nakon pet godina

Donesena pravomoćna presuda: Obitelj stradale Austrijanke koju je pregazio gliser dobiti će ogromnu odštetu

Rijeka: Nastavak suđenja Dinu Dokozi Nikpalj, optužen za smrt Austrijanke Verene Heinz
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
26.08.2024.
u 19:17

Vozač glisera nije prilagodio brzinu iako je ušao u zonu u kojoj su se nalazili kupači te je u jednom trenutku elisa njegovog glisera zahvatila je Verenu koja je ronila.

Visoki trgovački sud RH donio je pravomoćnu presudu kojom su tvrtka i vozač glisera dužni isplatiti golemu odštetu obitelji mlade Austrijanke, koja je tragično stradala prije pet godina dok je ronila u moru kod Malinske na otoku Krku. Djevojku koja je ronila zajedno s ocem je teško ozlijeđena gliserom, a tek nekoliko sati nakon je preminula u Kliničkom bolničkom centru u Rijeci.

Pravomoćnom presudom je utvrđena odgovornost tvrtke Oto-nautika u čijem je vlasništvu bio gliser, te Dine Dokoze Nikpalja koji je upravljao plovilom, piše N1. Dužni su platiti 202 tisuće eura odštete obitelji stradale Verene Heinz, a tvrtku se također smatra odgovornom na osnovama Pomorskog zakonika.

Vozač glisera nije prilagodio brzinu iako je ušao u zonu u kojoj su se nalazili kupači te je u jednom trenutku elisa njegovog glisera zahvatila je Verenu koja je ronila zajedno s ocem. Obitelj i prijatelji preminule djevojke izrazili su brojne kritike, uključujući pritužbe na sporu reakciju spasilačkih službi, uvjete u riječkoj bolnici, te sumnje u zataškavanje odgovornosti. Verenin otac, Dieter Heinz, u nekoliko je navrata javno ukazivao na propuste u istrazi. 

POVEZANI ČLANCI:

Iako je ova presuda sada pravomoćna, vozač glisera, Dokoza Nikpalj, nepravomoćno je osuđen tek u travnju ove godine na godinu i pol zatvora zbog izazivanja tragične pomorske nesreće. Dieteru Heinzu dosuđeno je 87.597,05 eura odštete. Majka stradale djevojke dobit će 53.089,12 eura. Braća i sestra nesretne 20-godišnjakinje prema ovoj presudi dobit će po 14.931,32 eura odštete.

"Vlasnik glisera je odgovoran jer je smrt Verene Heinz nastupila opasnom i nedopuštenom radnjom vozača upravo te brodice", naveli su u tužbi članovi Verenine obitelji. "Očekivali smo ovakvu presudu u ovom predmetu, a žrtvama je dosuđena odšteta koju su i tražili”, istaknuo je odvjetnik Ivan Primorac za N1.

>> FOTOGALERIJA Mladić skočio s glisera u mora, a iz dubine dojurila noćna mora: Ima ih i u Jadranu, a mogu doseći brzinu više od 50 km/h

Rijeka: Nastavak suđenja Dinu Dokozi Nikpalj, optužen za smrt Austrijanke Verene Heinz
1/6
Ključne riječi

Komentara 4

UJ
ujko41
20:17 26.08.2024.

Ogromnu odštetu? Bože oprosti im ne znaju što rade,moj Njemački ovčar ima višu policu osiguranja.

HA
harald3539
20:51 26.08.2024.

Ogromna odšteta bi bila 200 miliona, 20 miliona bi bilo jedva dovoljno za jedan mladi život, 200 000 je vic, sramota.

EJ
ejStef
07:19 27.08.2024.

Hm, tragičan događaj, no ne znam kakve veze ima iznajmljivač/vlasnik brodice s time. Ako je uredno provjerio da li dotični ima dozvolu, tu njegova odgovornost prestaje... To je kao da rent-a-car odgovara za svaku nesreću napravljenu s iznajmljenim automobilom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije