Vlada Srbije povećala je dopuštenu granicu aflatoksina u mlijeku za deset puta, donosi RTS. Srpski ministar poljoprivrede Goran Knežević rekao je da su se odlučili vratiti na pravilnik otprije dvije godine kojim su bile dozvoljene desetostruko veće koncentracije aflatoksina, točnije 0,5 mikrograma po kilogramu te da sve nadležne zdravstvene ustanove u toj zemlji smatraju da takav potez neće ugroziti zdravlje građana Srbije.
– Iz Ministarstva zdravlja, Instituta Batut i Vojno-medicinske akademije smo dobili identičan odgovor da nema znanstvenih dokaza da postoji razlika po zdravlje građana u vrijednostima 0,5 ili 0,05 mikrograma aflatoksina u mlijeku – rekao je Knežević, donosi RTS.
>> Pitanja i odgovori: Što trebate znati o aflatoksinu!
Ja i dalje ne kužim neke stvari koje nam (istovremeno) nitko nit ne pokušava pojasnit. Ionak ne pijemo prirodno neg "obrađeno" mlijeko pa samim time: 1) kaj je s produktima te "obrade" kakvi su vrhnje, jogurt, mlječni namaz, sir.... 2) kakav je to sastojak kad ga ne "ubija" termička obrada ? 3) kaj je u cijeloj priči s dobavljačima stočne hrane il morti nema veze žnjimi ?