Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaboravili da nisu u oporbi?

DP i Ivica Kukavica prozivaju Ninu Obuljen Koržinek: 'Ministrice, pljunuli ste na Tuđmanov rad, preispitajte svoj mandat i rad'

Zagreb: Sjednica Sabora nastavljena slobodnim govorima zastupnika
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
04.06.2024.
u 10:26

"Tema Jasenovca je teška i bolna za hrvatski narod. Ministrica bi trebala znati kako je jugoslavenski i velikosprski režim koristeći se tezama o genocidnim Hrvatima i 700.000 stradalih u Jasenovcu desetljećima Hrvate držao u pokornosti" izjavio je Kukavica

- Vrijeme da se napravi i revizija rada Ministarstva kulture i ministrice Nine Obuljen Koržinek – poručiuo j saborski zastupnik DP-a Ivica Kukavica potkanut izjavom ministrice o radu JUSP Jasenovac.

-Uvažena ministrica je, reagirajući na skandalozne propuste u radu ove javne ustanove vezane za interpretaciju povijesti po mjeri Vučićeva režima, izjavila kako "ministarstvo cijeni i podupire" rad Upravnog vijeća JUSP-a Jasenovac! Kako je moguće da resorno ministarstvo podupire rad upravnog vijeća koje nije u stanju kontrolirati osnovne informacije koje ustanova kojom upravljaju objavljuje? Je li riječ o namjernom propustu ili naputku upravnog vijeća usmjerenom prema revizionizmu prema naputku Beograda? Što je radila Uprava za arhive, knjižnice i muzeje u Ministarstvu kulture i medija koja je formalno nadležna Upravnom vijeću JUSP Jasenovac i ravnatelju? Zar je doista bio potreban članak jednog povjesničara koji nema nikakvog doticaja sa radom JUSP Jasenovac da bi se ispravile skandalozne tvrdnje "o konačnom rješenju"? - zapitao se Kukavica, a prenio je DP Splitsko-dalmatisnke županije.

-Tema Jasenovca je teška i bolna za hrvatski narod. Ministrica bi trebala znati kako je jugoslavenski i velikosprski režim koristeći se tezama o genocidnim Hrvatima i 700.000 stradalih u Jasenovcu desetljećima Hrvate držao u pokornosti negirajući im, kao genocidnom narodu, pravo na državu. Prvi se tom narativu suprotstavio Franjo Tuđman dokazujući znanstvenim metodama kako je brojka o 700.000 stradalih u Jasenovcu mit - rekao je Kukavica.

POVEZANI ČLANCI:

- Stoga, gospođo ministrice, vaša tvrdnja "kako će te se i u buduće oštro suprotstavljati svakom pokušaju povijesnog revizionizma u odnosu na zločine koje je počinila NDH i ustaški režim, bilo da se radi o radikalnom preuveličavanju ili umanjivanju procijenjenog broja žrtava logora Jasenovac" zaslužuje reakciju kompletne znanstvene zajednice u RH – dodao je i zaključio kako ne postoje preuveličane i umanjene žrtve Jasenovca, već samo ono što se znanstveno može dokazati.

- Hrvatska je prije 34 godine zauvijek rekla NE interpretaciji povijesti dogovorenoj u komitetskim kancelarijama. Još ranije takvoj povijesti je NE rekao Franjo Tuđman znanstveno osporavajući velikosrpske mitove vezane uz Jasenovac. Gospođo ministrice vi ste svojim posljednjim izjavama pljunuli na rad Franje Tuđmana stoga bi vam dobronamjerno savjetovao da preispitate vlastiti rad i postupke svog ministarstva – poručio je Kukavica.

VIDEO Predsjednik u prvom posjetu Brazilu: Nema pitanja oko kojih se Hrvatska i Brazil razilaze

Komentara 7

LL
lijepa_li si
13:26 04.06.2024.

generacije i generacije su odrasle na laži o 700 iljada! jeste li ikad čuli ijednog ,istoričara, znanstvenika, stručnjaka,, da se ispričao, da se posuo pepelom zbog očitog krivotvorenja prošlosti?

ID
idujas
16:33 05.06.2024.

Što to znači 'zaboravili da nisu oporba'? Što bi trebalo da šute ko HDZ-ovce?

KA
kalafat123
14:08 04.06.2024.

Ma kakav I. Kukavica!? Rukopis J. Jurčevića je očit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije