SKORO 10 MILIJUNA EURA

Država se baca u novi trošak: Kupuju se mobiteli za 15.500 zaposlenih u ministarstvima, zavodima, bolnicama...

Zagreb: Andrej Plenković dao je izjavu medijima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/4
05.09.2024.
u 16:49

Koje bi mobitele trebali dobiti i koliko će to koštati porezne obveznike, pitali smo Vladin Središnji državni ured za središnju javnu nabavu koji se ovih dana bavi upravo tim pitanjem

Zaposlenici ukupno 535 institucija - ministarstva, zavoda, fakulteta, muzeja, kliničkih bolničkih centara i ostalih - trebali bi ovih dana dobiti nove mobitele i tarife, samo mjesec dana nakon što je stigla 'bomba' kako se iznos osnovice za obračun plaća državnih dužnosnika povećava za čak 83 posto. Koje bi mobitele trebali dobiti i koliko će to koštati porezne obveznike, pitali smo Vladin Središnji državni ured za središnju javnu nabavu koji se ovih dana bavi upravo tim pitanjem. 

- Središnji državni ured za središnju javnu nabavu provodi postupak središnje javne nabave sukladno iskazanim potrebama svojih korisnika. Konkretno riječ je o 535 korisnika državnog proračuna sa cijelog područja Republike Hrvatske (ministarstva, zavode, fakultete, muzeje i sl.), a u ovom postupku javne nabave prvi puta uključeni su i klinički bolnički centri - odgovorili su iz Ureda.

Kako su nam objasnili, nabavlja se ukupno 15.500 komada mobitela. Iako se ne zna točno o kojim je markama i modelima riječ, uglavnom se radi o pametnim uređajima srednje klase. U prošloj rundi nabave mobiteli su uglavnom koštali između 56 i 137 eura. Uz to, za zaposlene u državnim tijelima osigurat će se i ukupno 24.040 komada tarifa, a iz Ureda objašnjavaju kako neki zaposleni već imaju mobitele pa zato broj tarifa ne odgovara i broju mobitela. 

- U postupku javne nabave sve količine koje su navedene u troškovniku, kako tarifa tako i mobilnih uređaja su predviđene (okvirne), dakle navedeno ne znači da će se sve količine zaista i realizirati, kako proizlazi iz dosadašnjih iskustava iz prethodnih postupaka javne nabave - navodi Središnji državni ured.

POVEZANI ČLANCI:

Sve to skupa koštat će, pojašnjavaju, 7.770.000 eura bez PDV-a, što znači da će novi mobiteli porezne obveznike stajati u konačnici oko 9.700.000 eura. S time da tarife traju dvije godine. Zašto baš sada, dvije godine od posljednje nabave, pitali smo Ured.

- Ista je potrebna obzirom važeći okvirni sporazumi ističu krajem godine, a sve kako bi se korisnicima okvirnih sporazuma osigurala kontinuirano potrebna sredstva za rad - odgovorili su. 

>> FOTO Otvoren spektakularni most Hercegovina: Plenković stigao s ministrima na otvorenje

Zagreb: Andrej Plenković dao je izjavu medijima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a
1/34

Komentara 12

Avatar Asterix
Asterix
17:26 05.09.2024.

Koja je svrha tih mobitela, da popodne ili navečer možemo nazvati revne službenike?

18
188
17:35 05.09.2024.

Treba izaći na ulice prije nego porez na nekretnine izglasaju. Nitko neće plaćati za svoje prazne nekretnine. Prodavat će se u bescjenje.

SA
sani2
17:12 05.09.2024.

Ima se, može se. Kupite iphone kada uvedete porez na nekretnine. Oteto-prokleto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije