Savjetnik predsjednice

DORH: Vlado Galić nije predmet istrage niti je ispitivan o aferi SMS

Vlado Galić
Foto: Ured predsjednice
02.11.2018.
u 18:37

Galić: I prije sam govorio da nemam nikakve veze s aferom SMS, a budu li me pozvali na razgovor vezano uz tu aferu, uredno ću se i vrlo rado odazvati

Na medijskom vrhuncu afere SMS, prije desetak dana, uz brojna druga imena iz vrha hrvatske politike spominjan je i Vlado Galić, bivši šef analitike HDZ-a, a sada savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za obranu i nacionalnu sigurnost.

Prema pisanju jednog tjednika, Galić je s Franjom Vargom, koji je središnji lik afere i osumnjičen da je falsificirao SMS-ove za potrebe HDZ-a te obrane Ivice Todorića i Zdravka Mamića, u više navrata kontaktirao s Vargom, a sugeriralo se da je on i bio zadužen za takvu "namjensku" suradnju s Vargom.

Neugodna situacija

Time su Galić i još više predsjednica bili dovedeni u neugodnu situaciju, pa je ona na novinarska pitanja morala komentirati navodnu upletenost svog savjetnika u aferu SMS, te je najavila da će se on obratiti javnosti i objasniti situaciju.

Na pitanje Večernjeg lista glavnom državnom odvjetniku Draženu Jeleniću o tome je li savjetnik predsjednice Galić pod istragom DORH-a odnosno USKOK-a, je li pozvan na obavijesni razgovor, je li se odazvao i je li bio kooperativan, stigao je službeni odgovor DORH-a.

"Prema informacijama kojima raspolaže Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, Vlado Galić nije predmet istrage nadležnog državnog odvjetništva odnosno Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), a koja je u tijeku, niti je ispitivan u bilo kojem svojstvu u tom državnom odvjetništvu".

Time su, dakle, s odgovarajućeg mjesta "poništene" dosadašnje spletke o uključenosti predsjedničina savjetnika u aferu SMS. Već se i prije odgovora DORH-a, koji vodi D. Jelenić, špekuliralo da je Galić uključen u priču kako bi se uvelo u sve to još jednu kapitalnu političku osobu, predsjednicu Grabar-Kitarović. Ona je još prošli tjedan izjavljivala da je razgovarala s Galićem te da su ono što ona vidi "za sada insinuacije". Kazala je da je razgovarala o tome s Galićem, koji jest nekoliko puta bio u kontaktu s Vargom, ali "ni blizu u onom omjeru koji se insinuira u medijima. Poštujem trodiobu vlasti i neću se petljati u rad policije, pravosudnih tijela i DORH-a, neka oni odrade posao do kraja", izjavila je tada Grabar-Kitarović novinarima.

>> Pogledajte što je Milijan Brkić izjavio nakon ispitivanju u DORH-u

Uvlačenje u skandal

Kada je u medijima u aferu SMS uključen i Galić, kuloari su brujali da je predsjednica u tome tek kolateralna žrtva, a da se pričom o Galiću išlo na njemu bliskog Milijana Brkića Vasu, dok su drugi radije smatrali da se predsjednicu namjerno želi uvući u taj skandal kao upozorenje da zaboravi na navodne političke ambicije vezane uz preuzimanje HDZ-a.

Nakon što je DORH potvrdio da Galić nije predmet njegove istrage o Franji Vargi i aferi SMS, Galić za Večernji list izjavljuje da je i prije govorio da nema nikakve veze s aferom SMS, a "budu li me pozvali na bilo kakav razgovor vezano uz tu aferu, uredno ću se i vrlo rado odazvati na razgovor".

>> Pogledajte kronologiju afere SMS 

Komentara 16

HR
Hrvatska
19:17 02.11.2018.

Vlado Galic heroj i legenda!

DU
Deleted user
21:43 02.11.2018.

poznato je da su savjetnici kgk moralne vertikale drustva...primjeri i uzori mladim narastajima... ...u hrvatskoj je poznato da se odredjuje tko ce biti i voditelj odjela u ministarstvu ...a sefovi institucija se izravno ili neizravno imenuju politdekretima...o tome gugucu i golubovi po zg parkovima ....

Avatar zofa
zofa
19:19 02.11.2018.

Zašto me uopće ne čudi da se prdcednica opet povezuje sa ovim polusvjetom? Možda ove godine ode na Mamićev rođendan u Široki brijeg?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije