Krivotvoreni ugovori i lažna obećanja

Djelatnica banke lažnim ugovorima o povlaštenim štednjama oštetila deset osoba za 700.000 eura

Hrvatska od 1. siječnja 2023. uvodi euro
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
13.08.2024.
u 10:57

Protiv osumnjičene 50-godišnjakinje zbog počinjenja kaznenih djela prijevara i krivotvorenja isprava, podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu

Temeljem zahtjeva nadležnog državnog odvjetništva, policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave međimurske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 50-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela prijevara i krivotvorenja isprava. - Od travnja 2021. do svibnja 2024. godine osumnjičena se u svojstvu djelatnice, odnosno bivše djelatnice banke u Čakovcu, lažno predstavljala kao visokopozicionirana zaposlenica, a sve s ciljem da za sebe pribavi znatnu imovinsku korist.

Tijekom tog razdoblja razdoblja nudila je mogućnost ugovaranja povlaštenih štednji uz visoke kamatne stope, a kada su joj oštećeni povjerovali te joj predali novac, zadržala ga je za sebe. Ujedno, kako bi oštećene uvjerila te ih potom držala u zabludi kako se doista radi o depozitu i oročenju novca u banci, sačinila je lažne ugovore o oročenom depozitu. Na opisani način osumnjičena je oštetila ukupno deset osoba s područja Međimurske, Varaždinske i Zagrebačke županije za iznos nešto veći od 700.000 eura.

Protiv osumnjičene 50-godišnjakinje zbog počinjenja kaznenih djela prijevara i krivotvorenja isprava, podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu. Osumnjičena se trenutno nalazi u istražnom zatvoru zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju - kažu u policiji. Ovo kriminalističko istraživanje nastavak je istraživanja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz lipnja. Temeljem zahtjeva nadležnog državnog odvjetništva policijski službenici Službe kriminalističke policije Policijske uprave međimurske tada su, podsjetimo, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 54-godišnjakinjom i 50-godišnjakinjom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

POVEZANI ČLANCI:

- Osumnjičene su u svojstvu djelatnica banke u Čakovcu, u razdoblju od listopada do prosinca 2023. godine, klijentima banke nudile te potom sklapale ugovore o oročenim štednjama uz mjesečnu kamatu od jedan posto, s rokom oročenja od šest mjeseci. Spomenute štednje uz kamatu od jedan postokao proizvodi banke nisu se nalazile u službenoj ponudi. Ujedno, osumnjičene su prilikom preuzimanja novca predavale klijentima lažne ugovore o štednji, čime su kod njih stvorile lažni dojam o legalnosti takvog bankarskog poslovanja.

Nakon sklapanja ugovora takva oročenja nisu evidentirana u službenim evidencijama banke. Osumnjičene su novac s oročenih štednji koristile za razne financijske malverzacije te su time stekle protupravnu imovinsku korist. Opisanim zlouporabom povjerenja u gospodarskom poslovanju prouzročile znatnu štetu trgovačkom društvu sa sjedištem u Zagrebu u iznosu od najmanje 1.800.000 eura - izvijestila je tada policija. Uz kaznenu prijavu podnijetu nadležnom državnom odvjetništvu, osumnjičene su predane pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.

>> FOTOGALERIJA Kako danas izgleda oružje iz Domovinskog rata: Vojska izložila oklopna vozila koja su obranila Hrvatsku

Hrvatska od 1. siječnja 2023. uvodi euro
1/31

Komentara 1

MO
modovisisajteMaraschino
13:29 13.08.2024.

Čudna priča... znači kaže ti "ajde mogao bi otvoriti štednju" i ti dođeš i daš joj desetke tisuće € i to je sve čisto? Da li je porezna provjerila odakle više od 700000 € štednje???? Meni se sve čini da je to bilo pranje novca samo se ona polakomila...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije