ZABORAVLJENI ANĐELI

Premijera dokumentarca Jakova Sedlara: Dirljive priče o djeci poginuloj u Domovinskom ratu

04.08.2024.
u 20:35

"No, ni takve teme ne smiju se prešućivati i preskakati, i naša je želja bila da, bez ikakvih drugih motiva, prikažemo ono što se dogodilo, jer istina mora ostati zabilježena."

Ove nedjelje, 4. kolovoza, u mjestu Vrpolje kod Knina, održat će se otkrivanje i blagoslov Memorijalnog groblja posvećenog 402 djece poginule u Domovinskom ratu. Inicijativu za izgradnju tog je spomenika pokrenuo je fra Ante Čavka, župnik u Vrpolju. Groblje je to s 402 golema kamena, težine od 150 do 300 kilograma, a na svakom upisano je po jedno ime djeteta poginulog u Domovinskom ratu. Tim će povodom okupljenima potom biti prikazan novi dokumentarni film u režiji Jakova Sedlara "Zaboravljeni anđeli", koji premijerno prikazujemo i na portalu Večernjeg lista, kao i na Večernjakovom YouTube kanalu.

Film govori upravo o toj mučnoj temi, djeci koja su nevina stradala u ratu. Naravno, u filmu nismo mogli ispričati priče svo 402 djece, već smo dokumentirali devet slučajeva o kojima govore svjedoci tih tragedija i članovi obitelji poginulih. Moram reći da nije bilo lako pronaći ljude koji bi se pred kamerama pristali vratiti u te trenutke i ovim putem još jednom im se od srca zahvaljujem. Ima tu zaista teških priča, od oca koji je izgubio troje djece do žene čiji je brat poginuo pred njenim očima.

 

No, ni takve teme ne smiju se prešućivati i preskakati, i naša je želja bila da, bez ikakvih drugih motiva, prikažemo ono što se dogodilo, jer istina mora ostati zabilježena - kazao nam je Jakov Sedlar koji u “Zaboravljenim anđelima” potpisuje režiju, Hrvoje Hitrec scenarij, a tekst u filmu čitaju glumci Dragan Despot i Sanja Marin.

Komentara 26

LO
lojtra2
21:13 04.08.2024.

Jakov Sedlar, vrhunski dokumentarist, istinom protiv vojske jergovićevaca, srbenki i sličnog otpada. Samo naprijed!

IZ
izrazlica
21:33 04.08.2024.

za onu aleksandru zec smo svi čuli milion puta .. a zna li netko ime bar jednog ubijenog hrvatskog djeteta , ja evo priznajem da ne znam

PR
prajdali100
21:03 04.08.2024.

Koliko je film finaciralo ministarstvo kulture i HAVC ? Zna li se što ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije