Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUBVENCIJSKA PREVARA

Direktor slovenske udruge lažirao zahtjeve pa iz EU fondova izvukao oko 100.000 eura

Euro - nova službena valuta u Republici Hrvatskoj
Davor Puklavec/PIXSELL
26.06.2024.
u 08:13

Ukupna šteta pričinjena zbog toga je 113.399 eura. Od tog iznosa, proračun EU je oštećen za 90.719 eura, a slovenski za 22.679 eura

Dvije osobe i jedna tvrtka optužene su za subvencijsku prevaru, zloporabu položaja, pomaganje  i poticanje na zloporabu, a optužnicu je protiv njih podigao Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Sloveniji. Tereti ih se da su fondove EU oštetili za oko 100.000 eura. 

Jedan od optuženika, koji je bio direktor udruge, optužnicom EPPO-a tereti se da je od 2017. do 2019. podnio nekoliko lažnih zahtjeva za isplatu slovenskom Ministarstvu za gospodarski razvoj i tehnologiju. U tim se zahtjevima, kako ga se tereti, neistinito tvrdilo da je udruga imala troškove poslovanja prihvatljive za sufinanciranje, iako je optuženik znao da neki od tih troškova nisu postojali, dok su drugi neprihvatljivi.

Zahtjevi za isplatu odnosili su se na projekt koji je udruzi dodijeljen preko javnog natječaja, a čiji je cilj bio razvoj inovativnih partnerstava u održivom turizmu. Projekt je financiran 80 posto iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), a 20 posto iz državnog proračuna.

Drugi optuženik se tereti da je pomogao direktoru udruge jer je potpisao lažne dokumente za fiktivne poslove. Ukupna šteta pričinjena zbog toga je 113.399 eura. Od tog iznosa, proračun EU je oštećen za 90.719 eura, a slovenski za 22.679 eura. Optuženici su se pokušali dokopati još 29.780 eura, no u tome su spriječeni jer je slovensko ministarstvo otkrilo da je riječ o prevari prije no što su spomenuta sredstva isplaćena.

VIDEO Posjetili smo gradilište Cibonina tornja: U obnovu simbola Zagreba uloženo je 10 milijuna eura

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije