hitan sastanak u bruxellesu

Plenković: Posljedice će trajati desetljećima; Janša: 'NATO treba zatvoriti zračni prostor nad Ukrajinom!'

Bruxelles: Premijer Plenković spreman za drugi dan sastanka Europskog vijeća
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
1/5
24.02.2022.
u 19:40

Ove bi sankcije trebale biti puno bolnije za Rusiju, no moguće kontramjere Moskve mogle bi biti bolne i za Europljane

- Posljedice ovakve akcije trajat će desetljećima, to je sasvim jasno - izjavio je premijer Andrej Plenković na ulasku na izvanredni summit Europske unije, sazvan zbog invazije Ruske Federacije na Ukrajinu. Plenković je dodao kako je "upravo razgovarao s ukrajinskim premijerom" koji mu je prenio da je situacija "zaista strašna jer traju napadi na Kijev" i druge gradove Ukrajine. 

Šefovi država i vlada 27 članica Europske unije okupljaju se večeras u Bruxellesu, a nacrt zaključaka koji je pripremljen za usvajanje pun je uobičajenih osuda “u najsnažnijem mogućem obliku” i poziva Rusiji da prekine s invazijom, što se čini kao nadobudna poruka u trenutnim okolnostima.

No, večeras će lideri raspravljati o tome koliko oštre sankcije EU uvodi protiv Rusije, a taj dio nije zapisan u unaprijed pripremljenom nacrtu zaključaka, no doznajemo neke detalje i o tome.

Predložene su financijske sankcije i, uvjetno rečeno, visokotehnološke sankcije, koje ciljaju na zabranu izvoza komponenata visoke tehnologije, koji su Rusiji potrebni iz Europe za tehnološki razvoj njezine ekonomije. Financijske sankcije trebale bi odsjeći pristup ruskim državnim kompanijama na europsko financijsko tržište, gdje se zadužuju. Jučer su, podsjetimo, uvedene europske sankcije kao odgovor na rusko priznanje Luganska i Donjecka, a sada se sankcije šire i pooštravaju kao odgovor na jutros započetu rusku invaziju.

VIDEO Krenula je invazija! Rusi ispalili projektile na više gradova, Zelenski proglasio ratno stanje za cijelu zemlju

- Ove će sankcije potisnuti gospodarski rast Rusije, povećati trošak zaduživanja, podići inflaciju, intenzivirati odljev kapitala i postupno nagrizati industrijsku bazu Rusije - rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

- Predsjednik Putin će morati objasniti to svojim građanima. Znam da ruski građani ne žele ovaj rat - dodala je, aludirajući na cilj koji EU, zajedno sa SAD-om i drugim demokratskim zemljama koje danas uvode sankcije protiv Rusije, želi postići.

A to je da se ruski građani okrenu protiv Putinova režima. No, svi su, pa i u Bruxellesu, svjesni koliko je to teško postići sankcijama i u slučaju manjih država, a kamoli u slučaju Rusije, koja je i prve sankcije uvedene nakon ilegalne aneksije Krima 2014. relativno dobro podnijela. Ove bi sankcije, međutim, trebale biti puno bolnije za Rusiju, no moguće kontramjere Moskve mogle bi biti bolne i za Europljane, pogotovo ako dođe do obustave isporuke plina. 

“Europsko vijeće poziva na brzu pripremu daljnjeg paketa sankcija koji će pokriti i Bjelorusiju”, kaže se u nacrtu zaključava večerašnjeg summita. “Europsko vijeće naglašava svoju nepokolebljivu podršku neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica. Poziva sve zemlje da ne priznaju dva samoproglašena separatistička entiteta. EU je ujedinjena u solidarnosti s Ukrajinom i nastavit će podržavati Ukrajinu i njezine građane zajedno s međunarodnim partnerima, uključujući kroz dodatnu političku, financijsku i humanitarnu podršku te međunarodnu donatorsku konferenciju.

Europsko vijeće čvrsto vjeruje da u 21. stoljeću nema mjesta za upotrebu sile i prisile s ciljem promjene granica. Tenzije i konlikt trebaju biti razriješeni isključivo kroz dijalog i diplomaciju”, piše još u nacrtu zaključaka Europskog vijeća. 

Na ulasku na summit slovenski premijer Janez Janša rekao je da bi NATO trebao zatvoriti zračni prostor nad Ukrajinom jer bi to povećalo šanse Ukrajincima da se obrane. To je najvažnija stvar, ali to je stvar NATO-a, naglasio je Janša. Izvanredni summit NATO-a održava se sutra poslijepodne virtualnim putem. 

- Stvarni cilj ove agresije je dekapitirati ukrajinsku državu i instalirati marionetsku vladu. Ali situacija je drukčija nego 2014., Ukrajina se bori i nadam se da će se obraniti. Mi im moramo pomoći i naoružanjem da se obrane - rekao je premijer Janša. 

>> VIDEO Što agresija Rusije znači za Hrvatsku?

 

Ključne riječi

Komentara 18

FE
fefellerunt
21:07 24.02.2022.

Sa ovim sankcijama najviše će stradati siromašni u Hrvatskoj i Bugarskoj , ali kao da je političarima EU stalo do svojih siromašnih građana. Vidjelo se zadnjih 10 godina da su eliti važniji došljaci iz Azije i Afrike nego njihovi državljani,, tako im je i sad stalo više da malo napakoste Rusiji , nego kako že živjeti građani EU zbog njihovih sankcija koje su djelotvorne kao i covid potvrde

OL
oliva309
21:14 24.02.2022.

Pitam se koji je to junak koji će zatvoriti zračni prostor Ukrajine. Janša je vjerovatno izgubio sluh. Plin je danas skočio 60 % i tko će onda dobiti sankcije . A tek je počelo..

DU
Deleted user
19:45 24.02.2022.

Europske zemlje imaju veču gospodarsku korist nego od amerike tko će izvući deblji kraj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije