izbjegli tragediju

Dok su ručali iz čista mira im se urušio strop

urušavanje stropa
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/5
31.01.2014.
u 18:08

- Prava je sreća da nitko nije stradao- kaže šokirani vlasnik stana Ivica Beljan

-Ovo je prestrašno! Ma pogledajte samo što nam se dogodilo. Pa to nema nigdje, gdje ste vidjeli da se iz čista mira uruši strop.

Prava je sreća da nitko nije stradao-vidno uzrujan kazao je Bjelovarčanin Ivica Beljan pojašnjavajući nesvakidašnju situaciju koju su u četvrtak poslije podne on i njegova obitelj doživjeli u svom stanu na drugom katu zgrade u Ulici Vatroslava Lisinskog 4. Dok su ručali na njih se iz čista mira urušio dio stropa ukupne površine od pet-šest “kvadrata”.

(Foto:Damir Spehar/PIXSELL)

Nije čak ni prvi put

-Najveći dio žbuke pao je tik do stolca na kojem je sjedio naš sin koji još ne ide ni u školu i ne smijem ni misliti što bi bilo da mu je sve to palo na glavu-ogorčeno ističe Beljan. Ovo čak i nije prvi put da im se urušio dio stropa. Prije par godina imali su sličnu situaciju u drugoj prostoriji, no tada je bila puno manja površina.

-Ovo naprosto nije kvalitetno građeno i očito je da su investitor i njegovi izvođači puno toga “sfušerili”-tvrdi Beljan.

Loša gradnja, ma ni govora

U novu zgradu uselili su 1999. i za tih skoro 14 godina stanovanja u zgradi je bilo raznih nedostataka za što odgovornost, kaže, snosi poznati bjelovarski arhitekt Marijan Gezi koji je bio investitor zgrade ali i njen projektant i nadzor pri gradnji. Prozvani Gezi odmah je došao na mjesto događaja te izrazio žaljenje i ponudio pomoć. Ipak odbija svaku tvrdnju u lošoj gradnji.

- Tvrditi tako nešto nakon 14 godina stanovanja jednostavno nema smisla. Razumijem ljutnju, jer je ovo doista neugodna situacija, no ta tvrdnja jednostavno ne odgovara istini - zaključuje pomirbeno Gezi.

>> Urušila se zgrada: Najmanje 45 mrtvih i nekoliko desetaka ozlijeđenih

Komentara 14

Avatar brk2101
brk2101
19:19 31.01.2014.

Investitor, projektant i nadzor u istoj osobi? Treba Zakon o gradnji mijenjati da nadzorni inženjer nema veze s projektantom i investitorom. Tako bi imali odgovornu osobu koja fizički odgovara da projektant nije štedio na sigurnosti kako bi investitor prošao jeftinije.. Ovakav Zakon o gradnji ne štiti interes vlasnika da se za 50 godina, koliki je projektni vijek za zgrade, ne dogode nikakva oštećenja na njoj. Imali bi fizičku odgovornu osobu koja cijelo vrijeme gradnje neovisno nadzire gradnju, provjerava da je projekt u skladu s normama u svakoj fazi građenja i poslije odgovara da nikome ne pada plafon po glavi ili da se voda ne može piti i sl. Zakon treba mijenjati.

HL
HV_LAKI102
22:04 31.01.2014.

Velika sreca da zbuka nije pala na djete jer je to moglo da ga kosta i zivota,dok bi roditelji prezivjeli jer se tu radi samo o gipsanoj ploci,ali opet ko zna,ovako nesto nije se smjelo desiti.Koliko ja vidim na slici,, ovdje se radi o masinskom zbukanju ,naj vjerovatnije majstori nisu pre zbukanja stropa ,strop premazali grundom koji veze zbuku za strop da se ovako nesto nebi desilo.Dio stropa koji nije pao drze one dvije lampe,inace bi i on bio na podu.U zivotnoj opasnosti su svi stanari te zgrade ako je ista fus firma izvodila radove i kod njih.U tim stanovima nema vise mirnog sna dok se nepromjeni nova zbuka na svim stropovima.Puno srece!.....nebih bio niposto u kozi izvodaca radova,ova lakrdija ce ga kostati karijere i novaca.a stanare puno puno zivaca.

MP
mile-pile
07:09 01.02.2014.

Nisam potpuno siguran, ali mi se čini da nije moguće da projektant vrši izvedbeni nadzor/ može samo projektantski/. Isto vrijedi i za investitora- nije dopušteno da on vrši nadzor. Nadzorni organ mora biti neovisan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije