NESREĆA

Dva hrvatska planinara umrla u snježnoj lavini u slovenskim Alpama

19.01.2004.
u 00:00

DVOJICA POGINULA I DVOJICA OZLIJEĐENA Jedan od zasutih alpinista uspio se probiti u dolinu i pozvati pomoć

LJUBLJANA - Dva hrvatska planinara, Marko Picek (25) iz Zagreba i Dino Jeranić (17) iz Karlovca su poginuli, a Hrvoje Gjori (26) iz Zagreba i Robert Demšar (24) iz Zagreba su ozlijeđeni kada ih je u subotu predvečer zasula lavina mokrog snijega na Kokrškom sedlu u Kamniško-Savinjskim Alpama. Dvoje spašenih je prevezeno u ljubljanski Klinički centar. Lakše ozlijeđeni 24-godišnjak ubrzo je pušten, a drugi je unesrećeni zbog slomljenoga gležnja zadržan u bolnici. Ljubljanski liječnici kažu da je inače u dobrom zdravstvenom stanju.

U kratkom telefonskom razgovoru, njegova je majka sinoć rekla samo da se čula s njim.

- U totalnom sam šoku. Ne znam čak ni kakve su mu ozljede. Suprug je otišao u Ljubljanu po njega, a više ćemo znati kad se vrate u Zagreb. Preko telefona mi je samo rekao da ima slomljen gležanj, pa pretpostavljam da će morati ovdje ići na operaciju - kazala je majka H. Gjorija.

Prema tvrdnjama načelnika Gorske spasilačke službe (GSS) iz Kamnika Janeza Podjeta, spašavanje zasutih hrvatskih alpinista počelo je jučer oko četiri sata ujutro, kada je jedan unesrećeni, najvjerojatnije Demšar, nakon što se izvukao iz lavine i probio se u dolinu, uspio pozvati pomoć.

Planinari su bili dobro opremljeni, ali se zbog lošeg vremena i mokrog snijega nisu smjeli zadržavati na toj lokaciji, izjavljuje Podjet, dodavši da nije isključena mogućnost da su planinari sami pokrenuli lavinu.

U akciji spašavanja sudjelovalo je 18 spasilaca i četiri vodiča lavinskih pasa. Do dvojice unesrećenih koji su ostali u lavini zatrpani gorski su se spasioci uspjeli probiti jučer oko 8 sati, ali više im nisu mogli pomoći. Bili su blizu jedan drugoga, a ležali su metar pod snijegom.

Za sutrašnje izdanje mariborske "Večeri" Janez Kosec, voditelj akcije spašavanja i načelnik Odjela za informiranje i analizu Gorske službe spašavanja u Kamniku opisao je akciju spašvanja.

- O nesreći koja se dogodila u subotu popodne obaviješteni smo u nedjelju oko 4 ujutro. Akciju spašavanja počeli smo čim se razdanilo jer bi tijekom noći ona bila rizična za spasioce.

Kad smo došli do mjesta gdje smo pretpostavljali da bi mogli biti stradali planinari, dozivali smo H. Gjorija. Uspjeli smo ga naći pri svijesti , no pothlađenog , u vreći za spavanje. Sa slomljenom nogom ležao je na rubu snježne gromade, koja je poklopila njegove prijatelje.

Počeli smo tražiti ostale. Snježna lavina prekrila ih je na površini od 50 metara i našli smo ih uz pomoć pasa. Ležali su jedan blizu drugoga, metar pod snijegom i deset metara udaljeni od mjesta iz kojeg se uspio izvući Demšar. Bilo je to između 8.10 i 8.30 sati - opisao je Kosec.

Vlado Zagorec

Dušan Miljuš

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije