ekskluzivno

Država osniva naftnu kompaniju jer želi nadzor nad bogatstvima

'gradska...zagreb...13.07.2003. ivanic grad, procurila nafta iz cijevi u polje, naftna busotina foto: goran stanzl'
'Goran Stanzl/PIXSELL
Autor
Marko Biočina
04.02.2013.
u 09:50

Osnivanjem nove naftne tvrtke država bi trebala vratiti dio ovlasti u sustavu gospodarenja naftnim i plinskim bogatstvima koje je izgubila nedovoljno pripremljenom privatizacijom Ine

Hrvatska Vlada osniva novu državnu naftnu kompaniju. Kako neslužbeno doznaje Večernji list, upravo je to jedna od ključnih novosti prijedloga Zakona o ugljikovodicima, koji bi idućih tjedana trebao ući u Vladinu proceduru.

Koncesije pod povećalo

Nova kompanija trebala bi biti ključni zastupnik interesa države u poslovima gospodarenja nacionalnim naftnim i plinskim bogatstvima te u njezino ime sudjelovati u projektima njihove eksploatacije. Prema toj ideji, upravo bi ta nova državna tvrtka bila ključno tijelo državnog tehničkog i stručnog nadzora nad koncesionarima za eksploataciju ugljikovodika, koju je u prošlosti provodilo Ministarstvo gospodarstva, a često nije bila adekvatna. Ovako bi, oformljivanjem nove kompanije u kojoj bi bili zaposleni renomirani stručnjaci s iskustvom rada u naftnom sektoru, interesi države trebali biti znatno jače zastupljeni. Također, nova državna naftna tvrtka trebala bi aktivno sudjelovati i u drugim poslovima vezanima uz sektor, kao što je uspostava jedinstvene baze podataka o dosadašnjim istraživanjima i eksploataciji domaćih rudnih bogatstava, kakva danas ne postoji.

Kako se doznaje, u Vladi su se na ovakvo rješenje odlučili nakon brojnih konzultacija sa stručnom javnosti, a na osnivanje posebne državne institucije za ovu svrhu nedavno je pozvalo i Znanstveno vijeće za naftu i plin Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, kao i Hrvatska udruga naftnih inženjera i geologa. Doduše, njihov prijedlog bio je da se osnuje državna Agencija za mineralne sirovine, no u Ministarstvu gospodarstva na kraju su se ipak odlučili da to bude državna tvrtka, smatrajući kako za to, osim tradicije, postoji i više praktičnih razloga. Prije svega, Agencija ne bi mogla sudjelovati kao partner budućim koncesionarima po osnovi “product sharing agreementa” – jedne od tri vrste ugovora kakve će se u budućnosti sklapati s investitorima zainteresiranima za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Hrvatskoj.

Riječ je o ugovorima prema kojima država s koncesionarom, umjesto fiksne rudne rente, dogovara podjelu proizvedenih ugljikovodika, no onda mora imati i vrlo efikasnu kontrolu i uvid u sam proces proizvodnje. To će biti temeljni zadatak nove kompanije. Osnivanjem nove državne naftne tvrtke Hrvatska bi konačno trebala vratiti dio svojih suverenih ovlasti u sustavu gospodarenja naftnim i plinskim bogatstvima koje je izgubila nedovoljno pripremljenom privatizacijom Ine. Naime, ta kompanija desetljećima je funkcionirala kao neformalno ministarstvo ugljikovodika, obnašajući i cijeli niz javnih funkcija. Kako te funkcije i djelatnosti iz kompanije pri privatizaciji nisu izdvojene, proteklih godina na snazi je bio čudan sustav da je tvrtka praktički i dalje funkcionirala kao državni monopolist – jedini koncesionar za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u državi – ali u privatnom vlasništvu i uz potpuno komercijalne ciljeve. Država, pak, često nije imala dovoljno znanja, iskustva i resursa da preuzme svoju novu ulogu regulatora.

Okupljanje stručnjaka

Osnivanje nove državne tvrtke mogao bi biti prvi korak k ponovnom okrupnjavanju stručnosti u naftnom sektoru pod kapom države te stvarne liberalizacije tog segmenta ekonomije.

Taj novi odnos mogao bi koristiti i Ini, koja bi suočena s novopridošlom konkurencijom u obliku velikih stranih naftnih kompanija koje su već iskazale interes za istraživanje domaćih nalazišta mogla biti motivirana za povećanje aktivnosti u trećim državama, koje su već godinama u stagnaciji.

>>Radnici zabrinuti; Kakva je sudbina sisačke rafinerije?

Komentara 70

KA
kantalonac
20:54 04.02.2013.

Ovakva nadzorna i regulatorna državna tvrtka je trebala biti ustanovljna davno, u vrijme prije prodaje INA-e. Ali, nikada nije kasno. Samo, uposlenici te tvrtke će morati biti pod 24-7 nadzorom USKOK-a, jer zamislite, o vašem potpisu ovisi biznis težak milijardu-dvije eura. E to će biti interesantno. Eto posla za istraživačko novinarstvo - neće novine tek tako propasti.

DO
downunder
09:56 04.02.2013.

Ako to naprave to je doista hvalevrijedan potez i po tome ce se pamtit ova vlada. Zato samo naprijed, iako ste mi gadljivi, u ovom imate 100% podrsku

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
10:37 04.02.2013.

Hm Ovo me podsječa na legendarne Gruntovčane. Najprije prodaš nabolju bređu kravicu iz štalice, potrošiš penezeke, a onda pripuštaš mršavu jalovicu, nadajuči se da bu se čudo dogodilo. Naravno, pozoveš stručnjake Cinobera, Pišpeka, Čvarkeša i slične, da ti dijele savjete.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije