bez milosti

Država steže obruč: Blokirajte one koji nisu platili porez

'18.06.2012., Zagreb - U Banskim dvorima odrzala se konferencija i prezentacija za medije na temu zakon o financijskom poslovanju i predstecajnoj nagodbi. Nada Cavlovic Smiljanec, ravnateljica poreze
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
22.02.2013.
u 16:14

Ne vjerujete li u slučajnosti, dosta je jasno da rupa u državnoj blagajni postaje sve veća

Ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović-Smiljanec zatražila je u srijedu od svih ispostava poreznih uprava da žurno, a najkasnije u roku od 30 dana, donesu rješenja o blokadi računa svih tvrtki i obrtnika koji nisu platili dospjele porezne obaveze! U tvrtkama blokada će se provesti za dospjela potraživanja veća od 50.000 kuna, a kod obrtnika 20.000 kuna!

Uobičajena komunikacija!

Ravnateljica Čavlović-Smiljanec za svoj žurni dopis kaže da je uobičajen u komunikaciji s poreznim ispostavama i referentima te da na njega ne treba gledati kao na iznimku ili pokazatelj alarmantnog stanja s prikupljanjem poreza.

– To je naš posao. Naplata poreznih prihoda prvi je prioritet Porezne uprave – rekla je ravnateljica. Njezino je objašnjenje da je država u dosadašnjim postupcima nagodbe i prolongiranja dugova svima koji su to zatražili omogućila obročnu otplatu duga, u pripremi je zakon kojim će se nagoditi i s građanima, tako da ne postoji razlog da se dužnicima gleda kroz prste.

– Blokade su naš svakodnevni posao. Ne želimo se dovesti u situaciju da se dug gomila kao prošlih godina. Svima smo dali mogućnost da riješe stare dugove i očekujemo da se poštuju obaveze – kategorična je ravnateljica Porezne uprave.

Njezin je nalog shvaćen ozbiljno jer su, prema informacijama s niže razine, šefovi poreznih ispostava već u četvrtak sve raspoložive referente usmjerili na izdavanje rješenja, tako da idućih dana tvrtke i obrtnici mogu očekivati novu seriju čestitki, a Fina povećan broj blokada. Nalog za blokadu računa stiže istodobno kad i odluka Vlade o smanjenju plaća u javnom sektoru i najava novih rezova.

Proračun se ne puni kako je u početku planirano pa je ministar financija Slavko Linić najavio da će rebalansom smanjiti planirani prihod za 1,2 milijarde kuna, no bit će veliko umijeće ako prikupi i smanjeni plan, s obzirom na višegodišnju recesiju, pad potrošnje i povlačenje kredita. Prema posljednjim podacima, krajem 2012. godine u blokadi je bilo 32,7 tisuća tvrtki i 34,6 tisuća obrtnika, a prvi put, nakon dugo vremena, smanjio se i broj dužnika i iznos duga jer je država povukla blokade s računa svih tvrtki s kojima su se nagodili o obročnoj otplati.

– Protiv starih dužnika koji se nalaze na javno objavljenoj listi poduzeli smo sve mjere naplate, ovisno o njihovu statusu. Nećemo dopustiti da se gomilaju novi dugovi – kazala je ravnateljica Porezne uprave.

Steže se pritisak države na sve strane pa je u četvrtak Porezna uprava izvijestila sve obveznike fiskalizacije koji se nisu prilagodili zakonu ili ga ne poštuju da više neće imati razumijevanja. Nakon 10.356 obavljenih nadzora, inspektori Porezne uprave zapečatili su 67 poslovnih prostora.

– Prijava građana zbog neizdavanja računa ili ispisivanja lažnih računa sve je više, što nas dovodi do zaključka da postoji velik broj obveznika fiskalizacije koji Zakon nisu ozbiljno shvatili. S obzirom na navedeno, ako inspektori Porezne uprave kod obveznika tijekom nadzora ustanove nepravilnosti, odmah pečate poslovni prostor i određuju novčanu kaznu – navode iz Porezne uprave.

Nema više popuštanja

– Od uvođenja fiskalizacije prošla su gotovo dva mjeseca. Popuštanja više nema – poručuju iz Porezne uprave te dodaju da njihov server bilježi sav promet pa nije potreban izlazak inspektora na teren da bi se ustanovile nepravilnosti u poslovanju.

Kad je riječ o državi, porezne se obaveze moraju platiti u zakonom naznačenim rokovima, a tko ih prekorači, obračunavaju im se zatezne kamate. Rokovi plaćanja među tvrtkama su trideset, iznimno šezdeset dana, ali stanje s likvidnošću je takvo da ih se malo tko drži.

>> Porezna uprava u centru Zagreba zapečatila lokale

Komentara 148

DO
doktor1
17:21 22.02.2013.

Naravno da Todorić neće platiti jer samo kaže da će radnike otpustiti a tada ni Vlada nije sigurna. Stoga bolje ne dirati Todu a glupavom narodu opalit neki namet. Narod ( ipak) nije toliko moćan da ih skine s vlasti a do izbora ćemo već nešto smisliti.

BE
beravi
17:23 22.02.2013.

ljudi moji, shvatite, reda mora biti!!! to što je hdz navikao ljude na neplaćanja je već druga priča...

CA
cavecanem
17:23 22.02.2013.

u poreznoj još nisu isplatili plaće, država reže bruto svima za 3%, pojačavaju kontrole i zatvaraju firme, 375000 nezaposlenih, koincidencija?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije