damir kajin

'Dosta je Jakovčića, a izgubim li, odlazim u političku mirovinu'

'23.01.2012., Zagreb - Damir Kajin , politicar i IDS-ov saborski zastupnik Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL'
Tomislav Miletić/PIXSELL
02.01.2013.
u 17:00

Osnovao sam IDS stranku prije 20 godina, pisao statut. A što se tiče isključenja iz nje, neka rade što hoće, kazao je ''otpadnik'' Kajin

Umjesto koalicije s IDS-om, istarski SDP će na lokalne izbore s Damirom Kajinom. U četvrtak bi trebali potpisati predizborni sporazum s Kajinovom Nezavisnom listom. Prema tome sporazumu, SDP će podržati Kajina na izborima za istarskog župana. Unatoč stranačkoj stezi, neki istarski esdepeovci nisu dobro primili odluku središnjice da neće na lokalne izbore s IDS-om kao dugogodišnjim koalicijskim partnerom.

Naime, nije im prihvatljivo nametanje središnjice SDP-a da kandidat za župana bude, kako kažu, “IDS-ov otpadnik”.

Istra jednakih šansi

Kako komentirate takvu “pobunu” u SDP-u?

Pitanje je tko je tu zapravo otpadnik. To je malobrojna skupina u SDP-u koju je Ivan Jakovčić vješto koristio, a koja nije bogznašto nosila. Riječ je o ljudima koje je on egzistencijalno osigurao i njima se koristio, kao i ljudima u drugim strankama, pa i u policiji i pravosuđu. Te ću pipke ukloniti. Naravno, ima toga i u drugim sredinama, no u dvadeset godina na vlasti u Istri to je postalo surovije nego u drugim krajevima Hrvatske.

Što će donijeti sporazum koji potpisujete sa SDP-om?

Donosi novu politiku, nove ljude, vlast se vraća narodu, moć više neće biti u Jakovčićevim rukama. Građanima vraćamo Istru jednakih šansi. Ne možemo obećati da će itko bez natječaja kupovati sela, da će netko tko ima jednu plaću plaćati kredite u visini triju takvih plaća. Možemo obećati da će se podijeljena Istra ponovno ujediniti, promijeniti odnos prema ovoj vladi, jer za Milanovića se može sve reći, ali ne da destabilizira Istru, koja ima velikih problema. Već je sada potrebno tražiti nove sadržaje kroz investicije od oko 400 milijuna kuna u cestogradnju i vodoopskrbu. Dogodit će se sveistarska koalicija, osim za one koji bi osobno stavili ispred javnog.

Što očekujete od predstojećih izbora, kakve su vam šanse?

Očekujem da će ova lista osvojiti iznadpolovičan broj mandata u Istarskoj županiji i da će iznjedriti župana, ali je najbitnije da nova politika obilježi iduće istarsko desetljeće. IDS će proći puno skromnije, odatle njihova nervoza, gotovo panika. To neargumentirano udaranje po premijeru Zoranu Milanoviću i hrvatskoj Vladi, to ne radi ni krajnja ljevica ni desnica. Istra je bila marginalizirana dok su šurovali s bivšim šefom vlade Ivom Sanaderom, vladalo se po sistemu podijele plijena.

Jakovčić SDP-ovu potporu vama smatra izdajom koalicijskog partnera. Kako to komentirate?

Nije to ni izdaja ni udar, ali je podrška da se Istru ne vodi kao Kalabriju ili Siciliju.

Kakav je sada vaš status u IDS-u, jeste li još uvijek član stranke?

Osnovao sam IDS, pisao statut stranke. Neka rade što hoće. I dalje ću živjeti vrijednosti IDS-a za koje smo prije 20 godina vjerovali da će biti univerzalne istarske vrijednosti. Nekome je trebalo da se okruži klimavcima i doveo je do toga da ostane sam na političkoj sceni, da s njime više nitko neće, osobito nakon promjene vlasti. Ljudi koji su oko mene, to je esencija IDS-a. Da se razumijemo, svi smo od IDS-a puno dobili, no problem je, slično kao i u pretvorbi, što su jedni gradili, a drugi se pretvarali.

Ne računa na mene

Što u slučaju vašeg neuspjeha na lokalnim izborima?

O tome ne razmišljam i ne želim u to vjerovati. Ipak, ako tako bude, sam ću sebi zapečatiti političku karijeru. Uostalom, ionako ne bih imao što tražiti u IDS-u nakon što mi je Ivan Jakovčić poslije tragedije koja je pogodila obitelj Duras poručio da na mene više ne računa. Ipak, jedno je sigurno, bez obzira na to što građani budu odlučili, ja ću se moći pogledati u ogledalo.

>>IDS: Ako se kandidira za župana brišemo ga, Kajin: Nije me briga

Komentara 13

TR
tramontana
19:04 02.01.2013.

Kako se lijepo pokazuju karakteri.

BU
bubimir
19:09 02.01.2013.

Ovaj će vratiti vlast narodu ? Tko popuši te fore taj je stvarno naivan, a jedina kajinova zadaća je vratiti vlast komunistima tako da je uzme iz ruku istarske cosa nostre na čijem je hranidbenom lancu skoro 25 godina i to mu dosad nije smetalo. I onda još otvoreno govori o odlasku u povlaštenu mirovinu koju je teško zaradio dugogodišnjim recitiranjem filipika u saboru

LO
lošinj
18:20 02.01.2013.

gospon Kain nemoj se niti kandidirati odma idi u mirovinu pa bogati jesi li je uzeo ili ti nije dovoljno mona jedna ciganska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije