što vi mislite?

U Irskoj liječnici od Vlade traže zabranu korištenja mobitela djeci mlađoj od 16 godina: Treba li ovo uvesti i kod nas?

shutterstock
28.08.2024.
u 14:30

‘Naša mlada populacija već 15 godina izložena je otrovnoj mješavini štetnog sadržaja i platformi društvenih medija koje koriste beskonačno pomicanje za poticanje većeg angažmana korisnika, što dovodi do viših razina anksioznosti, depresije, usamljenosti i sklonosti suicidu’.

Liječnici u Irskoj traže od Vlade da uvede zabranu korištenja mobitela za djecu mlađu od 16 godina. Irska liječnička organizacija (IMO) izjavila je da su pametni telefoni i sadržaji društvenih mreža koji su na njima dostupni ‘uglavnom štetni’ za djecu. Sindikat liječnika je u utorak podržao poziv ministra zdravstva Stephena Donnellyja za zabranu korištenja pametnih telefona kod djece i adolescenata. Također su podržali prijedlog ministrice obrazovanja Norme Foley da se mobiteli zabrane u školama, piše Irish Times

IMO apelira na vladu da pitanje korištenja pametnih telefona i društvenih medija tretira kao ‘hitnu javnozdravstvenu situaciju’. Organizacija je izjavila: ‘Naša mlada populacija izložena je toksičnoj mješavini izrazito štetnog sadržaja i platformi društvenih mreža koje koriste beskonačno pomicanje za poticanje većeg angažmana korisnika, što stvara začarani krug korištenja’. 

VEZANI ČLANCI: 

Profesor Matthew Sadlier, predsjednik IMO-ovog odbora konzultanata, istaknuo je da liječnici već dugo upozoravaju na opasnosti pametnih telefona i društvenih medija. ‘Istraživanja pokazuju da upotreba pametnih telefona ima izrazito štetan utjecaj, posebno na djecu i adolescente. Kao društvo, moramo hitno reagirati na ovu krizu koja ozbiljno utječe na njihovo mentalno i fizičko zdravlje’, rekao je.

Profesor Sadlier je dodao da su se svi pokazatelji mentalnog zdravlja i psihološke dobrobiti među tinejdžerima i mladim odraslim osobama pogoršali od 2012. godine, otkad su društvene mreže postale široko rasprostranjeni. Također je naglasio da još uvijek nije kasno za uvođenje zabrane korištenja mobitela za djecu.

Podsjetio je na uspjeh Irske u smanjenju upotrebe duhana nakon opsežnih javnozdravstvenih kampanja te naglasio da je sada potrebno poduzeti slične korake prema proizvođačima pametnih telefona i tvrtkama društvenih medija. ‘Naša mlada populacija već 15 godina izložena je otrovnoj mješavini štetnog sadržaja i platformi društvenih medija koje koriste beskonačno pomicanje za poticanje većeg angažmana korisnika, što dovodi do viših razina anksioznosti, depresije, usamljenosti i sklonosti suicidu’, dodao je.

VEZANI ČLANCI: 

Sadlier je naglasio važnost državne potpore u pomaganju roditeljima da provedu ovu zabranu. ‘Nije dovoljno tražiti od roditelja da sami preuzmu ovu odgovornost; Vlada mora intervenirati kako bi osigurala jednake uvjete za svu djecu i mlade’, rekao je.

Na godišnjoj skupštini prošlog travnja, članovi IMO-a su glasali za nekoliko prijedloga koji pozivaju na ograničenje korištenja pametnih telefona i društvenih medija. Među tim prijedlozima bio je i poziv vladi da, u svjetlu tužbe 42 američka državna tužitelja protiv Mete zbog negativnog utjecaja njezinih proizvoda na mentalno zdravlje mladih, hitno istraži te optužbe i razmotri sličan postupak u Irskoj.

Treba li u Hrvatskoj zabraniti korištenje mobitela djeci mlađoj od 16 godina?

Komentara 2

KU
kuramela
17:41 29.08.2024.

Ja sam to govorio prije 10 godina da se djeci zabrane mobiteli, ali roditelji su za to krivi, škole i ministarstvo prosvjete također. Mi kasno palimo u svemu.

Avatar Moodleen
Moodleen
16:08 28.08.2024.

Treba zabraniti mobač svima koji nemaju barem dvoje djece, bez obzira na godine , jer sutra nas ne bude. Današnja bi mladež online radila dječicu, a to ne prolazi, samo stara metoda za koju mladi "nemaju vremena" jer moraju surfati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije