji EU I Rusiji a popratili slikom unistenog ukrainskog tenka u ukraini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije