POGLED IZ ZRAKA

Dunav ukroćen

23.08.2002.
u 00:00

* Sve je pod kontrolom, a nasipi će izdržati vodeni val koji će, vjerujem, ubrzo početi stagnirati - kazao je jučer voditelj obrane od poplava za područje Osječko-baranjske županije

BATINA / OSIJEK - Vodostaj Dunava kod Batine jučer oko podneva dosegnuo je 731 centimetar i to će, po svemu sudeći, biti njegov vrhunac. U isto se vrijeme vodostaj te rijeke uzvodno kod Mohača stabilizirao na najvišoj točki. Vodostaj je sinoć u 20 sati bio 725 centimetara.

Svi su nasipi stabilni, a uz njih su stalna dežurstva. Najveća je pozornost i koncentracija dežurnih službi, počevši od vodoprivrednih radnika i stručnjaka, vojnika HV-a, vatrogasaca i policije do mještana, u mjestu Batini, osobito uz tzv. zečji nasip.

- Sve je pod kontrolom, a nasipi će izdržati vodeni val koji će početi ubrzo stagnirati - kazao je jučer voditelj obrane od poplava za područje Osječko-baranjske županije Karlo Seitz. Dodatno učvršćeni zečji nasip davao je dodatnu sigurnost mještanima Batine koje smo posjetili i u srijedu oko ponoći. U središtu sela bilo je zaista živo; uz veliku hrpu vreća s pijeskom koje su pripremljene "za svaki slučaj" i dežurne mještane iz kriznog stožera i Civilne zaštite, gardiste, policajce i vatrogasce zatekli smo i 30-ak mladih mještana. Na zadovoljstvo svih, posla nije bilo iako je Dunav i dalje rastao.

Vojnici i dalje dežuraju

Jučerašnji mir, unatoč visokom vodostaju, u velikoj mjeri donosila su uvjeravanja vodoprivrednih stručnjaka da je obrana obavljena na najbolji način, te povjerljiva informacija koja je neslužbeno proširena.

- Tijekom noći dežura 30 vojnika, ali u slučaju da nešto iskrsne, u najkraćem roku ovdje će se naći 1000 vojnika. Ma, toliko mnoštvo za tren bi podiglo svaki nasip - potvrdio nam je jedan od dežurnih vojnika.

Kako je "na zemlji" sve poznato i sigurno - u što smo se uvjerili na svakom koraku - Milan Tominac iz Aerokluba Osijek u Cesni omogućio nam je pogled iz ptičje perspektive. Impresivna slika počinje već u Osijeku. Grad je miran jer visok nasip štiti kuće. Izlijevanje vode na gradsko šetalište na lijevoj obali nije neuobičajena pojava. Uostalom, 50-ak metara od šetališta stoji pravi nasip, no tek s visine uočavamo da se Drava izlila u depresije u Donjem gradu. Voda je prekrila površine između Drave i Vinogradske ulice, no prve su kuće na uzvisini. Po svemu sudeći, voda neće prekriti ni njihove pragove. Jučerašnji je vodostaj u Osijeku oko podneva iznosio 420 centimetara, a u u 20 sati bio je isti kao i u 19 sati, i iznosio je 432 centimetra. To je lagan porast jer je u 17 sati izmjeren vodostaj od 430, a u 18 sati od 431 centimetar. Kulminacija se očekuje danas, dakako, zbog zastoja u toku Drave zbog visokog vodostaja Dunava, ali opasnost od poplava ne prijeti. Prijete samo oblaci, koji su se i jučer nadvili nad gradom, no nove oborine značit će "samo" puno posla za 30-ak dežurnih ekipa Vodovoda i vatrogasaca koji bi tada morali ispumpavati pojedine podrume i šahtove.

Pogled iz zraka na Bilje, staru Dravu i Kopačevo potvrđuje da su u pravu svi koji se ne boje poplava. Čak ni na oranicama ne uočava se veća vlažnost zbog utjecaja podzemnih voda. Nakon samo nekoliko kilometara leta uvjeravamo se da se za mir i suhu baranjsku zemlju može zahvaliti isključivo nasipu. Naime, do 1991. godine duž cijele Baranje uz Dunav izgrađen je visok nasip, navodno dugačak oko 50 kilometara, a čak 1,2 metra viši od najvišeg vodostaja izmjerenog u posljednjih 100 godina.

Divljač traži čvrsto tlo

Osjećajući opasnost, s poplavljenog područja Kopačkog rita većina životinja već je pobjegla preko nasipa. Iako je visokoj divljači preostala samo trećina uobičajenog čvrstog tla, i iz visina teško se uočava grupiranje jelena ili divljih svinja. Ne zapažamo ih ni oko Tikveša, gdje su sigurno u velikom broju. Uostalom, u Baranji bi trebalo biti oko 1500 jelena i oko 1000 divljih svinja. No, nakon bijega od baranjske Amazone ta se divljač, što je i inače uobičajeno, tijekom dana više zadržava u šumarcima, a tek u sumrak ili rano ujutro izlazi na hranilišta, koja za nju pripremaju i održavaju radnici Hrvatskih šuma.

Nakon 15-ak minuta leta od Osijeka stižemo i nad Batinu. Vidljive su poplavljene vikendice na Zelenom otoku, a nasip od bijelih vreća u samom središtu sela djeluje impresivno i daje čvrstu nadu da će granica vode i kopna i sutra biti zečji nasip, a da će najteža posljedica visokog vodostaja za stanovnike Batine biti pročišćivanje vode u bunarima.

Branko Vrbošić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije