Umirovljenici

Do kraja veljače korisnici stranih mirovina moraju platiti porez

\'11.01.2007., Zagreb - Umirovljenici. Photo: Dalibor Urukalovic/Poslovni dnevnik/PIXSELL\'
Dalibor Urukalovic/Pixsell
16.01.2013.
u 18:00

Porezna uprava 
još nije objavila upute vezane uz godišnje prijave

Od ožujka 2012. godine inozemne se mirovine oporezuju na isti način kao i domaće, i ta je činjenica najvažnija novost vezana uz podnošenje godišnje prijave poreza na dohodak za 2012.

Umirovljenici s prebivalištem ili boravištem u Hrvatskoj koji primaju mirovinu iz inozemstva dužni su obračunati i platiti porez na dohodak u roku od osam dana od sjedanja mirovine na račun. Ako to nisu učinili svaki mjesec, zakon ih obavezuje da predaju godišnju prijavu poreza na dohodak. Prema interpretacijama poreznih stručnjaka jedino su mirovine zarađene u Njemačkoj izuzete od obaveze plaćanja poreza na dohodak i pripadajućeg prireza u Hrvatskoj jer ga prema međudržavnom sporazumu plaćaju isključivo u Njemačkoj. Vlada je uvela porez, ali nema podatke tko ga mora plaćati jer nema evidenciju stranih umirovljenika. Procjenjuje se da je riječ o desecima tisuća.

– Umirovljenici koji nisu plaćali porez svaki mjesec dužni su do kraja veljače 2013. podnijeti godišnju prijavu za utvrđivanje poreza na dohodak za 2012. godinu – ističe Lucija Turković-Jarža, porezna savjetnica RRIF-a.

Njemačka izuzeta

S velikim se interesom očekuje i tumačenje Porezne uprave koja još nije objavila upute vezane uz godišnje porezne prijave inozemnih umirovljenika iako od početka godine teče rok za njihovo podnošenje. No one bi na kućne adrese trebale stići početkom veljače s informacijama o popunjavanju dokumenata. Do sredine prosinca samo je 1358 inozemnih umirovljenika predalo papire, reguliralo svoju zakonsku obavezu i plaćaju porez svaki mjesec, dok drugi čekaju tumačenja ili da ih porezne vlasti otkriju.

Nakon što uđe u EU, Hrvatska će, prema uredbi EU broj 883, početi razmjenjivati sve podatke o socijalnom osiguranju s članicama EU. Zasad postoji točna evidencija samo za njemačke mirovine jer je ta država među prvima u Europi počela oporezivati mirovine stranaca zarađene kod njih, a na njihovoj listi nalazi se 82.000 Hrvata.

Plaćali bi dva puta

Prof. dr. Nikola Mijatović sa zagrebačkog Pravnog fakulteta upozorio je u najnovijem broju Informatora da s otprilike tri četvrtine svjetskih država Hrvatska nema zaključen ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja pa bi građani koji su radili u tim zemljama porez plaćali dva puta.

Primjerice, Hrvatska nema zaključen ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa Sjedinjenim Američkim Državama, Australijom, Novim Zelandom, južnoameričkim državama osim Čilea. Riječ je o državama koje broje na stotine tisuća hrvatskih iseljenika i iz kojih se može očekivati određen broj povratnika u Hrvatsku.

Prof. Mijatović upozorava da porez može zaustaviti povratak iseljenika ili potaknuti njihov odlazak, što bi bio i financijski gubitak za zemlju jer, prema nekim procjenama, mirovine koje su naši rezidenti ostvarili u inozemstvu, a nakon preseljenja ih troše u Hrvatskoj, iznose više od 800 milijuna eura godišnje.

>>I na inomirovine mora se plaćati porez, osim ako su iz Njemačke

Komentara 63

AN
ante1946
14:55 17.01.2013.

Nisam ekonomski strucnjak ali znam da bilo koja drzava na svijetu ako zeli normalno funkcionirat mora imat uz novac i robu ili zlato kao pokrice ali kod nas to nije slucaj. Kod nas je tiskanje novca koju pokriva oskuna proivodnjaa a ono malo zlata smo vrlo jeftino prodali tako da danas egzistiramo od priliva deviza od turizma i od iseljene Hrvatske. Isejlena Hrvatska se sistematski sotonizira u komunistickom zutom tisku SD, JL i drugim tako da sve vise ljudi gube volju zivjeti u takvom okruzenju, Vlast najavljuje da bi razvijali ljecnicki turizam kao dopunski priliv deviz a nisu u stanju ni nas koji imamo strana osiguranja lijeciti jer liste cekanja su tako vremenski duge da smo prisiljeni placati skupu privatnu praksu ili ici u inozemstvo

LL
Lori Loredana
11:55 17.01.2013.

Remetinec je napisao/la: Sram te bilo ! Radio si vani i tuđinu donosio korist od svojega rada,umjesto svojoj Hrvatskoj,,,i sada se još i buniš Izdajniće. Da je po meni ja bih ti odrapio 200 % poreza na svaku Mirovinu. Tamo gdje si radio i kome si služio tamo i živi. ______________________________________________________________ Zar ti misliš da je netko išao raditi van jer mu je bilo lijepo u Hrvatskoj ili zato jer nije imao posla. Isto kao što će i današnja mladost otići raditi za tuđina, da li budu i oni izdajnici. Kao što vidiš posla nema za mlade već 10 godina nakon škole, govorim iz vlastitog iskustva. Najprije razmisli nego što kažeš.

AK
akil
09:50 17.01.2013.

Arjavas i remetinec su jaaako pametni.Ja sam radio tu i vani.Plaćao sam izgradnju autoceste ZG-Ka,i plaćao poslje cestarinu a ti si se vozio besplatno.Platio sam porez vani na zarađeni novac,i sada trpim nerealni tečaj 15.godina i jaoš bi htjeli porez...malo morgen.Ako treba idem opet van i tamo trošiti svoj trud a vi cigani koji tako pišete gladujte.MVJ.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije