NOVE POPLAVE

Đakovo pod vodom

28.08.2002.
u 00:00

* Grom usmrtio staricu u Budrovcima * Vodena bujica poplavila Virje i Veliko Trojstvo

Od udara groma smrtno je stradala 70-godišnja starica u selu Budrovci, više je osoba zbog strujnog udara zatražilo liječničku pomoć, poplavljene brojne kuće, podrumi i prilazne ceste, crna je bilanca jakog nevremena koje je sinoć oko 16.30 zahvatilo Đakovo i okolicu. U samo sat vremena palo je više od 50 litara kiše po četvornom metru, koju kanalizacijski sustav nije mogao prihvatiti, pa je veći dio grada ubrzo poplavljen. Pod vodom su se našle ulice Marka Marulića, Joze Ivakića, Stjepana Radića, Pašin prolaz, naselja Vila i Sjever i drugi dijelovi grada.

Voda je prodrla u samostan Sestara Svetog Križa, Dječji vrtić, Dom zdravlja i druge ustanove. Najkritičnije ipak je bilo u ulicama Marka Marulića, gdje je voda poplavila više obiteljskih kuća u visini između pola metra i metra. U poplavljenim dijelovima grada nestalo je i struje, a udar groma izazvao je i manji požar na obiteljskoj kući Ante Žeravice u Marulićevoj ulici.

Iako je Batina već desetak dana središte obrane od poplave, zbog čega je i sagrađen 1,4 kilometar dug zečji nasip, ovo mjesto jučer nije ugrozila voda Dunava nego snažna kiša. Oborinska voda slila se prema središtu Batine. Visoka voda tako je nastala s obje strane nasipa. S obzirom na to da su u takvoj situaciji zaprijetile i podzemne vode koje mogu prodrijeti kroz kanalizaciju, oko 19 sati odlučeno je da se probije nasip, točnije skine nekoliko redova vreća s pijeskom i tako omogući odlazak oborinskih voda u Dunav.

Nebo se jučer oko 10 sati otvorilo nad Virjem i doslovce potopilo dio državne ceste prema Đurđevcu te desetke dvorišta i podruma kuća uz Podravsku magistralu. Zbog vode koja je mjestimice na tim prometnicama dosezala čak pola metra visine, policija je do 12 sati bila obustavila promet cestama Virje - Đurđevac i Virje - Bjelovar. Zbog udara groma izgorio je i štagalj Mirka Hatadija u Ciglanskoj ulici. Voda se s cesta povukla oko 12.30 sati, pa je promet prema Đurđevcu i Bjelovaru opet uspostavljen, ali odvijao se usporeno. Jaka kiša mjestimice je poplavila i dijelove Podravske magistrale od Koprivnice do Novigrada Podravskog. Zbog začepljenih odvodnih kanala, bio je poplavljen i dio koprivničkoga prigradskog naselja Štaglinca.

Snažna vodena bujica koja se jučer u rano poslijepodne stuštila niz okolna brda, poplavila je dio sela Veliko Trojstvo nadomak Bjelovaru. Vodena stihija se u svega nekoliko minuta razlila po okolnim njivama, seoskim dvorištima, potopivši dijelu mještana i obiteljske kuće, posebno u naselju Malo Trojstvo i dijela Vrbice. Do nenadanog potopa došlo je nakon snažne kiše koja je lijevala čitavo prijepodne. Mještani tvrde kako su vodenu havariju doživjeli isključivo zbog neočišćenih i neprohodnih kanala u okolnim selima.

V. Kaselj, B. Vrbošić, R. Mihaljević, M. Rosić-Zrinski

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije