slavonski brod

Dosta nam je tihog ubijanja iz prekosavske Rafinerije!

slavonski brod,prosvjed (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/10
05.06.2012.
u 19:10

Na prosvjedu koji je u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša organizirala Građanska inicijativa "Za čisti zrak" okupilo se jedva stotinjak Brođana

– Zahtijevamo hitne mjere i aktivnosti nadležnih ministarstava te lokalne i regionalne uprave. Ekologija je, nažalost, ostavljena po strani, a svi vidimo što se događa sa zrakom u Slavonskom Brodu. Ne bude li reakcija na ovaj skup, drugi će biti daleko veći i masovniji – poručio je ekološki aktivist Peter Tot-Đerđ s današnjeg prosvjednog skupa "Čist zrak, a ne rak" u Slavonskom Brodu.

Nerealizirana obećanja

Unatoč problemu sa zrakom koji onečišćuju kancerogeni plinovi iz prekosavske Rafinerije nafte, na prosvjedu koji je u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša organizirala Građanska inicijativa "Za čisti zrak" okupilo se jedva stotinjak Brođana. Oni su istaknuli kako je brodski zrak treće kategorije s obzirom na razinu sumporovodika, sumpora i ozona i kako se ta činjenica nije promijenila ni poslije međudržavnog sastanka na ministarskoj razini u Slavonskom Brodu.

– Dokazano je da rezultate štetnog djelovanja benzena ne možemo očekivati odmah, nego tek nakon desetak godina. Pokazalo se to i u Sisku. Nažalost, obećanja o tome kako će biti napravljeno uzorkovanje lebdećih čestica, kako će se formirati bilateralna komisija BiH i Hrvatske i kako će se izgraditi druga mjerna postaja u Brodu nikada nisu realizirana – ističe koordinator Inicijative Željko Blažinkov. Organizatori nisu krili razočaranje slabim odazivom građana i ignoriranjem problema koji utječe na zdravlje svih Brođana.

Prosvjed bez mladih

– Svi osjećaju smrad, svačija će djeca osjećati posljedice, ali naši su građani, nažalost, nezainteresirani. Da padaju granate, interes bi vjerojatno bio veći, premda ni ovo nije ništa drugo doli tiho ubijanje koje provodi Rafinerija – dodaje Blažinkov. Matej Zovkić iz Udruge mladih entuzijasta "Pokret" izrazio je žaljenje što među okupljenim prosvjednicima mladih gotovo da i nije bilo.

– Na nedavnom sastanku čelnika Hrvatske i Republike Srpske rečeno je kako s radom Rafinerije otvaraju i nova radna mjesta. Znači li to da ćemo s jedne strane dobiti nova radna mjesta za mlade ljude, a s druge strane nove mrtvačke sanduke? Smrad je ovdje zaista neizdrživ i žalosno je što mladi koji ovdje žive i koji to svaki dan udišu i bore se s tim ne žele izići iz kuća i javno to reći – rekao je Zovkić.

Komentara 11

KS
kum stevica
08:26 06.06.2012.

Kada brođani žele da se naudišu čistog zraka odu preko u bos. brod u šoping.Tamo zrak ne smrdi, a ne smrdi zato što tamo ne otvaaju prozore.

DE
Dever
08:32 06.06.2012.

O tome smradu iz Bos Broda vec je bilo nekoliko puta rijeci .Pa dajte rafineriji ultimatum u roku jedan mijesec dana ako nestave filtere zatvorite im ventile pa onda nek gledaju odakle ce dobit naftu za preradu.Nafta dolazi preko hrvatske .Da vi u SL.Brodu takav smrad proizvodite a da nafta dolazi iz BiH oni bi vama vec davno ventile zvrnuli.Samo na ovaj nacin cete rijesiti problem.Vlada se neinteresira oni u zagrebu neudisu taj prljavi zrak.

SO
soso
08:13 06.06.2012.

di je ministrica Holi pa neka poduzme nesto npr.zavrnuti slavinu janafa pa kada ugrade filtere onda ce dobiti i naftu ali jeb** narod

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije