Bolnica Srebrnjak

Djeca u veselim sobama, a liječnici u šarenim kutama

Srebrnjak
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
14.09.2015.
u 14:45

Dnevna kirurgija u bolnici Srebrnjak od 1. listopada . Bit će brza dijagnoza i operacija sinusa, krajnika, testisa ili bruha

Od 1. listopada mali pacijenti na raspolaganju će imati novi odjel jednodnevne dječje kirurgije na Srebrnjaku gdje će moći obavljati zahvate kao što su operacije preponske i pupčane kile, punkcije zglobova, nespušteni testisi, fimoze, endoskopije, bronhoskopije, otorinolaringološke zahvate, poput operacije sinusa, krajnika, adenoidnih vegetacija, korekcije uški i slično.

Jednodnevna dječja kirurgija obavljat će se po internacionalnim standardima, uz djecu će čitavo vrijeme medicinske obrade biti roditelji – od prijma u bolnicu, ulaska u operacijsku dvoranu do buđenja nakon operacije. I prostor je razigrano uređen, oslikan šarenim ribicama i opremljen igračkama, a o njima će se brinuti liječnici i sestre koji će klasične stroge bijele kute zamijeniti šarenima.

Bez trčanja za papirima

– Poanta je da se zaokruži priča i da se sve obavi u jednome danu, što je standard koji je prihvaćen u svijetu. Nastojali smo građevinski, logistički i organizacijski sve postaviti da postupak bude gotov u jednom danu. Naravno, ako bi se nakon operacije pokazalo da dijete nije spremno za odlazak kući, imamo odjel na kojem također može biti s roditeljem – kazala je dr. sc. Maša Hrelec Patrlj, voditeljica odjela.

Njezin kolega otorinolaringolog dr. sc. Srđan Ante Anzić već je na listi prikupio tristotinjak djece koji će svoje probleme riješiti nakon otvaranja odjela.

– Do sada smo se uglavnom bavili donjim dišnim putevima jer svaka bolnica radi svoj dio posla te je potrebno vrijeme da se skupe svi nalazi i dokumenti potrebni da se postavi dijagnoza i riješi određeni problem. Primjerice, neko dijete ima problem s plućima, a razlog su mandule. Sada će u jednom danu obaviti konzilijarne preglede i dobiti termin. Sve u nekoliko sati – kaže ravnatelj bolnice dr. sc. Boro Nogalo. On i M. Hrelec Patrlj kažu da se cijeli tim, uključujući anesteziologinju dr. Tatjanu Savić Jovanović, glavnu sestru Brigitu Tocko Šimunjak i glavnu sestru odjela Martu Bačurin, danonoćno brinuo da odjel bude što ugodniji za djecu koja se često boje bijelih kuta i ozbiljnih lica liječnika. No dnevna kirurška bolnica nije novost u Dječjoj bolnici Srebrnjak. Već imaju praksu s liječenjem pacijenata na dnevnoj razini.

– Do sada smo realizirali dnevnu bolnicu u kojoj riješimo više od pedeset posto djece koja su prije danima boravila u stacionaru. Tako kroz dnevnu bolnicu prođe oko 4500 djece, a oko tri tisuće kroz stacionar – objašnjava ravnatelj Nogalo.

Novi odjel obuhvaća oko četiristo četvornih metara obnovljenih prostora, a uključuje sobe za čekaonicu i obradu, dvije dvorane za operativne zahvate i postoperativni smještaj te garderobu u kojoj će roditelji zaključati svoje stvari prije ulaska na odjel. Uređenje i opremanje stajalo je 4,5 milijuna kuna, a najvećim dijelom ih je financirao vlasnik bolnice, Grad Zagreb koji je radove odobrio prije godinu dana.

Podrška grada

Liječnici sa Srebrnjaka ističu da gradonačelnik Milan Bandić i pročelnica za zdravstvo Mirna Šitum imaju empatiju prema djeci. Bolnica Srebrnjak priprema i projekt vrijedan 58 milijuna eura koji im je odobren iz europskih fondova. Sagradit će novi energetski samoodrživ kompleks s najmodernijom tehnologijom. No, ističu, ljudi i stručnost su najbitniji.

>> Plaća kirurga 6000 eura, cijene niže nego u nas, a država daruje zemlju

>> Liječnici KBC-a Zagreb obavili jedinstven zahvat presađivanja organa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije